HDL kolesterol yüksek yoğunluklu lipoproteinin kısaltılmış halidir. Kolesterolün damarlardan ve dokulardan karaciğere taşınmasını sağlar. Peki, HDL kolesterol değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte HDL kolesterol yüksekliği ve düşüklüğü nedenleri, belirtileri ve merak edilenler...
#SağlıkHematokrit, kırmızı kan hücrelerinin oluşturduğu hacmin, toplam kan hacmine oranıdır. Hematokritin normal değerleri yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişmekte olup erişkin bir erkekte %42-52, kadında ise %36-46 aralığındadır. Kansızlıkla ve diğer kırmızı kan hücrelerini ilgilendiren hastalıklarla ilişkili olarak düşebilir ya da yükselebilir. Peki HCT (hematokrit) düşüklüğü ve yüksekliği ne anlama gelir, normal değeri kaç olmalıdır? İşte HCT değeri hakkında merak edilenler...
#HCTVücudun tüm işlevlerini yerine getirebilmesi için kanda belirli bir miktarda olması gereken kolesterolün yüksekliği, kalp sağlığı için olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Yanlış beslenme ve hareketsizlik, “kötü kolesterol” adı verilen LDL’yi yükseltirken; sağlıklı bir yaşam tarzı bu değeri düşürüyor ve “iyi kolesterol” olarak adlandırılan HDL’yi olması istenilen seviyelere çıkarıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hatice Betül Erer, kolesterol değerleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi ve önemli önerilerde bulundu.
#KolesterolKolesterol her insanın duymuş olduğu fakat tam olarak neyi ifade ettiğini birçok kişinin bilmediği bir lipoproteindir. Kolesterolün LDL ve HDL olmak üzere iki çeşidi bulunur HDL kolesterol nedir? HDL Kolesterol değeri kaç olmalıdır? HDL kolesterol düşüklüğü, yüksekliği belirtileri ve nedenleri nedir? Yazımızda tüm merak edilen soruların yanıtlarını derledik.
#HDL Kolesterol NedirGünümüzde sağlıklı yaşam ve doğal besinler, insanların daha fazla ilgisini çekmektedir. Bu doğal besinlerden biri de Hint bektaşi üzümüdür. Bu üzüm, hem meyve olarak tüketilebilir hem de suyu çıkarılarak çeşitli sağlık faydaları sağlar. Özellikle her sabah aç karnına bu suyu içmek, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok besin maddesini almanızı ve çeşitli sağlık sorunlarından korunmanızı sağlayabilir. Peki, Hint Bektaşi üzümü nedir, nasıl kullanılır? İşte Hint Bektaşi üzümü faydaları
#Hint BektaşiKolesterol, yaşamın sürdürülebilmesi için gerekli olan yağımsı bir maddedir. Beyin, kalp, sinir, bağırsak bölümü, karaciğer ve kaslarda yaygın şekilde bulunur. İki ayrı çeşittirler. Bunlar LDL ve HDL olarak iki kısma ayrılır. LDL kolesterol nedir, değeri kaç olmalıdır, yüksekliği ile düşüklüğü nedenleri nelerdir, sorularının yanıtlarını sizler için derledik.
#SağlıkŞeker hastalığı olarak da bilinen tip 2 diyabet, günümüzün en önemli sağlık problemleri arasında. Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından sunulan verilere göre dünya genelinde 20 ile 79 yaş aralığında olan her 11 kişiden biri diyabet hastası ve bu sayının 2045 yılında 10’da 1’e yükselmesi bekleniyor. Bu hastalık, kişinin organlarını ve yaşamsal fonksiyonlarını etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden oluyor. Hastalığın gelişmesinde ise insülin salgısının bozulması ve insüline vücudun direnç göstermesi önemli rol oynuyor. Üstelik diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenemiyor ve teşhis raslantısal olarak konuluyor.
#Sponsorlu İçerikMetabolik sendrom, diyabet, yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve obezitenin bir kombinasyonu için kullanılan tıbbi terimdir. Felç ve kalp hastalığı gibi önemli sonuçlara neden olabilen metabolik sendrom yaş ve kilo ile doğrudan bağlantılıdır. Peki, metabolik sendrom nedir? İşte metabolik sendrom belirtileri ve tedavisi hakkında merak edilenler...
#Metabolik SendromBAŞLADIĞINDAN durduğu ana kadar hiç yorulmadan çalışmaya devam eden kalbin, bir insanın ortalama yaşama süresi boyunca 2.5 milyar kezden fazla attığını söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özalp Karabay, bu kadar uzun süre ve hiç durmadan çalışan organı besleyen damarlarda da bazı durumlarda tıkanmalar olabildiğini söyledi.
#1Bir diğer adıyla B3 olarak bilinen Niasin, suda çözünebilmektedir. Bu sebepten dolayı da vücut içerisinde depolamaya neden olmaz ve eğer vücut için gerekli değilse, fazla miktarda olan vitamini vücut tarafından uzaklaştırır ve dışarı atılır. İki tane ana olan kimyasal forum vardır. Bu forumlar vücut üzerinde farklı etkiler gösterir ve özellikleri farklıdır. Her iki şekilde olan form da takviye ve gıdalarda yer almaktadır. Balık, süt ve et gibi pek çok ürünlerde bulunan ve besin kaynağı olan bir vitamindir. Önemli özellik ve fonksiyonlara sahip olduğu bilinen bu B vitamini çeşidinin vücudun alması ve değerlendirmeye alması gerekir. Peki bu vitamin çeşidi hangi besinlerde ne kadar bulunur ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite, sadece fazla kiloya sahip olmak anlamına gelmiyor. Sağlığı pek çok yönden olumsuz etkileyen obezite hakkında Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Yalım Uçtum önemli bilgiler verdi.
#Obezite NedirBirçok kişi sürekli acıkmasını iştahına, yataktan bir türlü kalkamamayı yorgunluğuna, sinirli olmasını ise gün içinde yaşadığı strese bağlar. Ancak tüm bu durumların ortaya çıkmasının çok daha farklı bir sebebi olabilir. Tıpkı pre-diyabet ya da bilinen adıyla gizli şeker gibi… Avrasya Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık, gizli şeker hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Gizli ŞekerBazı hastalıklar hayatımızın merkezinde yer alır. Gazetede ve haberlerde sıklıkla duyar, çeşitli uzmanların açıklamalarına şahit olur. Ancak çoğu bilgi çelişkili olması sebebiyle bilgilendirmekten ziyade kafa karıştırmaktan öteye gidemez. Bu hastalıkların başında ise kolesterol gelir. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Çelik, kolesterol ile ilgili kafa karışıklığı gidererek önemli bilgiler veriyor.
#Genel SağlıkTarçın çok lezzetli bir baharattır. Binlerce yıldır tıbbi özellikleri ile ödüllendirilmiştir. Modern bilim artık insanların uzun zamandır bildiklerini doğrulamıştır. Diyetisyen Emre Uzun, bilimsel araştırmalarla desteklenen tarçının sağlık için 10 yararını açıklıyor.
#Genel Sağlık1911 yılından beri beri gıda sektöründe yağların raf ömrünü uzatmak, yarı katı kıvam sağlamak, maliyeti ucuzlatmak için endüstriyel işlemler uygulanmaktadır. Bu işlemler sıvı yağları katı yapmakta, pişirme, kızartma sırasında yanmayı ve koyulaşmayı azaltmaktadır.
#Çocuk SağlığıKolesterol nedir sorusu birçok kişi tarafından araştırılan ve sorgulanan konular arasında yer almaya devam ediyor. Yağ benzeri bir madde olan kolesterol, vücudumuzda ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor. Peki, Kolesterol nedir? Hangi yiyeceklerde bulunur?
#KolesterolYetişkinlerde sıklıkla görülen ve en basit şekilde kan yağlanması olarak tanımlayabileceğimiz kolesterol, beslenme alışkanlıklarının bozulması ve hareketsiz yaşam nedeniyle toplumda oldukça sık görülen bir sağlık sorunu haline geldi. Vatandaşlar ise, kolesterolün doğal yöntemlerle nasıl düşürülebileceğini merak edip araştırıyor. Peki, kolesterol nedir? Kolesterol nasıl düşürülür?
#Kolesterol Nasıl Düşürülür?Kolesterol vücut için sinsi bir tehlikedir çünkü damar sertliğini yaratan en önemli nedenlerden biridir. Bu da, kalp ve beyin damarlarında tahribata sebep olur. Kolesterol aynı zamanda yaşam için vazgeçilmez bir yapı taşıdır ve vücut için gereklidir. Kolesterol eksikliği; vücuttaki hormonların yapımı için gerekli olduğundan eksikliğinde pek çok fonksiyon bozukluğu oluşur.
#KolesterolFazla miktarda kolesterol insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabiliyor. Hiperlipidemi bazı hastalarda belirgin bir belirti vermeden de ortaya çıkabiliyor ve rutin bir kan testinde fark edilebiliyor. Okan Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Doç. Dr. Irmak Sayın Alan, kolesterol yüksekliği, kan yağlarındaki yüksekliğin belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Kolesterol NedirBuğday, tanesi ve yapısı bozulmadan tüketilirse ciddi bir sağlık sorunu çıkarmaz. Ama “rüşeym” içeren bir unu bugünkü unlar gibi depolayamazsınız. Ekmek de, “kabuk ve rüşeym” bölümü ayrıldıktan sonra glüten zengini boş kaloriden ibaret bir besindir ne yazık ki!
#Osman MüftüoğluHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetKilo problemi yaygınlaştıkça “insülin direnci”ni daha sık konuşur olduk. Nedeni açık: Öğrendik ki “obezite patlamasının” en büyük nedeni o. Ayrıca “karın-göbek-bel” bölgesinde biriken, bel çevresini genişletip “göbek-gıdı büyüten” de o! Bizi şişmanlatan fazla yağlar sadece “oburluktan” değil, biraz da insülin fazlalığı ve insüline hücresel cevapsızlıktan kaynaklanıyor. İnsülin-şeker ilişkisinin bozulması bir süre sonra yağlanma, kilo artışı ve hatta obezite ile sonuçlanıyor. Peki bu tatsız gelişmenin sebebi ne? Buyurun...
#Osman MüftüoğluDiyelim ki bir gece karın ağrısı, ateş, bulantı, kusma ile uyanıp soluğu acil serviste aldınız. Muayene, tahlil ve tetkik derken “teşhis” belli oldu: Taşlı kolesistit! Açıklaması şu: Safra kesesinde taşları olan birisiniz, taşlar nedeniyle safra kesenizde iltihaplanma oluşmuş!
#Osman Müftüoğlu