Richard Owen, Hemingway’in ‘ikinci vatanım’ dediği İtalya’daki yaşamını adım adım izlemiş. ‘Hemingway İtalya’da’ hem yazarın yaşamöyküsüne dair yazdıklarının gerçekliğini didikleyen hem de Hemingway’in aksi imajının arkasındaki eğlenceli kişiliği ortaya çıkaran bir biyografi...
#HemingwaySömestr tatili 21 Ocak’ta başlıyor. Kış tatili sevenleri, yurtdışında da birçok alternatif bekliyor. Jürimize dünyanın en cazip kayak merkezlerini sorduk; İsviçre’den Avusturya’ya, Kanada’dan Fransa’ya 10 güzel tavsiyeyi sıraladık. Bu merkezlere gittiğimizde yapabileceğimiz aktivitelerden konaklamaya ve yeme içmeye çeşitli öneriler de verdiler.
#SeyahatDünyanın herhangi bir yerinde açtıkları restoran ünlülerle dolup taşıyor, önünde paparazziler yatıp kalkıyor. Dedelerinin mucidi olduğu ‘carpaccio’ ve ‘bellini’ dünya gastronomisinin önemli başyapıtlarından sayılıyor. Dört kuşaktır aynı efsaneyi devam ettiren ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Giuseppe Cipriani ile İstanbul’da ikinci kez açtıkları restoranda yemek yedik, sonra da söyleştik.
#Giuseppe CiprianiÖnümüzdeki pazar, 8 Mayıs, Anneler Günü… Eğer anneniz sizinle tatil yapmayı seviyorsa ona verebileceğiniz en güzel hediye, yepyeni bir rota olabilir. Jürimiz farklı zevk ve beklentideki anneler için seyahatler planladı… Gurme anneler lezzetin peşinde Kopenhag’a doğru yolculuğa çıkıyor, yorgunluğunu şifalı termal sularda atmak isteyenlerse Afyon’a…
#HürriyetNesir türlerinden biri olan hikaye, serim - düğüm ve çözüm bölümünden oluşur. Serim (Giriş) bölümünde karakterlerin genel özelliklerinden bahsedilir. Düğüm bölümünde detaylı bir şekilde aktarılan olaylar çözüm bölümünde sonuca bağlanır. Hikayeler durum ve olay öyküsü olarak ikiye ayrılır. 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra kaleme alınan öyküler ise ''modern hikaye'' olarak nitelendirilir. Dünya edebiyatında ilk hikayenin adı nedir, yazarı kimdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dünya Edebiyatında İlk Hikayenin İsmi Nedir?Kimi Anadolu’nun 100 yılı aşkın süredir barındırdığı gizli tarihi zenginliklere, kimisi de Ruanda’dan yağmurun hiç yağmadığı Somali’ye kadar dünyanın keşfedilmeyi bekleyen yerlerine ışık tutuyor... Uzak diyarlara gitmeyi hayal edebileceğiniz, yakın zamanda raflarda yerini alan seyahat kitaplarını derledik.
#Seyahat KitaplarıBerrak bir gölü andıran Adriyatik Denizi, denize uçurumdan düşercesine inen fıstık yeşili dağları, sakin, güler yüzlü insanlarıyla Karadağ, geleceğe umutla bakan, güzeller güzeli bir turizm ülkesi. Dünya basını “Yeni Fransız Riviera”sı diye tanımlıyor. Aslında bu anlaşılır bir şey. İyice tüketilmiş, fahiş fiyatlarla, gösteriş merakıyla ruhunu kaybetmiş Monaco’nun, Cannes’ın yanında Karadağ balta girmemiş bir orman gibi. Dev motor yatlara, şampanya patlatma meraklılarına göre değil. Ernest Hemingway ruhunu, ahşap yelkenlilerin yavaşlığını hissettiriyor. Bana sorarsanız elinizi çabuk tutun; bu güzeller güzeli ülkenin tadını bu haliyle çıkarın.
#KaradagMÜSPET Müspet ilimlerle sosyal bilimleri birbirinden çok ayrık görmediğimi itiraf etmem gerek. Belki size çok mantıklı gelmeyebilir ama sözlerle yola çıkanlarla rakamlarla yola çıkanların varacakları yerin aynı olduğuna inanıyorum bir şekilde. Bir sırra ermeye çalışıyor aslında hepsi...
#Uğur MelekeSpor, eğlence, alışveriş ve yemek... Bir kayak merkezinin olmazsa olmazları. Aslında bana kalsa uygun pistlerden ve güzel yemekten ibaret. Herkes çok bilinen kayak merkezlerini konuşuyor. Aslında onların hemen yanında, zirvelerde ışıldayan başka merkezler de var. İşte o kayak merkezlerinden birkaçı...
#SeyahatYazar Nedim Gürsel’in yaşamında İtalya’nın çok önemli bir yeri var. “İtalya, yazarlığımı etkiledi, Ona bir kitap borcum vardı” diye özetliyor durumu. ‘Resimli Dünya’ romanını İtalya’da yazan Nedim Gürsel ile bozkırın ortasındaki başkent Ankara’da buluşup, sanatın, mutfağın, Rönesans’ın ülkesi İtalya’yı ve yeni kitabı “Bana İtalya’yı Anlat”ı konuştuk. Roma, Napoli ve Floransa gibi turistik güzergâhların dışında kalan İtalya’yı sanat ile harmanlayan Gürsel, İtalyan mutfağına da Bologna üzerinden ışık tutmuş.
#İtalyaPrag’da Kafka, Los Angeles’ta Charles Bukowski, Kuzey Denizi’nde Piyer Loti, Kenya’da Hemingway, Roma’da Goethe bana rehberlik etti. Üstelik roman tadında... Gittiğim kentleri anlatan romanları geçtiği yerlerde okumak müthiş haz veriyor. Bu, son yıllarda tiryakisi olduğum bir keyif. İşte kentleri sevme rehberim
Prag’da Kafka, Los Angeles’ta Charles Bukowski, Kuzey Denizi’nde Piyer Loti, Kenya’da Hemingway, Roma’da Goethe bana rehberlik etti. Üstelik roman tadında... Gittiğim kentleri anlatan romanları geçtiği yerlerde okumak müthiş haz veriyor. Bu, son yıllarda tiryakisi olduğum bir keyif. İşte kentleri sevme rehberim
#HemingwayDeniz Kurt (35), süperyatlarda şef. Yazın Akdeniz, kışın Karayipler’de. “Kendimi bildim bileli bir şehirde uzun süre sabit kalmayı sevmiyorum, tebdili mekanda ferahlık vardır” diyor. Çalıştığı yat şu anda İtalya’nın Liguria bölgesinde, sezonu açmaya hazırlanıyor. Kurt, Mussolini’nin kurduğu Imperia’yı anlattı.
Kuzey yarımkürede kış öncesi son güzel günler yaşanırken, bu hafta Avrupa’da gidebileceğiniz üç büyük başkenti yazdım. Keyifli sonbahar yürüyüşleri, gurme deneyimler, müzik ve sanat aktiviteleri gezginleri bekliyor. Kışın karlı günleri gelmeden Avrupa’da sonbaharın tadını çıkarabilirsiniz.