Güncelleme Tarihi:
SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 5 Temmuz'da açıklanan SUT ile hemodiyalize ilave ücret artışı yapılmadı.
SEANS BAŞINA 40 TL ZARAR İDDİASI
Merkezlerin yaşadığı zorluklar hakkında konuşan Bağımsız Diyaliz Merkezleri Derneği (DİYAMER) Başkanı Basri Yılmaz, yaşanan son kur artışları ile durumun katlanılmaz olduğunu ifade etti. Yılmaz, Türkiye'deki seans bedelinin dünyada en düşük geri ödeme bedeli olduğunun altını çizerken ''SGK bir seans için her şey dahil sadece 192,5 TL ödeme yapıyor. Malzeme ve personel giderleri kaleme alındığında özel diyaliz merkezleri yaptıkları bir seans için ortalama 40 TL zarar ediyor'' dedi.
'SERVİSLER SEKTÖRÜN KANAYAN YARASI’
Hasta servisi giderlerinin tamamının özel merkezlerce karşılandığının altını çizen Yılmaz, ''Önceden SGK, diyalize gelen hasta ve bir refakatçisine gidiş geliş otobüs bileti kadar ödeme yapardı ancak şimdi merkezler ücreti kendileri ödüyor. Servisler, merkezlere cirolarının yüzde 10 oranında maliyete mal olurken sektörün kanayan yarası haline geldi” şeklinde konuştu.
Yılmaz, artan mazot ve personel giderleriyle bir servis aracının aylık giderinin 10 bin lirayı bulduğunu belirterek ''Hastalar haftada 2 ila 3 kez diyalize girdiğinden, merkezler servis verdikleri her hasta için seans başı 30-35 TL’lik bir servis maliyeti ile karşı karşıya. Bir servisten yararlanan toplam hasta sayısı 25-30 ve hasta başına düşen aylık servis maliyeti 300-400 TL arasında. Böyle devam ederse, merkezlerin bu ekonomik koşullarda yapabileceği bir şey yok.'' değerlendirmelerinde bulundu.
98 MERKEZ KAPANDI 12 YENİ MERKEZ AÇILDI
Son sekiz yılda 98 hemodiyaliz merkezinin kapandığını ve aynı dönemde sadece 12 merkezin açıldığını söyleyen Yılmaz, ''Geçmişteki malzeme bedelinin altında bir fiyatla diyaliz yapmak zorundayız. Oysa bir özel sağlık kuruluşunun faaliyetini sürdürebilmesi için makul bir oranda kar etmeye de ihtiyacı var. Bu nedenle sektörümüz geçen yıllar içinde mevcudiyetinin dörtte birinden fazlasını yitirdi” dedi.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR