Tehlikeli sağlık sorunlarından biri olarak hidrosel ön plana çıkmaktadır. Birçok kişi ise bu hastalık karşısında tedavi yöntemlerini öğrenmeye çalışıyor. Peki, su fıtığı (Hidrosel) kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi? Ameliyat ve tedavi gerektirir mi tüm detayları ile derledik.
Testisler skrotumun içinde bulunan yumurta şeklindeki üreme organlarıdır. Sperm üretiminde görev alırlar ve oldukça hassas organlardır. Ağrı testisin kendisinden veya epididimden kaynaklanabilir. Bazen testis ağrısı sanılan şey kasıktan veya karından yansıyan ağrı da olabilir.
#Testis Ağrısıİçinde bulunduğumuz Covid-19 sürecinde, doğal ve sağlıklı bir yaşam için çok yararlı bir Asana (Yoga duruşu) tekniği daha, ilk kez uygulama detaylarıyla tanıtıldı. Teknik, Yoga severlere Uluslararası Yoga Federasyonu (UYF) Başkanı Akif Manaf tarafından aktarıldı.
#İzmirBilindiği gibi testisler ‘skrotum’ adı verilen deri kese içinde bulunurlar. Skrotum derisindeki damarların genişleyip küçük torbacıklar yapmasına varikosel denir. Varikoseldeki damarlar bacaklarda görülen varisli damarlara çok benzer. Varikosel çıplak gözle dışarıdan fark edilebilir.
#VarikoselFıtığın bebeklerde de görülebilen ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık olduğunu vurgulayan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tural Abdullayev, bu rahatsızlıklarda ailesel geçişin de söz konusu olabileceğini belirtti. Abdullayev, tedavide küçük bir cerrahi kesi veya laparoskopik yöntemle (kapalı ameliyatlarla) çok basit bir işlem uygulandığını belirterek gün içerisinde çocukların evlerine dönebildiğini söyledi.
#BebekVarikosel, testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların bacaklardaki varis tarzı genişlemesine verilen isimdir. Bu durum sıklıkla (%90) sol tarafta görülürken, %8-9 oranda iki taraflı, %1-2 oranında ise sağ tarafta izlenmektedir. Sol tarafta daha sık izlenmesinin nedeni sol taraf toplardamarının anatomik yapısı ve vücut içindeki seyri ile ilgilidir.
#VarikoselUzmanlar düşük doğum kilosuna sahip yenidoğan bebeklerde daha sık görülen kasık fıtığının, kızlara kıyasla erkeklerde daha sık rastlanan bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alptekin, yenidoğanlarda ve çocuklarda görülen kasık fıtığı, hidrosel ve kordon kisti hakkında ayrıntılı bilgi verdi.
#ÇocukHastanelerde sıklıkla karşılaşılan bir bölüm olan üroloji halk arasında sadece erkek üreme organları ile ilgilenen bir bölüm olarak biliniyor. Oysaki üroloji bölümünün farklı görevleri de bulunuyor. Halkın tam olarak ne ile ilgilendiğini bilmediği bir bölüm olan üroloji hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda derledik.
#Üroloji Nedir?Bebeklerde doğum anından itibaren genital bölge kontrolü yapılması gereklidir. Düzenli hekim kontrolünde olan bebeğin her muayenesinde hekim tarafından genital bölgenin de kontrolü yapılır. “Erkek ve kız bebeklerde genital bölge muayenesi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını Dr. Semra Akkuş Akman verdi.
#BebekÇocuklarda görülen fıtıkların neredeyse tamamının doğumsal bir temeli olduğunu belirten Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, doğumdan sonra çeşitli nedenlerle kapanmayan kasık kanalının fıtık oluşumu için risk yarattığı konusunda aileleri uyarıyor.
#Kasık Fıtığı AğrısıAnne ve babaların, çocuklarında kasık fıtığıyla ilk karşılaştıklarında hissettikleri, travma benzeri bir etki yaratabilir. Hele çocukları derdini anlatamayacak kadar küçükse, şiddetli ağlamaları ve kasığında beliren şişlik karşısında kendilerini çaresiz hissederler. Çocuklarda kasık fıtığıyla ilgili bilgilerine başvurduğumuz Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Andıran, geç kalmadan fark edilen fıtıkların tedavisinin son derece kolay ve fakat bir o kadar önemli olduğunu belirtti.
#Fıtık Nasıl Tedavi EdilirGebeliğin oluşmama durumları hakkında açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, erkek yaşının ileri olmasının gebelik oluşumunu nasıl etkileyeceğini açıklıyor.
#Hamile Kalmayı Engelleyen FaktörlerPediatrik cerrahinin, genel cerrahinin bir dalı veya erişkin cerrahisinin minyatürize edilmiş bir şekli olmadığını belirten Prof. Dr. Haluk Öztürk, “Çocukların yaşa bağlı olarak belirgin fiziksel ve psikolojik farklılıkları nedeniyle özel bir biçimde düşünülmesi gerekir” dedi.