Yemekten sonra karın şişkinliği, ağrı veya doygunluk ile kendini gösteren hazımsızlık, toplumda sık rastlanan sağlık problemleri arasında yer alıyor. Sindirim sisteminin iyi çalışmaması sonucu oluşan hazımsızlık bazen de tüketilen besinlerden veya yanlış yeme alışkanlıklarından kaynaklanabiliyor.
#HazımsızlıkGenellikle yemek yerken ya da sonrasında karnın üst bölgesinde gelişen şişkinlik, bulantı, karın ağrısı ile erken doyma hissi… Sık sık geğirmek ve bağırsak gazında artışa eşlik edebilen kabızlık… Yol açtığı bu tür sorunlarla yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, hatta sosyal hayattan bile koparabilen “hazımsızlık” günümüzde oldukça sık görülen bir problem.Hazımsızlığın önemli hastalıkların habercisi de olabildiğini söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Özdal Ersoy hazımsızlığa yol açan alışkanlıkları anlattı.
#Hazımsızlığa Neler İyi GelirKarnın üst bölgesinde (mide bölgesi) ağrı veya şişkinlik, vücutta sıvı toplanmasına bağlı olarak gelişebilir. Mide bulantısı ile birlikte hazımsızlıktan ve ishal gibi bağırsak problemlerinden de kaynaklanabilen mide şişkinliğine evdeki doğal yiyeceklerle de çare bulunabilir. Peki, mide şişkinliğine ne iyi gelir? Mide şişkinliği neden olur ve nasıl geçer? İşte, mide şişkinliğinin nedenleri ve evde iyi gelen şeyler
#Mide ŞişkinliğiMide rahatsızlıkları arasında en yaygın olanı olarak bilinen gastrit, günlük hayatı ciddi oranda olumsuz etkiler ve sinirsel, antral gibi çeşitli türleri vardır. Başta beslenme alışkanlıkları ve stres olmak üzere birçok faktör gastrit hastalığına doğrudan ya da dolaylı olarak neden olmaktadır. Peki, gastrit nedir? Gastrite ne iyi gelir? Gastrit neden olur, nasıl geçer? İşte gastrit belirtileri, tedavisi ve iyi gelen yiyecekle
#Gastrit Nedir?Hamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümünden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, "Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün" dedi.
#HamilelikHamilelik süresince uyku ve yorgunluk problemi yaşayan anne adaylarına çözüm önerilerinde bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Nur Betül Tekiner, “Anne adayları gebeliğin özellikle son üç ayında uykusuzluk ve yorgunluktan şikayetçi. Sorunun temelindeki 7 probleme karşı önlem alarak hem gebeliği kolay geçirmek hem de depresyon ve gerginlik riskini bertaraf etmek mümkün” dedi.
#Op. Dr. Nur Betül TekinerSinir siteminde meydana gelen rahatsızlıklar, kişinin sosyal yaşamını olumsuz anlamda etkileyebilir. Bu bölgede meydana gelen gelişmeler, bir dönem sonra vücudun tepki bile vermeyeceği hastalıkların gelişmesine neden olabilir. Sinir sistemi nedir, burada oluşabilecek hastalıklar nelerdir, sizler için araştırdık.
#Sinir Sistemi Nedir?Çok fazla kızartma veya bajaratlı yiyecek tüketiyorsanız dikkat! Bu yedikleriniz ülsere neden olabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Sedat Işık ülserin beslenme ile olan ilişkisini ve ülserle ilgili dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.
#Ülser BelirtileriMide gazı ve hazımsızlığın yaşı yok. 7'den 70'e sağlığı ve yaşamı etkiliyor. Birçok insan bu hastalıktan şikayet ediyor. Herşey mideyi etkileyebiliyor. Çok aşırı düşünme, takıntı, uzun süreli öfke gibi faktörlerin yanısıra, beslenme şeklinden de kaynaklanabiliyor.
#MideZerdeçal, son yılların gözde baharatı. Lezzeti kadar sağlık faydaları da çok konuşuluyor. Zira o, çok yönlü bir ilaç gibi de çalışıyor. Kanserle, damar sertliğiyle, kronik iltihapla, bellek bozukluğuyla, paslanmayla, kısacası bizi yaşlandıran ne varsa hepsiyle savaşıyor.
#Osman MüftüoğluBeyin hassas bir organ. En çok da kötü duygulardan, korku, keder, kaygı, pişmanlıklardan etkileniyor. Bu nedenle ona diğer organlara göre biraz daha fazla itina göstermek, iltifat etmek lazım. Bunun yolu da her şeyden önce ona “sükûnet zamanları” tanımaktan geçiyor.
#Osman MüftüoğluSağlığı koruma ve güçlendirme söz konusu olduğunda doğal bitki gibi desteklerden faydalanmak gerekir ama aynı şeyi hastalıklarınızı tedavi etmek için yaptığınızda başınıza bazı ’doğal kazalar(!)’ gelebilir. Son zamanlarda bu tür kazalarla çok sık karşılaşıyoruz. ’Alternatif tıp’ diye önerilen ’reçetelere’ karşı dikkatli olmalıyız.
Çoğumuzun ne olduğunu bilmeden gün içinde defalarca tekrarladığı “Stresliyim”, “Stres altındayım”, “Stres yüzünden” gibi sözler aslında önemli bir tıbbi terim. Kelime anlamı ‘baskı’ olan stres hakkında her şeyi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Özkan’la konuştuk .