Hipotermi deprem bölgesinde göçük altında kalan vatandaşların en büyük tehlikesi haline gelmeye devam ediyor. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen hipotermi deprem sonrasında 3. günde yaşam mücadelesi veren depremzedeler için tehdit oluşturuyor. Çünkü soğuk hava koşulları nedeniyle Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekiyor. Peki, Hipotermi nedir, kaç derecede olur? Depremde Hipotermi belirtileri ve tedavisi...
#HipotermiHipotermi deprem bölgesi göçük altında kalan vatandaşlar için tehlike oluşturabilen sorunlar arasında yer alıyor. Hipotermi, vücudun oldukça uzun bir sürede üretebileceğinden çok daha fazla düzeyde ısı kaybetmesi neticesinde oluşmaktadır. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen bir sorundur. Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekir. Peki, Hipotermi nedir, neden ve nasıl olur? İşte, Hipotermi belirtileri ve ilk yardım bilgileri...
#HipotermiHipotermi, vücudun oldukça uzun bir sürede üretebileceğinden çok daha fazla düzeyde ısı kaybetmesi neticesinde oluşmaktadır. Genelde bireylerin soğuk ortamlar içerisinde uzun süre maruz kalması neticesinde meydana gelen bir sorundur. Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekir. Peki, hipotermi nedir, belirtileri neler? Hipotermi durumunda ilk yardımın detayları
#HipotermiTarih 10 Ocak 2016... Rusya’da bulunan Ural Dağları’ndaki Dyatlov Geçidi’nde turistler tarafından kimliği belirlenemeyen bir ceset bulundu. Cesetin bulunduğu nokta ise duyanların tüylerini ürpertmeye yetti. Zira bunun sebebi cesedin, 56 yıl önce gizemli bir şekilde cesetleri bulunan 9 dağcıyla aynı yerde olmasıydı. Bu tesadüf akıllara, filmlere konu olan Dyatlov Geçidi vakasını getirdi. Peki ne olmuştu? Bu vakanın gizemi yıllardır neden çözülemiyordu? Garip Öyküler bu hafta dehşetengiz Dyatlov Vakası’nın izini sürmek için rotasını Rusya’ya çeviriyor.
#Mert ŞuşutDoğa sporları kıyafetleri üreten iki ABD firmasının kurucusu, milyarder Douglas Tompkins, Şili'nin güneyinde geçirdiği kano kazasında öldü. Tompkins'in hipotermi yani vücut ısısının 35 derecenin altına düşmesi sonrasında hayatını kaybettiği açıklandı. Tompkins'in şirketi The North Face, kişileri soğuktan koruyan ürünler de üretiyordu.
#Douglas TompkinsPsikolog ve Milli Sporcu Deniz Kayadelen, ulusal ve uluslararası alanda bir çok ödülü olan rekortmen, dünya şampiyonu bir yüzücü. Buz Dünya Şampiyonası’nda ülkemizi temsil eden ilk kadın sporcu olan Deniz Kayadelen, bu yıl 100 metre ve 50 metre kelebekte eksi 3 derecelik suda dünya şampiyonu oldu. Bununla da yetinmedi dünyanın en zorlu parkurlarından olan Manş Denizi’ni geçerek büyük bir başarıya imza attı.
#Sibel Bağcı UzunDepremlerden, yaşanan acı afetlerden sonra deprem çantaları tekrar gündeme geliyor. Peki, deprem çantası gerçekten hayati bir öneme sahip mi? Yoksa deprem esnasında ve sonrasında hayatta kalmayı sağlayan temel detaylar başka mı? AKUT Kurucu Başkanı ve Acil Tıp Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Ferudun Çelikmen hurriyet.com.tr'ye ezberlerimizi bozan açıklamalarda bulundu
#DepremYetişkin bir kişinin normal vücut ısısı yaklaşık 37°C' olmaktadır. Bahsedilen ısının 35°C'nin altına düşmesi durumunda Hipotermi ortaya çıkmaktadır. Hipotermi, vücudun oldukça uzun bir sürede üretebileceğinden çok daha fazla düzeyde ısı kaybetmesi neticesinde oluşmaktadır. Bu durum genelde soğuk, rüzgarlı havalarda, soğuk evlerde ya da soğuk sularda uzun süre zaman geçiren kişilerde ortaya çıkmaktadır. Ancak, yağmur veya ter bile vücudun doğru elbiseler tarafından yeteri kadar korunmaması durumunda vücut ısısında olağan dışı bir düşüşe yol açabilmektedir. Şiddetli hipotermi hayatı tehdit eden önemli ve oldukça acil bir durumdur çünkü bireyin yaşamsal faaliyetlerinin sağlanması için önemli olan organların çalışmamasına neden olarak hayati risk oluşturabilmektedir. Sizin için vücut ısısının neden düştüğünü ve yetişkin kadınlarda ve erkeklerde uyurken ya da normal şartlarda vücut ısısının düşmesi durumunu detayları ile derledik.
Vücudun enfeksiyon ile mücadelesinde önemli rol alan bağışıklık sistemi, vücudun kendi doku ve organlarında hasara sebebiyet verince sepsis ortaya çıkar. Yaşanan bu durumun ardından organ yetmezliklerine ve sonucunda hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.
#SepsisÇözeltilerin perfüzyonları, reanimasyonda kullanıldığı gibi ameliyat sırasında anestezik ilaçları vermekte de kullanılmaktadır. Maddenin vücuda damar yolu ile girmesini ve hidroeloektrolit kan dengesinin yeniden kurulmasını sağlar. Oral yolla beslenmenin etkisiz, yetersiz ve sakıncalı olduğu durumlarda da vitaminlerin organizmaya girmesini sağlar.
#Perfüzyon Bölümü Nedir?Salgınla mücadele ederken bir de depremi aklımıza getirmek istemiyoruz ama bu ay çeşitli illerimizde yaşanan sarsıntılar beklenen İstanbul depremini hatırlattı. Pandemi dönemindeki olası bir afette yapmamız gerekenleri Prof. Mikdat Kadıoğlu’na sorduk: “Afet çantasına cerrahi maske de konmalı. Halk ‘toplum afet gönüllüsü’ olarak örgütlenip eğitime tabi tutulmalı.”
#İTÜ Meteoroloji MühendisliğiMenenjit aşısı, bulaşıcı bir hastalık olan menenjitten korunmak için önem arz etmektedir. Özellikle çocuklarda görünen menenjit, meningokok aşısı olarak bilinen bu aşı aracılığıyla korunma imkanı taşıyabilmektedir. Menenjit hastalığı kontrol altına alınmadığı taktirde ölüme kadar gidebilmektedir. Peki, menenjit aşısı ne zaman yapılır? İşte, menenjit aşısı ve hastalığın seyri hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar
#Menenjit AşısıBeyni ve omuriliği kaplayan meninks ismindeki zarın iltihaplanması ile ortaya çıkan menenjit hastalığı virüsler, bakteriler ve parazitlerin etkeni ile görülüyor. Her yaş grubunda görülebilen bakteriyel menenjit hastalarda farklı semptomlar ile beliti gösteriyor. Peki, Menenjit nedir ve belirtileri nelerdir? Bakteriyel Menenjit hastalığı bulaşıcı mıdır? İşte, menenjitle ilgili ayrıntılı bilgiler...
#Bakteriyel MenenjitBeyin ve spinal kordu çevreleyen pia ve araknoid zarın infeksiyoz ve noninfeksiyoz nedenJerle gelisen akut ya da kronik inflamasyonuna menenjit denir. Menenjit, hemen her yaş grubunda görülebilen ciddi bir enfeksiyondur Akut bakteriyel menenjit (ABM) yuksek oranda mortaliteye neden olabilen ciddi bir infeksiyon hastalığıdır. Peki Menenjit belirtileri nelerdir, bulaşıcı bir hastalık mıdır?
#Menenjitİlk yardım konusunda toplumumuzda çok sayıda kulaktan dolma bilgiler ve hurafeler var. Yanlış yapılan ilk yardım uygulamaları ise maalesef kötü sonuçlar doğurabiliyor. 9 Mayıs Salı günü saat 15:00’te Yaşam Akademisi’nin konuğu olarak Akmerkez misafirleriyle buluşacak olan İlk Yardım Eğitmeni Deniz Karadeniz ile ilk yardımda doğru bilinen yanlışlardan, her ebeveynin mutlaka bilmesi gereken ilk yardım tekniklerine kadar her şeyi konuştuk.
#Çocuk SağlığıAvivaSa Emeklilik İş Geliştirme Bölümü’nde çalışan Dilek Cuci (32), engel tanımayan engellilerden. 1.5 yaşında geçirdiği çocuk felci hareket yeteneğini yüzde 60 azaltsa da kürek, bisiklet, hatta halterle ilgileniyor, 13 yıldır uzman desteğiyle dalış yapıyor. İlk IDDA sertifikalı Türk dalgıç. 23 yıllık hayalini mayıs başında gerçekleştirdi, Engelsiz Mavi Derneği’nin desteğiyle Kızıldeniz’de daldı. Cuci, “Suyunaltındaki renk cümbüşüne hayran kaldım, pembeyi hiç sevmem, onu bile sevmeye başladım” diyor.