Geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir araştırma, beslenme ve hayat tarzının metabolik hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde ne kadar büyük bir rol oynadığını bir kez daha ortaya koydu. Ayrıntılar haberimizde...
#SağlıkKan testleri sağlığınızın durumu hakkında çok şeyi ortaya çıkarabilir. Ancak belirli bir testi yaptırıp yaptırmamanız ve ne sıklıkta yaptırmanız gerektiği sağlığınıza ve tıbbi geçmişinize bağlıdır. Daha fazla test yaptırmak her zaman daha iyi değildir. Peki hangi testleri kimler ne sıklıkta yaptırmalı? İşte sağlığınız için önemli altı kan testi hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler…
#Kan TestiHba1c Glikolize Hemoglobin en genel tanımı ile şeker hastalığının tespiti için yapılan testlerden birisidir. Bu test genellikle kan şeker seviyesinin ölçümünde çok büyük öneme sahiptir. Sadece kan şekeri seviyesini belirlemek için değil aynı zamanda da kontrol altında tutmak için de Hba1c Glikolize Hemoglobin değerleri ele alınır. Hba1c Glikolize Hemoglobin nedir? Hba1c Glikolize Hemoglobin seviyesinin normal değer aralığı ne olmalıdır? İşte, merak edilenleri sizler için derledik.
#Hba1c Glikolize Hemoglobin NedirŞu önemli bilginin akıllarımıza adeta kazınması, iyice yerleşmesi lazım: “Yaşlanmak” bazılarının iddia ettikleri gibi “tedavi edilmesi gereken” bir “hastalık” falan değil, tam aksine “doğal, içten gelen, yavaşlatılabilen ve kontrol edilebilen ama önlenemeyen” biyolojik bir süreçtir.
#YaşlanmaHamilelik kadınların yaşamında unutulmaz bir dönüm noktası oluyor. Mutluluk ve endişe çoğunlukla iç içe geçerken, anne adaylarının bu özel süreçte bazı kurallara dikkat ederek, zorlukları en aza indirip, çokça keyif alabilmeleri mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Harika Bodur Öztürk, anne olmaya karar verdiğiniz andan itibaren alınması gereken 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HamilelikKalp hastalıkları ülkemizde oldukça sık görülen hastalıklardan biridir. Her yıl 400 kişi kalp hastalığı nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Kalp sağlığının daha iyi anlaşılması ve riske atılmaması gerekiyor. Koroner arter hastalığı hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkGündüz saatlerinde yapacağınız kısa süreli “uyku molaları” yani “kısa süreli uykular” sağlığınız için zannettiğinizden çok daha faydalıdır. Günlük sohbetlerde “ŞEKERLEME” olarak tanımlanan bu basit, kısa ama etkili “sağlık kaçamakları” eğer “zaman” ve “zamanlama” meselelerine dikkat edilecek olursa düşünülenden de etkili mühim bir sağlık ayrıntısı olabiliyor.
#UykuAçılımı “Glikolize Hemoglobin” olan hba1c, şeker hastalığının tespiti için yapılan testtir. Bu test genellikle kan şeker seviyesinin ölçümünde kullanılır. Peki, hba1c nedir? Hba1c yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? İşte hba1c ile ilgili merak edilenler…
#Hba1c Değeri Kaç Olmalıdır?Gizli şeker, günümüzde insanlar tarafından oldukça yaygın olan sağlıksız beslenme ile birlikte ve düzensiz hayat tarzı ile birlikte meydana gelen bir hastalıktır. Kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi hastalıkları günlük hayatı oldukça olumsuz etkileyen ve tüketilen gıdaların da yakından bir ilişkisi bulunan bir hastalıktır. Diğer hastalıklarda da olduğu gibi bu hastalıkta da genetik yatkınlık önemlidir. Eğer ailede ya da yakın akrabalarda birinde varsa kişinin şeker hastası olma ihtimali bulunur. Gelişim süreci ise birden oluşmamakla birlikte zaman alan bir süredir. Klinik olarak çok fazla şikayet ve belirtiye neden olmayan fakat vücudun dengesinin bozmaya başladığı bir dönemde görülür. Bu döneme ise gizi şeker adı verilir. Gizli şeker ne gibi belirtiler gösterir, tedavisi ve tanısı nedir gibi merak edilen noktaları aşağıda sizin için derledik.
#Gizli Şeker Nedir Nasıl Belli Olur?Şeker hastalığı (diyabet) günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı ciddi bir rahatsızlık. Eğer kanda yer alan şeker olması gereken seviyenin üzerindeyse şeker hastalığı söz konusu olabilir. Şeker hastalığı, vücutta çeşitli belirtilere de neden olur. Peki şeker hastalığı nedir? İşte şeker hastalığının belirtileri ve tedavisi
#Şeker HastalığıEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mitat Bahçeci, fazla kilolarından kurtulmak için cerrahi yöntemlere başvuran hastalara uyarılarda bulundu. Bahçeci, “Ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında da belli periyotlarla kanda vitamin ve mineral değerlerinin ölçülmesinin hayati önem taşıyor. Hem ameliyatın risk yaratmaması hem de ameliyat sonrası hastanın yaşam kalitesinin iyi olması için bu kapsamlı değerlendirilmelerin yapılması şart” dedi.
#Prof. Dr. Mitat BahçeciEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aydın, ‘’Diyabet yani şeker hastalığı dünyada ve ülkemizde salgın hastalık gibi yayılmaktadır. Toplumumuzda yapılan çalışmalarda yüzde 15 oranında diyabet olduğu saptanmıştır. Bunlara ek olarak yüzde 10 oranında diyabet kadar prediyabet hastamız da bu rakama eklenince %25’e yakın oranda kan şekeri yüksekliği ile giden klinik durum olduğu ortaya konulmuştur’’ dedi.
#DiyabetSon yıllarda dünya çapında obezitenin büyük bir hızla artış göstermesi, diyabetin en yaygın türü olan Tip 2 diyabet hastalığının da artmasına sebep oldu. Metabolik cerrahi prosedürleri, bu alanda hem Tip 2 diyabetin hem de fazla kilonun çözümünde ‘altın standart’ olarak kabul edilmekte ve tüm dünyada uygulanmakta. Peki tüm Tip 2 diyabet hastaları, metabolik cerrahi ile bu sorundan kurtulabilir mi? Doç. Dr. Hasan Erdem, obezite ve tip 2 diyabetin tedavisinde uygulanan metabolik cerrahi hakkında merak edilenleri yanıtlıyor.
#Diyabet HastalığıÇağımızın yaygın görülen ve giderek artan hastalıkları arasında bulunan diyabet yani halk arasında bilinen adı ile şeker hastalığı insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu kan şekeri yükselmesi ile seyreden, kronik ve ilerleyen bir hastalıktır. Peki diyabet neden olur? Diyabetin belirtileri nelerdir? Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Dahiliye Uzmanı Rıfat Bozkuş yetişkinlerde diyabeti açıklarken, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Melis Bayram Şirinoğlu çocuklarda diyabeti açıkladı. Diyetisyen Nurdan Balakçı ise diyabet hastaları için beslenme önerilerinde bulundu.
#Diyabetİç Hastalıklar Uzm. Dr. Bedrettin Oflaz, çağın en önemli sorunlarının başında gelen diyabet gerektiği gibi tedavi edilmezse, kalp damar hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabildiğini söyledi.
#DiyabetGünümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetSon yıllarda popüler olan ‘aralıklı oruç (intermittent fasting)’ adı ile tanınan 5:2 diyeti, pek çok kişi tarafından uygulanmaya başlandı. Oruç mantığıyla yapılan bu diyetler çok hızlı sonuç veriyor. Fakat yapılan güncel çalışmalar risk grubu bireylerin dikkat etmesini de gösteriyor.
#Aralıklı Oruçİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer Akyürek, Covid-19 pandemi sürecinde evde kalma sürecinde artış, sonrasında kontrollü hayat, bu süreçte yaşanan psikolojik faktörlerle ve hareketsizlik nedeniyle alınan kiloların 'metabolik sendroma' neden olabileceğini söyledi.
#Metabolik Sendrom