Bu yazın en çok konuşulan konularından biri turizm başkentlerimizden Bodrum oldu; fiyatlarıyla, sahilleriyle, şezlonglarıyla, mekânlarıyla, esnafıyla, ziyaretçileriyle… 1930’larda eşeklerle ulaşım sağlanan bir ‘sürgün’ kasabası nasıl bugünkü mega tatil kenti haline geldi? Kendi ailesi de kentin tarihinin bir parçası olan kadim Bodrum’un genç belediye başkanı Tamer Mandalinci ile buluştuk; ‘Hey gidi Bodrum’ dedik.
#BodrumDevlet Matbası’nda çalışan İbrahim Hilmi Tanışık’ın 40 yıl boyunca İstanbul’u adım adım gezerek camileri, türbeleri ve çeşmeleri kayıt altına aldığı notları, ölümünden 56 yıl sonra kitap oldu. Kitapta, bugün adı bile hatırlanmayan camilere ait tüm bilgiler yer alıyor.
#İbrahim Hilmi TanışıkOrdu’nun uçsuz bucaksız fındık bahçelerinde tabiatla tatlı bir mücadeleyle geçen çocukluk, ODTÜ’de 1968 kuşağı öğrenciliği, TÜBİTAK ve TUSAŞ’ta milli savunmanın temellerinin atılması, İstanbul’da doğalgaza geçiş çalışmaları, AK Parti’nin kuruluşu, yedi yıllık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı… Ve ayrıldıktan 53 yıl sonra kentine belediye başkanı olarak dönüş... Karadeniz’in incisi Ordu’nun Belediye Başkanı Hilmi Güler ile eski albümleri karıştırdık...
#OrduOnunki arkeoloji ve tarihi eserlere adanmış bir ömür. Karun Hazinesi, Elmalı sikkeleri, Yorgun Herakles... Bunlar gazeteci-yazar Özgen Acar’ın Türkiye’ye iade edilmesini sağladığı eserlerden yalnızca birkaçı. Listeye son eklenen geçen ay yurda dönen İmparator Lucius Verus heykeli. Acar’la buluşup hem eski albümleri karıştırdık hem kaçak eserlerin hikâyelerini dinledik.
#Sherlock HolmesTürk çağdaş bestecileri arasında ikinci kuşağın temsilcisi, yüzlerce öğrenci yetiştirmiş, pek çok ödül almış devlet sanatçısı bestecimiz Prof. İlhan Usmanbaş bu ay 101 yaşına basmaya hazırlanıyor! Buluşup kişisel albümlerini karıştırırken, müziğin geçen yüzyılına da göz attık. İlhan Hoca, “İnsan hayattan boş olarak, boşluk bırakarak gitmemeli… Bilmediği şey insanın boşluğudur. Yaşamın kısa ve gel-geç olduğunu akıldan çıkarmadan, merakınızı hemen gidermelisiniz” diyor.
#İlhan Usmanbaşİstanbul Vilayeti’nin nüfusu 20 milyona yakın. Ancak civar yerleşimler ve vilayetlerle sınırın kalktığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla karşımızda kocaman; neredeyse 30 milyonluk bir megapol var. Vatanın fiziki olarak dar bir parçası üzerinde genişlemek artık coğrafi bakımından imkânsızdır. Her türlü kültürel gelişmenin, eğitimin ve beden sağlığının gelişmesi için İstanbul’un bütün hemşeriler tarafından eşitçe paylaşılıp, tüketimin insaflı olduğu bir düzene kavuşması gerekiyor.
#DepremKen'an Rifâî Büyükaksoy, 1867 yılında dünyaya geldi. Kenan Rifai, yirminci yüzyılın ilk yarısında yaşayan islâm âlimleri arasında önemli yeri olan bir mutasavvıftır. İslâmiyet'in ilk tarikatlarından biri olan Rıfâiyye'nin İstanbul kanadını kurmuş, tarikatın görüşlerini 20. yüzyılın modern hayat şartlarına göre yorumlamış, 1908 ile 1925 arasında tarikatın yapmıştır. Osmanlı döneminde olduğu gibi cumhuriyet döneminde de, Türkiye'de pek çok entelektüel, yazar, edebiyatçı, sanatçıyı etkileyen Kenan Rifâî, 1925'te tekke ve zaviyelerin yasaklanmasını "Hakk'ın tasarrufu" olarak yorumlamıştır. Peki, Kenan Rifai kimdir? İşte, o isim hakkında detaylı bilgiler
#Kenan Rifaiİstiklal Marşı'nın 100. yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy'un yanı sıra bestecisi Osman Zeki Üngör de anılıyor. İstiklal Marşı'nın bestecisi, Türkiye'deki ilk konser keman sanatçısı, ilk senfonik orkestranın kurucularından ve ilk orkestra şeflerinden olan Osman Zeki Üngör'ün vefatının üzerinden 63 yıl geçti
#İstiklal Marşı'nın Bestecisi Osman Zeki Üngör KimdirMısır'da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan AA çalışanı Hilmi Balcı yaşadıklarını anlattı: "Kapıyı çaldılar. 'Burası nedir, siz kimsiniz, ne iş yapıyorsunuz?' diye sordular. Sağa sola bakındıktan sonra başka birilerini aradılar, onlar geldiler. Sonra başkaları daha gelmeye başladı. Daha fazla araştırmaya başladılar. O gece bizi bilmediğimiz bir yere götürdüler"
#AA ÇalışanıKOAH tedavisi gören sanatçı Recep Aktuğ, 65 yaşında hayatını kaybetti. Usta sanatçının acı haberi sonrası hayatı ve biyografisi de gündemde yer aldı. 'Aşk-ı Memnu' isimli efsane dizide 'Hilmi Bey' karakteri ile hafızalara kazınan oyuncu, aynı zamanda müzik çalışmalarıyla da ön plana çıktı. Peki, Recep Aktuğ kimdir ve kaç yaşındadır? Recep Aktuğ hangi dizilerde oynadı? İşte, merak edilenler...
#Recep AktuğCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi Temel Atma Töreninde konuştu. Erdoğan Macron'un açıklamalarına sert tepki göstererek, "Son açıklamaları bu hastalıklı, sığ anlayışın örneklerinden biridir. ‘NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir’ diyor. Önce sen kendi beyin ölümünü bir kontrol ettir. Bu ifadeler senin türündeki beyin ölümü gerçekleşmiş olanlara yakışır. NATO’ya karşı yerine getirmen gereken vecibelerini yerine getirmiyorsun" ifadelerini kullandı.
#Son DakikaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün Anadolu Yakası girişinde, 15 Temmuz Şehitler Makamı'nın hemen altında bin 500 metrekarelik alana inşa edilen "Hafıza 15 Temmuz Müzesi"nin açılış töreninde konuşma yaptı. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ile 15 Temmuz darbe gecesi Facetime üzerinden bağlantı kurduğu telefon hakkında konuştu. Hande Fırat, "Cumhurbaşkanı Erdoğan telefonu sakla demişti. 3 yıldır saklıyoruz." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı’nın değiştirilmesine ilişkin, “Sayın Başkan’ın kendine has birçok tasarrufu olmuştur ve bu tasarruflar neticesinde de maalesef ağır bedeller ödendi. Bu artık bir yere kadar katlanılabilirdi, çekilmez oldu” dedi. Bosna-Hersek dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, özetle şunları söyledi:
#GazetehaberleriAmerika'da gündeme gelen 1 Mayıs işçi bayramı, ilk kez 1886 yılında gündeme gelmiştir. O dönem ABD'de işçilerin toplam iş gününün 8 saat olması isteği, uluslararası bir boyut kazanmış ve 1889 yılında işçilerin ortak bayramı olarak işçi bayramının kabul edilmesiyle sonuçlanmıştır. Türkiye'de ise 1 Mayıs İşçi Bayramı ilk kez 1921'de kutlanmıştır. İşte, İşçi Bayramı hakkında bazı bilgiler
#1 Mayıs1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, dünya çapında ve ülkemizde işçi ve emekçiler tarafından kutlanacak. 1 Mayıs'ın bu sene hafta içine denk gelmesi ile özellikle öğrenciler ve veliler okulların tatil olup olmadığını internetten sorgulayıp araştırma yapmaya başladı. Peki, 1 Mayıs'ta (bugün) okullar tatil mi? 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı resmi tatil mi? İşte, merak edilen soruların yanıtları ve 1 Mayıs'la ilgili merak edilenler...
#1 Mayısta Okullar Tatil Mi?1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı bu yıl da ülke genelinde ve yurt dışında düzenlenen organizasyonlarla kutlanacak. Dünya üzerinde pek çok ülkede, resmi tatil olan 1 Mayıs'ın ülkemizde de tatil olup olmadığı özellikle çalışanlar ve veliler tarafından internet üzerinden merak edilip araştırılıyor. Peki, 1 Mayıs Çarşamba günü okullar tatil mi? 1 Mayıs'ta kamu kurumları çalışıyor mu? İşte, merak edilenler.
#Yarın Okullar Tatil Mi