Viral hepatitler tüm dünyada yaygın olarak görülen ve Türkiye'yi de yakından ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunu. Bu virüs aynı zamanda insanlık tarihi kadar da eski. Dünyada yaklaşık yılda 1,4 milyon insanın viral hepatit tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğünün tahmin edildiğini belirten Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurten Elkin, “Yaklaşık 2 milyar yani her 3 kişiden birinin HBV ile 185 milyondan fazla kişinin ise HCV ile enfekte olduğu tahmin ediyoruz” dedi.
#VirüsDomuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısı 141’i bulunca Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 41 yıldır ilk kez küresel grip salgını alarmı verdi. Alarm seviyesini en yüksek düzey olan 6’ya çıkaran örgüt, bu kararı, grip uzmanlarından oluşan komitesinin çarşamba günü Cenevre’de yaptığı olağanüstü toplantıda aldı. Ama iş domuz gribiyle bitmiyor.
Antalya'da Metin Gökmen (42), Isparta'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanedeki doktorların ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine operasyon geçirdi. Şikayeti geçmeyen Gökmen, aynı hastanede olduğu ikinci ameliyat sonrası doktorunun 'Vücudun kabul etmediği için platinleri çıkardık' demesiyle, ilk ameliyatta 8 platin takıldığını öğrendi. Metin Gökmen, 'Hepatit B virüsü kaptığımı öğrendim. Şu an zor da olsa yürüyorum ama yüzde 50 engelli kaldım.' dedi.
#AntalyaAntalya'da Metin Gökmen (42), Isparta'da bel ağrısı şikayetiyle gittiği özel hastanedeki doktorların ameliyat olması gerektiğini söylemesi üzerine operasyon geçirdi. Şikayeti geçmeyen Gökmen, aynı hastanede olduğu ikinci ameliyat sonrası doktorunun 'Vücudun kabul etmediği için platinleri çıkardık' demesiyle, ilk ameliyatta 8 platin takıldığını öğrendi. Metin Gökmen, 'Hepatit B virüsü kaptığımı öğrendim. Şu an zor da olsa yürüyorum ama yüzde 50 engelli kaldım.' dedi.
#ANTALYABugün 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü... Viral Hepatitle Savaşım Derneği Başkanı Prof. Dr. Rahmet Güner, “Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü sloganını ‘Hepatite Karşı Harekete Geçme Zamanı’ olarak belirledi. Dolayısıyla bir an önce aktif bir şekilde viral hepatitlere karşı harekete geçmeliyiz. Hastalar hepatiti gizleme yoluna değil, hekime ulaşma yolunu tercih etmeli” dedi.
#Dünya Hepatit GünüYaz tatilinde otellerin vazgeçilmezi, açık büfe ve sınırsız yemek. Ancak, bu yiyecekler ölümcül et yiyen bakteriden tutun listeria bakterisine kadar birçok bakteriyi içerebilir ve ölüme kadar götürebilir. Uzmanlar özellikle de iyi pişmemiş etler, süt ürünleri ile çiğ kabuklu deniz ürünlerine dikkat çekiyor.
#Yaz TatiliKavurucu sıcaklarla birlikte gündemimize giren sağlık sorunlarından biri de yaz ishalleri. Hijyenik olmayan havuz suyunun yutulması, sıcakta bekleyip bozulan gıdalar ve seyahatler sırasında bilmediğimiz yerlerde yediğimiz içtiğimiz besinler, yaz ishallerinin oluşmasına zemin hazırlıyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için hayati riski de beraberinde getiren yaz ishallerine karşı önlem almak şart.
#Buğra Buyrukçu‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkDepremin yaraları sarılmadan bölgeyi bir de sel felaketi vurdu. Adıyaman ve Şanlıurfa'da 15 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybederken 5 kişinin de kayıp olduğu belirlendi. Sel sularının ardından bölgede yılanların ortaya çıktığı da görülürken uzmanlar enfeksiyon riskine karşı uyardı. Tifo, dizanteri, koli basili gibi mikropların neden olduğu hastalık riskleri var.
#Sel FelaketiDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripKoronavirüs pandemisi bitiyor derken bu sefer ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyada endişe yarattı. Önce Avrupa’da birkaç vaka olarak görülen ve kısa sürede dünyaya yayılan hastalık, 1 aylık bebekler ile 16 yaş arasındaki çocuklarda etkili oluyor. Peki bu hastalık neden ortaya çıktı? Ülkemiz nasıl etkilenecek? Uzmanlar aileleri huzursuz eden gizemli hastalığı hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Hepatit SalgınıCOVID-19 salgını henüz tam olarak bitmemişken, Avrupa’da yayılan ve çocuklarda görülen ‘gizemli hepatit’ hastalığı dünyayı huzursuz etti. Uzmanlar, İngiltere’de ortaya çıkan ve kısa zamanda 13 ülkede görülen nedeni belirsiz hepatit virüsünü Hürriyet’e değerlendirdi...
#HepatitSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa Valiliği'ni ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Koca, uzmanlık sınavıyla ilgili soruya, "Uzmanlık sınavı genelde kontenjanlar açıklandığında açıklanmış oluyordu. Bildiğiniz gibi Meclis'ten bir kanun geçti. Doğrusu biz o yasanın geçmesini bekledik. ÖSYM'ye daha önceden bildirmiştik. Bugün ÖSYM tarafından açıklanabilir. 11 bin 500'e yakın uzmanlık öğrencisi kadrosu açılmış olacak" yanıtını verdi. Koca ayrıca, "Bu hafta çarşamba günü toplanacak Bilim Kurulu'muzda salgında gelinen noktayı ve mevcut tedbirleri ele alacağız. Kanaatimce Bilim Kurulu'nun en önemli toplantılarından biri olacaktır" dedi.
#BursaHepimiz pandemi sırasında ekstra önlemler alan birilerini tanıyoruz. Seyahat etmekten, büyük toplantılardan hatta arkadaşlarından ve ailesinden uzak durarak dikkatli davranan pek çok insan, Covid pozitif olduktan sonra suçluluk ve utanç duymaya başladı.
#Covid-19ABD’nin geliştirdiği ve COVID-19 tedavisinde kullanılacak olan Molnupiravir hapı için İngiltere onay, Avrupa Birliği’nin ilaç düzenleyicisi EMA ise kullanılması tavsiyesi verdi. Pfizer’ın ürettiği COVID-19 hapının ise yüksek riskli hastalarda, hastaneye yatış ve ölümleri yüzde 89 oranında azalttığı açıklandı. Anlayacağınız aşıdan sonra COVID-19 tedavisinde kullanılacak iki farklı hap da yolda. Bu haplar pandeminin seyrini nasıl değiştirecek? Sordum...
#Koronavirüs İlacıRahim ağzı kanseri riskini büyük oranda azaltan HPV aşısının ücretsiz yapılması için sosyal medyada kampanya başlatıldı. Maliyeti nerdeyse 2 bin TL'yi bulan bu aşı ücretsiz olmalı ve rutin aşılar listesine alınmalı mı? Uzmanlar hurriyet.com.tr'ye özel anlattı...
#HPV AşısıDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#Biontech