Hemodiyaliz haberleri sayfasında Hemodiyaliz hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 423 Hemodiyaliz haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Türkiye’de 70 bine yakın böbrek yetmezliği hastası, haftada ortalama 3 gün hemodiyalize giriyor. Bu hastaların yüzde 70’i özel diyaliz merkezlerinden hizmet alıyor. Son birkaç yıldır artan maliyetler nedeniyle 20’den fazla diyaliz merkezi kapısına kilit vurdu. Sektör temsilcileri, özel diyaliz merkezlerindeki seans ücretinin arttırılmasını istiyor.
#Özel Diyaliz MerkezleriKurlardaki hareketliliğin yanı sıra son açıklanan Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) güncellemesinde fiyatlarda artış yapılmaması diyaliz merkezleri için sancılı bir süreç başlattı. Gelir gider tablosunda dengesizlik yaşayan merkezlerden bir kısmı kapanma noktasına geldi. Bağımsız Diyaliz Merkezleri Derneği (DİYAMER) Başkanı Basri Yılmaz da yaşanan son kur artışları ile yaşadıkları sıkıntıların altından kalkılmaz hale geldiğine işaret etti.
#DiyamerEvde hemodiyaliz hem hasta hem de SGK’ya kazandırıyor. SGK, merkez veya hastanelerde tedavi gören toplam 60 bin hemodiyaliz hastası başına ilaç için yılda 6 bin 359 lira (toplam 381 milyon 540 bin lira) geri ödeme yapıyor. Ev hemodiyalizi yapan hastaların ise SGK’ya ilaç maliyeti yarı yarıya azalıyor. Hastanın rutin yaşamına devam edebilmesi ve daha kaliteli bir yaşam sürmesi de cabası.
#Sgk‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkGazi Üniversitesi 216 personel alımı ile bünyesine pek çok pozisyonda yeni çalışanlar dahil edecek. KPSS'den en az 60 puan alma zorunluluğunun bulunduğu başvuru süreci, pek çok pozisyonda gerçekleşecek. Her pozisyonun ise kendisine öz aranan nitelikleri bulunacak. Peki, Gazi Üniversitesi 216 personel alımı başvuru şartları belli oldu mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Gazi ÜniversitesiÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği'nde değişiklik yapıldığını duyurarak, “Yeni düzenlemelerle hizmet kalitemizi sürekli iyileştirmeye ve vatandaşlarımıza kolay ulaşabilecekleri sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz” dedi.
#SUTHepatit C nedir ve belirtileri nelerdir? sorusu merak edilen konular arasında yer alıyor. Hepatit C Virüs (HCV) enfeksiyonu sonucunda meydana gelen bir karaciğer hastalığıdır. Hastalık, bir kaç hafta sürebilen hafif bir formdan hayat boyu süren ciddi hastalığa kadar değişen hastalıklara yol açabilir. Akut veya kronik bir hastalığa kadar ilerleyebilen virüs etkileri, virüs bulaştığı andan itibaren altı aylık bir süreç içerisinde semptomların gözlemlenebildiği etkilerdir. Genellikle kan yolu ile bulaşan hastalık, hafif atlatılabileceği gibi oldukça ağır sonuçlara da sebep olabildiği için tedavisinin dikkatli ve detaylı bir şekilde ilerlemesi gerekir.
#Hepatit CTürkiye’de 70 bine yakın böbrek yetmezliği hastası, haftada ortalama 3 gün hemodiyalize giriyor. Bu hastaların yüzde 70’i özel diyaliz merkezlerinden hizmet alıyor. Son birkaç yıldır artan maliyetler nedeniyle 20’den fazla diyaliz merkezi kapısına kilit vurdu. Sektör temsilcileri, özel diyaliz merkezlerindeki seans ücretinin arttırılmasını istiyor.
#Özel Diyaliz MerkezleriTürkiye’nin son dönemde sağlık turizminde yaptığı yenilik ve yatırımlar bu alanda ülkemize yönelik ilginin artmasına neden oldu. Gerek estetik, gerek cerrahi anlamda ülkemizi tercih eden yabancılar aldıkları hizmetten oldukça memnun. Dünyaca ünlü isimler dahi tercihlerini Türkiye’den yana kullanıyor.
#1Ülkemizde bir halk sağlığı sorunu olan kronik böbrek hastalığı riski halen yaklaşık 13 milyon kişiyi doğrudan etkilemekte. Kronik böbrek hastalığına neden olan hastalıkların başında ise obezite ile şeker ve yüksek tansiyon hastalığı geliyor. Türk Böbrek Vakfı (TBV) Kurucusu ve Genel Başkanı Timur Erk, Dünya Sağlık Örgütü’nün bir yetişkin için en fazla günlük ortalama 6 gram tuz (bir çay kaşığı), 50 gram şeker (13 küp) tüketimi önerdiğini anlatarak, “Ülkemizdeki rakamları yürüttüğümüz kampanyalar ile tuzda 18 gramdan 12 grama ancak indirebildik. Şeker de ise sınıfta kaldık. On yıl çalıştık 10 gram azaldı hala olması gerekenin üç katı şeker kullanımı var,” dedi.
#Timur ErkÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, metil alkolün 3-4 kaşık tüketiminin dahi ölüme götürdüğünü belirterek, "Pet şişelerde 'boğma rakı', 'uzo' şeklinde 40-50 liraya alkol satıyorlar. Bunların çoğunluğunu metil alkol oluşturuyor. İçildikten ortalama 10-12 saatte belirtiler oluşuyor. Teşhis ve tedavide geç kalınmaması için alkol aldıklarını mutlaka doktora söylemeliler. Bazı hastalar bunu söylemeye çekiniyor" dedi.
#Sahte AlkolÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sebe, metil alkolün 3-4 kaşık tüketiminin dahi ölüme götürdüğünü belirterek, "Pet şişelerde 'boğma rakı', 'uzo' şeklinde 40-50 liraya alkol satıyorlar. Bunların çoğunluğunu metil alkol oluşturuyor. İçildikten ortalama 10-12 saatte belirtiler oluşuyor. Teşhis ve tedavide geç kalınmaması için alkol aldıklarını mutlaka doktora söylemeliler. Bazı hastalar bunu söylemeye çekiniyor" dedi.
#Sahte İçkiGeçtiğimiz ay New York Üniversitesi'nde bir domuzdan, insana böbrek nakli yapıldı. İlk kez bir hayvandan insana organ nakli olmasıyla tarihe geçen ameliyat, organ nakli için sıra bekleyen milyonlarca insana da umut oldu. ABD'den gelen haber günde ortalama 3 insanın böbrek beklerken hayatını kaybettiği Türkiye için de umut oldu. İşte bu operasyonu ABD'de takip eden Türk bilim insanının ağzından son gelişmeler, Diyanet'in fetvası ve Türkiye'deki son durumun fotoğrafı...
#Organ NakliDoktorlar, önümüzdeki yıllarda küresel sıcaklıklar arttıkça ısı stresine bağlı kronik böbrek hastalığının dünya çapında milyonlarca işçi için büyük bir sağlık sorunu haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Sorunun potansiyel ölçeğini anlayabilmemiz içinse ısı ve Nedeni Belirsiz Kronik Böbrek Hastalığı arasındaki bağlantılara ilişkin daha fazla araştırmaya acilen ihtiyaç duyuluyor.
#İklim DeğişikliğiYaygın bir şekilde oluştuğu bilinen ve kas spazmı olarak adlandırılan kramplar çoğu kişide sık sık görülebilen yaygın bir hastalık türü olarak bilinir. Zararı yok gibi görünse de vücutta yer alan hücrelerde bazı eksiklik ya da ciddi rahatsızlıklara işaret olabilir. Özellikle hamile olan kadınlarda ve yaz aylarında daha fazla görüldüğü bilinen bu hastalık %60 kadar bir oranda ağrılı spazm şeklinde sıkma ya da bükülme gibi bir his meydana getirir. Kısa bir süreliğine kendisini hissettirse de son derece rahatsız edici bir durumdur. Peki, kramp nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kramp Nedir?SAHTE içki kabusu geri mi dönüyor? Nedir bu kaçak rakı? Neden zehirli ve öldürücü? Neden göz göre göre zehirleniyoruz? İçerken zehirli olduğu anlaşılmıyor mu? Peki zehirlenmek ve ölümden nasıl korunalım? Her şeye rağmen bilmeden içip zehirlendiysek ne yapalım? Halk arasında “kaçak rakı” olarak bilinen içkinin içilmesi, kalıcı körlük ve ölümle sonuçlanan zehirlenme türüdür.
#İzmiSağlık alanında hastalıkları tedavi edebilmek için kullanılan birçok ilaç bulunur. Bu ilaçların birçoğu oluşan rahatsızlığın yan etkilerini önlemeye yararken büyük bir kısmı ise hastalığı asıl nedeni ile mücadele eder. Heparin de bu ilaçlardan birisi olup genellikle hastalık sonrası oluşan reaksiyonları tedavi eden ilaçlar arasındadır. Heparin nedir, nerede üretilir, görevleri nelerdir ve daha fazlasını sizin için derledik.
#Heparin Nedir Nerede Üretilir?İnsanlar için sağlıklı olmak çok önemlidir. Özellikle düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de önemlidir. Ayrıca böbrek rahatsızlığı yaşayan kişilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Böbrek yetmezliği durumunda ise hastaların diyalize girmesi gerekebilir. Diyaliz nedir ve çeşitleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Diyaliz Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs salgınındaki son durumla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Vaka sayılarının zirveye ulaştığı şu günlerde iftar davetlerinden kaçınılması gerektiğini söyleyen Yavuz, "Ev halkı dışında kimseyle bir araya gelebileceğimiz bir dönemde değiliz" dedi. ''Benim en büyük kaygım, Türkiye'de şu anda Güney Afrika varyantı'' diyen Yavuz, ''Şu anki oran yüzde 1-2 gibi görünüyor. Ama bu varyantın daha detaylı sistematik olarak veri analizi yapmamız lazım. Çünkü bunun aşıdan kaçma, aşıyı etkisiz kılma riski var'' uyarısında bulundu.
#İstanbulDiyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca, "Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Aşı da böyle olup orucu bozmaz" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ayrıca, kolonoskopi, bölgesel ve genel anestezi yaptırmak, periton diyalizine girmek, damara serum verilerek hemodiyaliz yapılması şeklinde uygulanan tedavi yöntemlerinin ise orucu bozduğu kaydedildi.
#RamazanRamazan’ın gelmesiyle birlikte oruç bozan durumlar yeniden gündeme gelmeye başladı. Orucu bozan durumlarda en çok şüphe uyandıran konulardan biri de kulak damlasının orucu bozup bozmadığı… Din işleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, “Kulak damlası orucu bozar mı?” sorusunu yanıtladı.
#Kulak Damlası Orucu Bozar Mı?Türkiye'de böbrek yetmezliğinin en sık nedeninin şeker hastalığı olduğunu belirten Böbrek Nakli Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul, “Şeker hastalarının neredeyse yüzde 40’ında herhangi bir aşamadaki böbrek hastalığı gelişir. Böbreğin süzme fonksiyonu azaldıkça hastalar klinik bulgu vermeye başlarlar. Bunlar şeker ölçümlerinde ileri derece bozukluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, tansiyonda yükselme, dokularda ödem, idrarda azalma ve renk değişikliği ile gece idrara çıkmadır” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul