Hiperglisemi riske atılmaması gereken bir hastalıktır. Diyabetle ilişkili hiperglisemi, kusma, aşırı açlık ve susuzluk, hızlı kalp atışı, görme sorunları ve diğer semptomlara neden olabilir. Tedavi edilmeyen hiperglisemi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Peki, Hiperglisemi nedir, belirtileri ve önlemleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hiperglisemi Nedir?Karbonhidratlar, yağlar ve proteinler diyetimizin temelini oluşturan üç ana besin grubudur. Glikoz, karbonhidratların yapı taşıdır. Bu kelime Yunanca tatlı anlamına gelir ve vücudumuzun ana enerji kaynağıdır. Sizler için glukoz hakkında bilinmesi gerekenleri derledik.
#Glukoz NedirKolon kanserinin (kalın bağırsak) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. Mart ayında yayınlanan yeni bir raporda her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin 40’lı yaşların başında ya da daha genç kişilerde teşhis edildiği açıklandı. Peki kolon kanseri neden gençlerin hastalığı olmaya başladı? Hastalığın yaşının düşmesindeki etkenler neler? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkKoma, herhangi bir travmatik olaydan sonra görülebilen, kafa travması, beyin tümörü, diyabet, enfeksiyon, felç, alkol ya da ilaç gibi zehirlenmelerden meydana gelebilecek rahatsızlıklar sonucunda ortaya çıkabilen ve uzun süreli olarak bilinçsiz olan duruma verilen ad olarak bilinir. Komanın pek çok nedeni ve belirtisi vardır. Komada olan kişiler, bir olay ya da duruma tepki göstermez. Komanın neden olduğu, koma belirtileri ve tipleri ile ilgili bilgileri derledik.
#Koma Nedir Neden Olur?İnsülin salınımı veya insülin etkisinin yetersizliğine bağlı olarak kan şekerinin artmasıyla (hiperglisemi) kendini gösteren bir hastalık olan diyabet, görme kaybına neden olabiliyor. Peki diyabetik retinopati nedir, nasıl oluşur? Diyabetik retinopatiyi önlemek için bunlara dikkat
#Diyabetik Retinopati BelirtileriHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ünitesinden Doç. Dr. Bülent Okan Yıldız'ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Doç. Dr. Sedat Tolga Aydoğ'un katkıları ile hazırlanmıştır.
Amerikan Diyabet Birliği kriterlerine göre 45 yaşını geçmiş herkes mutlaka açlık kan şekerine baktırmalı. Herhangi bir sorun yaşamasa bile bunu en az 3 yılda bir tekrar ettirmeli. Ama eğer ailesinde şeker hastalığı, kilo fazlalığı, yağ fazlalığı, damar sertliği gibi risk faktörleri varsa kan şekeri kontrolünü erken yaşlarda her sene yaptırmalı.