Hazırgiyim haberleri sayfasında Hazırgiyim hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1308 Hazırgiyim haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yılın ilk 5 ayında 8.4 milyar dolarlık ihracata ulaşan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, yeni ekonomi yönetiminden kur-enflasyon dengesinin sağlanmasını, finansmana erişim kolaylığı ve güvenilirlik algısının güçlendirilmesini bekliyor. Sektör temsilcileri güven ortamının tahsis edilmesiyle doğrudan yatırımların gündeme gelebileceğini belirtiyor.
#Avrupaİstanbul’da tekstilin ve hazırgiyimin merkezi olan 3 semti deprem korkusu sardı. Laleli’de olası bir deprem nedeniyle siparişlerini alamamaktan korkan yabancı müşteri, Uzakdoğu’ya yöneldi. Siparişleri Çin’e kaptıran bir diğer semt ise Merter oldu. Satışların şimdilik yüzde 35 düştüğü kaydedilirken; tedirginliğin hâkim olduğu Osmanbey’de ise sağlam olmayan yapıların mühürleneceği belirtiliyor.
#İstanbulTürkiye’nin tekstil ve hazırgiyimde üretim üssü niteliğindeki Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya gibi illerde fabrikalar depremzedelere yuva oldu, barınma ve yiyecek için kullanılıyor. OSB’lerdeki fabrikalarda hasarın az olduğu bildirilirken tüm sağlam yapılar depremin yaralarını sarmak için hazır. Batı’daki tekstil ve hazır giyim fabrikalarında ise üretim tamamen bölgede ihtiyaç olan polar giysi, battaniye gibi ürünlere odaklanmış durumda.
#HazırgiyimRusya’nın Ukrayna’yı işgali Türk hazırgiyim sektörünü etkilemeye devam ediyor. Sektör temsilcilerine göre Laleli ve Merter gibi Rusya’ya satışın yoğun olduğu bölgelerde talepteki daralma yüzde 60’a kadar çıktı. Türk hazırgiyimcisi ise şimdi gözünü Güney Amerika ve Çin gibi pazarlara çevirdi.
#Rusyaİstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), küresel alıcılarla sektör temsilcilerini buluşturmayı hedeflediği Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı’nı 16-18 Mart 2022 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenleyecek.
#HazırgiyimÜniversite sınavında tekstil mühendisliğini tercih eden öğrencilere ‘Tercihim Tekstil Mühendisliği Projesi’ kapsamında, asgari ücret Tutarında karşılıksız burs desteği devam ediyor. Bu yıl burs desteğinin yanı sıra, gençlere, öğrencilikten iş hayatına geçiş ve kariyerde ilk adım için staj programı da başlıyor.
#Tercihim Tekstil Mühendisliği ProjesiDünya’nın en büyük kumaş fuarlarından Munich Fabric Start Fuarı ile eşzamanlı düzenlenen Munich Apparel Source Fuarı’na 14 Türk firması katıldı. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin Türkiye Milli Katılım Organizasyonu fuarın girişine kurduğu özel tasarım mağaza ile Türk hazırgiyim ürünlerini, Türkiye standı dışında farklı bir noktada daha Almanların beğenisine sundu.
#Munich Apparel SourceTÜRKİYE'nin hazırgiyim ihracatında en büyük pazarlardan biri olan ve yıllık 30 milyar Euro'luk hazırgiyim ürünleri ithal eden İngiltere'de düzenlenen önemli bir moda ve hazırgiyim fuarı olan FASHION SVP Fuarı'na katılan Türk hazırgiyim firmaları yeni ticari bağlantılarla döndü. FASHION SVP Fuarı'nda düzenlenen en yoğun katılımlı seminerlerin konusu ise, "Türkiye'nin hazırgiyimdeki başarısı" oldu.
#FashionTekstil ve hazır giyim sektörleri, son iki yıldır daralma yaşıyor. Üretimde düşüş, maliyetlerdeki artış ve kur baskıları gibi nedenlerle istihdam kaybı da artış gösterdi. Öyle ki, 2022’de 1 milyon sınırını aşan hazır giyim ve tekstil sektöründe istihdam Haziran 2024’te 983 bine geriledi, temmuzda ise bu rakam 1 milyona geri çıktı. Ancak sektör eski günlerini aramaya devam ediyor. Sektör temsilcileri, 2025 yılında hem ihracatta hem de istihdamda düşüşün devam edeceğini belirtiyor. Dünyada ise durum farklı değil. Sektör temsilcileri, “Herkes en yakın, en az adetle nerede üretim yapabilirim fikriyle yürüyor” diyerek durumu özetliyor.
#Özge ESENTarih boyunca önemli bir ticaret ve ihracat kenti olarak öne çıkan, teknolojik gelişmeleri doğru okuyan ve ona göre konumlanan İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi, insanlık var olduğu sürece Türk ekonomisine katkısını artırarak sürdürecek.
#1Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ağustosta ihracatın yıllık bazda yüzde 2.4 artışla 22.1 milyar dolara yükseldiğini; böylece ‘tüm zamanların en yüksek ağustos ayı rakamlarına’ ulaşıldığını açıkladı. Aynı dönemde ithalat ise yüzde 10.8 düşüşle 27 milyar dolara geriledi. Bolat böylece, dış ticaret açığının yıllık bazda yüzde 43.4 düşüşle son 34 ayın en düşük seviyesi olan 4.9 milyar dolara gerilediği bilgisini verdi.
#Ömer BolatFiyatların rakip ülkelere göre pahalı kalmasından dolayı sipariş kaybı yaşayan sanayici, hammaddedeki koruma önlemlerinin makul seviyeye indirilmesini talep etti. Bunun gerçekleşmesi durumunda fiyatlarda yüzde 25 gerileme yaşanacağı belirtildi.
#Spor Ayakkabıİtalya’da moda devleri Dior ve Armani’ye ‘kaçak işçi ve düşük maliyetli üretim’ nedeniyle kayyum atanması bugüne kadar dayatılan sertifika sistemlerini sorgulattı. Şirketlerin alım kriterlerinden denetim firmalarının güvenilirliğine kadar birçok konuda zafiyetler, ikili uygulamalar olduğu gözler önüne serildi. Olayın iki markanın ötesine geçmesi beklenirken TİM Başkanı Gültepe, “Türkiye standartlar ve denetimler konusunda ‘süper lig’de. Herkes eşit denetlenirse Türkiye öne çıkar” dedi.
#İtalyaTürkiye’nin toplam ihracatı 2023 yılında 255.8 milyar dolar olurken Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 hedefi için 375 milyar doları işaret etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de en büyük baş ağrısının enflasyon olduğunu söyleyen Erdoğan, “Üretim, istihdam ve büyümeden taviz vermeden enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz” dedi.
#ErdoğanZenginlerin gözdesi olan lüks markalar düşen tüketici talebi nedeniyle büyümelerinden güç kaybediyor. Küresel ekonomideki yavaşlama lüks alışverişte ‘iki kere düşünme’ dönemini başlatırken Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya son dönemde ciddi bir ‘talepsizlikle’ karşı karşıya olduklarını, hem dünyada hem de Türkiye’de ekonomik ürünlerden sonra lüks ürünlerde de ciddi bir yavaşlama gördüklerini dile getirdi.
#Küresel EkonomiDeprem, bölgesel politik çatışmalar ve global resesyon üçgeninde rekabet eden ihracatçılar ekim ayında tüm zamanların en yüksek satışına imza attılar. 12 aylık ihracat 254.8 milyar dolara ulaşırken dış ticaret açığı da geçen yılın ekim ayına göre yüzde 15 geriledi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatla ilgili olarak, “Tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık” dedi.
#TürkiyeTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta hedeflerin tutturulması için üç öneri sıraladı. Gültepe, “Türkiye’nin ciddi bir ara mal sorunu var. Bu, büyük yatırımlarla aşılırsa cari açığı etkilemeden ihracat artar. Bunun için de kimyada, elektronikte, otomotiv yan sanayisinde tıpkı TOGG’da yapıldığı gibi büyük ortaklıklarla yatırımlara başlanılmalı. Türkiye’nin her bölgesi ihracatta bir kalemi sahiplenmeli, İstanbul’da artık konfeksiyon yatırımı yapılmasına izin verilmemeli” dedi.
#Türkiye İhracatçılar MeclisiHazır giyim ve tekstil macerası, en son çalıştığı şirkette başlar. Tekstile olan ilgi ve sevgi, kendi işini kurma fikrine evrilir. Şahika Yörükoğlu Aşkıner, 27 yaşında ailesinden hiçbir destek almadan Özsimge Tekstil’i kurar. İzmir’de 10 adet 2’nci el dikiş makinesi ve 12 kadın çalışanla çıktığı yolda Aşkıner, fason tekstil atölyesini ihracat yapan, katma değer üreten bir yapıya dönüştürür. Bugün bir yandan Ege İş Kadınları Derneği Başkanı olarak hemcinslerine ‘hayallerinizden asla vazgeçmeyin’ diyen Aşkıner, bir yandan da kendi işini daha da büyütmek için yoğun bir mücadele veriyor.
#121.2 Milyar dolar ile otomotiv ve kimyanın ardından Türkiye’nin en çok ihracat yapan üçüncü sektörü hazırgiyim, 6 şubat depreminin yaralarını sardı. TGSD’nin (Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği) Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’a düzenlediği seyahatte, depremden etkilenen sektörün öncü firmaları ve üretim tesisleri alım ofisi temsilcileriyle birlikte ziyaret edildi. TGSD Başkanı Ramazan Kaya, ziyaret kapsamında yaptığı açıklamada, “İstihdam kaybının önüne geçmek için, pandemide olduğu gibi yıl sonuna kadar kısa çalışma ödeneğinin sağlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.
#DepremzedeYılın ilk 5 ayında 8.4 milyar dolarlık ihracata ulaşan hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, yeni ekonomi yönetiminden kur-enflasyon dengesinin sağlanmasını, finansmana erişim kolaylığı ve güvenilirlik algısının güçlendirilmesini bekliyor. Sektör temsilcileri güven ortamının tahsis edilmesiyle doğrudan yatırımların gündeme gelebileceğini belirtiyor.
#AvrupaHazırgiyimin kalesi Adıyaman’da 23 bin kişi bu sektörden ekmek yiyordu. Dünya markalarına üretim yapılan fabrikalarda depremin ardından istihdamın yüzde 40’ı geri döndü. TGSD, Adıyaman OSB’de kurduğu 1200 kişilik konteynerkentte işçilerin barınma derdine çare oldu. İşçiler fabrikada çalışırken, konteynerkentte kalan kadınlar, travmanın etkilerinden kurtulmak için atölyeler talep ediyor. ‘En büyük ihtiyaç ne’ diye sorduğumuzda ise “Psikolojik destek” diyorlar.
#Adıyamanİhracat mart ayında yüzde 4.4 artışla 23.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Bu, tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamı oldu. İthalat ise martta 32.2 milyar dolara ulaştı. Böylece mart ayında dış ticaret açığı 8.6 milyar dolar oldu.
#İhracatİstanbul’da tekstilin ve hazırgiyimin merkezi olan 3 semti deprem korkusu sardı. Laleli’de olası bir deprem nedeniyle siparişlerini alamamaktan korkan yabancı müşteri, Uzakdoğu’ya yöneldi. Siparişleri Çin’e kaptıran bir diğer semt ise Merter oldu. Satışların şimdilik yüzde 35 düştüğü kaydedilirken; tedirginliğin hâkim olduğu Osmanbey’de ise sağlam olmayan yapıların mühürleneceği belirtiliyor.
#İstanbulTicaret Bakanlığı’nın geçici şubat ayı ihracat verileri, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ihracatı da sarstığını gösterdi. Şubat 2023 ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 azalarak 18.6 milyar dolar oldu. Ticaret Bakanlığı, deprem nedeniyle şubat ihracatında doğrudan 1.5 milyar dolarlık düşüş yaşandığını belirtirken, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bazı illerde çarklar dönmeye başladı. Ramazan Bayramı’ndan sonra kapasitenin yüzde 60’a çıkacağını öngörüyorum” dedi.
#Ticaret BakanlığıTürkiye’nin tekstil ve hazırgiyimde üretim üssü niteliğindeki Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya gibi illerde fabrikalar depremzedelere yuva oldu, barınma ve yiyecek için kullanılıyor. OSB’lerdeki fabrikalarda hasarın az olduğu bildirilirken tüm sağlam yapılar depremin yaralarını sarmak için hazır. Batı’daki tekstil ve hazır giyim fabrikalarında ise üretim tamamen bölgede ihtiyaç olan polar giysi, battaniye gibi ürünlere odaklanmış durumda.
#HazırgiyimRusya’nın Ukrayna’yı işgali Türk hazırgiyim sektörünü etkilemeye devam ediyor. Sektör temsilcilerine göre Laleli ve Merter gibi Rusya’ya satışın yoğun olduğu bölgelerde talepteki daralma yüzde 60’a kadar çıktı. Türk hazırgiyimcisi ise şimdi gözünü Güney Amerika ve Çin gibi pazarlara çevirdi.
#RusyaZenginlerden daha çok vergi alınması çağrısıyla Davos’un gündemine damga vuran milyonerler, Hürriyet’in sorularını yanıtladı. 250 milyonerin oluşturduğu Patriotic Millionaires’in Başkanı Morris Pearl, “Don Kişot değiliz, mücadele ettiğimiz şey bir hayal değil; gerçek bir düşmanla savaşıyoruz ve kazanacağız” dedi.
#DavosKüresel moda endüstrisinin 2023 yılında enflasyon ve jeopolitik gelişmelerin etkisinde zor bir yıl geçirmesi bekleniyor. Özellikle resesyonun beklendiği AB, en büyük ihracat pazarı olarak Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor. Sektör temsilcileri bu süreçte ihracatın olumsuz etkilenebileceğini, tüm dünyada ikinci el ve geri dönüştürülmüş ürünlerinse ön planda olacağını belirtiyor.
#ResesyonTürkiye İhracatlar Meclisi verilerine göre, Ocak-Ekim döneminde ihracat 209 milyar dolara yükseldi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ilk 10 ayda parite kaynaklı dış ticaret açığının 2.8 milyar dolar olduğunu söylerken TİM Başkanı Gültepe de ihracatta 10 aylık parite kaybının 11.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.
#İhracatÖzbekistan pamuğuna, 300’den fazla global markanın 2011’den bu yana uyguladığı yasak geçtiğimiz mart ayı itibarıyla kaldırıldı. Dünyanın altıncı büyük üreticisi olan ve bir zamanlar dünya pamuk ihracatında ikinci sırada yer alan Özbekistan’ın geri dönüşü, Türkiye’de tekstil ve hazırgiyim sektörünü de ikiye böldü. Özbekistan’ın tekstil sektörü odaklı büyüme stratejisi, yetkililere göre Türk tekstil sektörünü etkileyecek başlıca konulardan biri olacak.
#Pamuk