Serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan olay yazılarına hikaye denir. Olay örgüsü, karakterler, zaman, anlatıcı ve mekan, hikayenin temel unsurları arasında yer alır. Ülkemizde 1940 ve 1960 arası ''Cumhuriyet Dönemi'' olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde hem hikaye hem de roman alanında birçok yenilik yaşanmış, eserlerin hem niteliği hem de sayısı artmıştır. 1940 ve 1960 arası hikaye özellikleri ve konuları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimPek çok konuda hikaye yazılmaktadır. Bazı hikaye konuları okuyucu kitlesinin daha çok ilgisini çekmektedir. Kişileri okumaya teşvik etmek için ilginç konulara yönelmek gerekmektedir. Yazarların yazım dili kadar konu seçimi de önemli olmaktadır. Hikaye yazmak isteyen kişilerin ilgi çekici hikaye konularını farklı kaynaklardan imcelemesi faydalı olacaktır. İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.
#EğitimPopüler WWE simülasyon oyun deneyimi, oyun tarihindeki en büyük oynanabilir sporcu kadrosu; güçlü yeni grafik motoru ve oynanabilirlikte dikkat çekici iyileştirmeler; benzersiz kişiselleştirme; eksiksiz kariyer yolculuğu; yeni Road to Glory Modu ve daha fazlasını sunuyor.
#WWE 2K18Hareketli resimleri kaydedilmiş sesle birleştirmek fikri neredeyse sinemanın tarihi kadar eskidir; ancak teknik zorluklardan dolayı 1920’lerin sonlarına kadar filmlerin çoğu sessiz film olarak çekilmiştir. Bu siyah-beyaz nostaljik fotoğraflar, 1912'de sinemaya gidildiğinde seyirciye belli kuralları hatırlatmak amacıyla filmden önce, devre arası veya film sonunda gösteriliyordu.
#1912Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında ilkokula yeni başlayan öğrencilerin uyum sürecini kolaylaştırmak ve okul ortamı ile öğretmenlerine alışmasını sağlamak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
#Millî Eğitim BakanlığıEkranda izlerken bizleri alıp başka dünyalara taşıyan, kimi zaman kızdıran, kimi zaman da duygulandıran, güldüren hikâyelere imza atıyor. Üç sezon boyunca Kanal D’de yayımlanan ve ekrana damga vuran ‘Yargı’ da onun eseri. Finale bir gün kaldı. Biz de “Her şeyin bir sonu var, bunun da maalesef sonu geldi” diyen Sema Ergenekon’la buluştuk. ‘Yargı’yı, finalini, senaryo yazma tekniklerini, aşkı ve dizi dünyasını konuştuk: “Bir işin senaryosu iyiyse tutmama ihtimali çok düşük.”
#Sema ErgenekonKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#Sponsorlu İçerikKendisini çağdaş Türk resmine adamış Hasan Rastgeldi, ülkemizin belki de en çok üreten uluslararası ressamlarından. Anadolu’ya dair duygularını eserlerinde öyle bir yansıtıyor, canlı renklere öyle bir dokunuyor, bu topraklara dair her bir ögeyi tuvallerine öyle bir taşıyor ki hayran kalmamak mümkün değil. Anadolu insanını işleyen, kadim kültürüne ait değerleri ele alan Urfalı Hasan Rastgeldi, geldiği toprakları fırçasıyla işleyip kendi penceresinden dünyaya açılan sanatçılarımızdan. Kuzeni olan ve 2020 yılında yitirdiğimiz Türk medyasının usta kalemi Bekir Coşkun ile sanat ve siyaseti birleştiren ‘Yazının Rengi’ adlı sergi oldukça ses getirmişti. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetlerde hiç durmayan, ruhunun beslendiği yerleri, Anadolu’yu işleyen kıymetli sanatçımız Hasan Rastgeldi’ye sizler için sordum. İlgili sanat severler 3 Mayıs’a kadar Amerikan Kültür Merkezi’nde sergilenecek olan Retrospekfif Resim sergisini mutlaka ziyaret edin, keyifli okumalar.
#131 Mart’ta Türkiye’de seçimler var. Ama gerçek anlamda bu havaya girildiğini söyleyemem. Çünkü adaylar bizde geç açıklanıyor ve hatta en son günlere bırakılıyor. Ve biliyoruz ki; listeler Yüksek Seçim Kurulu’na verilinceye kadar da birçok değişiklik olabilir.
#1Değerli okurlar... Bu haftaki yazımda sizlere, son birkaç yılda gerek sosyal medya gerek diğer yayın araçlarında uzmanlar tarafından sıkça altı çizilen ve bu doğrultuda toplumsal hafızada da yer eden bir kişilik tipinin, ‘narsisizm’in özelliklerinden bahsederek bu konudaki farkındalığı daha da artırmayı hedefliyorum.
#Serenad AltanDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Peki depresyonun gerçekten bulaşıcı mı?
#DepresyonBu hafta vizyona giren ‘Kadınlara Mahsus’ filmi, kadınlara özel bir kampta hayatlarında yeni bir sayfa açmak isteyen sekiz kişinin yaşadıklarını konu ediyor. Filmin başrol oyuncularından Aslı Tandoğan, Başak Parlak, Merve Çağıran ve Ceyda Düvenci ile buluştuk; hem filmlerini hem de kadın olmayı ve yaşadıkları zorlukları konuştuk: “Böyle konuları gündemde tutup insanların beyinlerine küçük bir tohum atıyoruz. Bu bir yerlerde mutlaka yeşeriyordur.”
#Kadınlara MahsusCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Töreni’nde “Kültür sanat faaliyetlerini tüm kesimleriyle toplumu kaynaştıran, birleştiren, ortak hisler ve hedefler etrafında bütünleştiren bir çimento olarak görüyoruz. Böyle olduğu için de kendimizi dar bakış açılarıyla sınırlandırmadan, ülkemizin tüm değerlerini kucaklamaya çalışıyoruz” dedi.
#Cumhurbaşkanı Tayyip ErdoğanBaşrollerini son dönemin yıldızı parlayan oyuncularından Phoebe Dynevor ve Alden Ehrenreich’ın paylaştığı psikolojik gerilim filmi “Fair Play” dijital platformda izleyiciyle buluştu. Bir finans firmasında iktidar mücadelesine giren ve gözünü hırs bürümüş bir çiftin karmaşık ilişkisini konu alan filmi, yönetmen ve senarist Chloe Domont ile başrol oyuncuları Phoebe Dynevor ve Alden Ehrenreich anlattı. Chloe Domont “Gerçek şu ki, modern çağda, ileri görüşlü erkeklerin yaşadığı ortamlarda bile erkeğin daha başarılı olması ilişki için bir kazanç ama kadının erkekten daha başarılı olması erkeklere bir tehdit gibi geliyor. Fair Play’de anlatmak istediğim konu buydu” diyor.
#Alden EhrenreichDepresyon, son yıllarda adını en sık duyduğumuz psikolojik sorunların başında geliyor. Hemen hepimizin çevresinde depresyonda olan ya da depresyon teşhisi konmasa da kendini depresif hisseden çok sayıda insan var. Üstelik çok yakınımızdaki insanların depresyonu bizi de etkiliyor. Hele kişi durumu kabul etmiyor, tedavi olmak istemiyorsa işler daha da zorlaşıyor. Yakın çevresinde depresyonla mücadele edenler sık sık aynı şikâyeti dile getiriyor: "Kötü etkileniyorum, ne yapacağım?" Bu sorudan yola çıktık; depresyonun gerçekten bulaşıcı olup olmadığını, etkilenmemenin yollarını ve daha fazlasını konunun uzmanı ile konuştuk.
#Bir Sorudan FazlasıZenginliği keşfetmekle bitmiyor çünkü bir hoşgörü kenti olan Mardin, derin kültür mirasıyla da tam bir örnek şehir. Dicle ve Fırat nehirlerinin arasındaki bereketli topraklarda kurulmuş ve Mezopotamya Ovası’na bakan sarı kalker taşından yapılmış evleriyle ünlü. Siz de ara sokaklarındaki izleri takip edip geçmişe doğru büyülü bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
#Serda BüyükkoyuncuParis Anlaşması’ndan sonra en önemli toplantı olarak gösterilen Dubai’deki COP28 öncesinde Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, Hürriyet’e değerlendirmelerde bulundu: “Bu son yılların en kritik zirvesi. Dünyanın son şansı olabilir. Liderler eğer belirli şartlarda anlaşamazsa ekonomik ve sosyal olarak çok büyük bir kriz bizi bekliyor diyebiliriz. Önümüzdeki en büyük engel siyasi gerilimler. Bu noktada politik tansiyonu aşma çağrısı yapacağız. Ümidim var” dedi. Birol, dünyanın yaşayacağı bir sonraki ekonomik krizin iklim yüzünden çıkabileceğini ve Türkiye’nin de ciddi bir doğal afet ile yeni göç dalgasına maruz kalacağını öne sürdü.
#COP28Türkiye’nin en beğenilen kadın oyuncularından. Duyarlı, güzel ve yetenekli. Yaptığı her işle kariyerine sağlam bir tuğla daha koyuyor. Kanal D’de yayımlanmaya başlayan ‘Bir Derdim Var’ dizisinin başrol oyuncularından Birce Akalay’la buluşuyoruz. Yeni işinden yola çıkarak gençleri, hayatı, aşkı, umudu ve hatalarını konuşuyoruz: “Hatalar yaptım tabii. Hangi genç yapmaz! Koca koca insanlar hata yapıyoruz ve ölene dek yapacağız.”
#Hakan GenceDışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail ve Hamas arasında yaşanan savaşa ilişkin “Bölgedeki devletler, bölge dışındaki ilgili devletlerle, hem devlet aktörleri hem devlet dışı aktörlerle çok yoğun bir diplomasimiz var. Diğer taraftan insanı yardımlara ilişkin yürüyen çalışmalar var” açıklamasını yaptı. Bakan Fidan ayrıca, "Filistin meselesinde Batı’nın hem kendine hem dünyaya söylediği bir yalan var. O yalan üzerine de ciddi bir sistem kurulamaz" ifadelerini kullandı.
#Hakan FidanYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 10 aylık bebek ne kadar uyur, 10 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 10 aylık bebek kilosu, 10 aylık bebek bakımı, 10 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 10. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekYeni anne babaların aklında pek çok soru yer alır: 9 aylık bebek ne kadar uyur, 9 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 9 aylık bebek kilosu, 9 aylık bebek bakımı, 9 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 9. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekTürk resminin usta isimlerinden Yusuf Taktak’ın 'Başka Zaman - Başka Mekân' başlıklı kişisel sergisi Gümüşsuyu'ndaki Brieflyart Galeri’de açıldı. Son aylarda ülkemizde yaşanan doğal afetlerin etkisinin de eserlere yansıdığı sergiyi Yusuf Taktak'la konuştuk: "Son iki yıldır yaşadığımız felaketler, toplumsal umutsuzluk beni çok etkiledi. Daha da içine kapandım. İşlerimde hikâye anlatan biri değilim. Deprem sırasında yıkılan, yok olan evleri, hayatları gördükçe ağladım. Dolayısıyla ev motifi girdi resmime."
#Yusuf TaktakTürkiye’de araştırmalar, anne ve babaların yalnızca dörtte birinin çocukların okumalarını geliştirmek için çaba sarf ettiğini gösterse de PIRLS, PISA gibi değerlendirmelere göre okuma ve diğer becerilerin geliştirilmesinde ebeveyn desteğiyle birlikte ailede çocuğa sağlanan imkânlar son derece önemli.
#Konuk Yazar