Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıkladığı taklit veya tağşiş yapılan gıdalardan milli içeceğimiz çay da nasibini aldı. Geçtiğimiz haftalarda bakanlık dört çay markasının ürünlerinde doğal olmayan gıda boyası kullanıldığını duyurdu. Bu boyalar, çayın rengini artırmak amacıyla kullanılıyor ve uzun vadede ciddi zehirlenmelere ve sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Peki, bu ürünler nasıl denetimden geçiyor? Çaydaki hileleri anlamanın bir yolu var mı? Hangi sağlık sorunlarına neden olabilir? Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Gıda Güvenliği Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, çay alırken ve tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#ÇayGıda denetimlerini çok önemsediklerini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “İnsanların ‘zehir mi yiyoruz’ diye hassasiyet göstermesi normal. Bu işin şakası yok, benim de çocuklarım var. Limitlerin üzerinde ilaç kalıntısı çıkarsa o tarım ürünü kesinlikle imha ediliyor” dedi.
#Gıda DenetimleriCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Erzurum mitinginde yaptığı konuşmada, "Ülkemizin önemli deprem kuşaklarından birinin üzerinde yer alan Erzurum'u depreme dayanıklı bir şehir haline getirmekte kararlıyız. Bunun için önümüzdeki dönemde bakanlıklarımızı ve belediyelerimizi seferber edeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİliç’teki altın madeninde kayan milyonlarca metreküp toprağın kamyonlarla taşınmasının mümkün olmadığını söyleyen doğa bilimci Prof. Kantarcı, “O bölgenin üzerine havadan sönmüş kireç dökerek kütledeki kimyasalları hapsedelim. Ardından karaçam dikelim, hayvanlar için de mera haline getirelim” dedi.
#İliçDiyarbakır'ın Çınar ilçesinde Roma İmparatorluğu'nun doğudaki son garnizonu olan 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi'ndeki kazılarda 1600 yıllık flüt ve bronz anahtarlı yüzük bulundu. Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, bulunan flütün askeri yerleşim yeri olan kalede yaşayanların sanat ve müziğe ilgilerinin olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi.
#DiyarbakırKayseri'de Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait aslan, geyik, ayı, domuz ve dağ koyunu kemiği bulundu. Kazı Başkanı Fikri Kulakoğlu, "İlk defa Anadolu'da bu dönemde iki aslana ait iki çene kemiği bulduk. Bizim 4 bin sene öncesine ait başka kazılarda bulduğumuz aslan kemiği yok" dedi.
#KayseriKayseri'de Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde yapılan kazı çalışmalarında 4 bin yıl öncesine ait aslan, geyik, ayı, domuz ve dağ koyunu kemiği bulundu. Kazı Başkanı Fikri Kulakoğlu, "İlk defa Anadolu'da bu dönemde iki aslana ait iki çene kemiği bulduk. Bizim 4 bin sene öncesine ait başka kazılarda bulduğumuz aslan kemiği yok" dedi.
#KayseriSüt ve süt ürünlerinde yapılan hilelere çamaşır suyu da eklendi. Bu akılalmaz haber ajanslara düştüğünden beri herkesin kafasında aynı soru var: 'Çamaşır suyu gibi kendi başına son derece tehlikeli bir madde, nasıl süte girebilir?' 'İçiyoruz, bir şey olmuyor' yaklaşımın yanlış olduğunu belirten uzmanlar tek tek anlattı...
#Sütte HileNeandertal, yaklaşık 200 - 250 bin yıl önce yaşamış olan insan türüdür. Bilimsel adı Homo Neanderthalensis'tir. Halk arasında ''Primat'' ve ''Mağara adamı'' olarak da bilinir. Merak edenler için Neandertal'lerin özelliklerini detaylı bir şekilde araştırdık.
#Neandertal Nedir?Pestisit kullanımı dünyada ve ülkemizde giderek artıyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de endüstriyel tarımda 1 armuda 18.3 kez, 1 elmaya 11.3 kez, 1 şeftaliyeyse 10 kez pestisit uygulanıyor yani zehir atılıyor. 88 kurum ve inisiyatif bir araya geldi; amaç, tarımda zehir kullanımını ortadan kaldırarak ‘Zehirsiz Sofralar’ kurmak.
#PestisitKendi içinden filizlenen domatesler, insanın elini çizen maydanozlar... Üzerinde hem ‘yerli üretim’, hem de ‘ithal’ yazan etiketler... GDO’lu ürünler, gıdalardaki ağır metaller, sahtecilik, derken başımıza bir de şarbon korkusu çıktı. Herkes evine, mutfağına ne sokacağını, çoluk çocuğuna ne yedireceğini şaşırmış durumda. Çaresizlikten vejetaryen kesilen aileler bile var. Peki ne yiyeceğiz? Nelerden uzak durup kime güveneceğiz? Alışverişte, etiket okurken, aldıklarımızı pişirirken, saklarken kendimizi ve sevdiklerimizi nasıl koruyacağız? Korkunç hastalık ve melanetlerden nasıl sakınacağız?
#BalıkMÖ 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından kurulan ve tarihe ışık tutan Harput Kalesi’nde, 2 bin 700 yıllık silindir mührü bulundu. Mühür ile beraber Urartuların da kalede yaşadığı kesin olarak kanıtlanırken, önemli yetkililerin de yer aldığı kesinleşmiş oldu.
#Harput KalesiAntalya’da girişimci Selami Gökgöl, istilalarıyla tarım alanlarına zarar veren çekirge türlerinden birini gelir kapısı haline getirdi. Yılda 1 milyon çekirge üreten Gökgöl, Avrupa ülkelerinin yanı sıra Afrika ülkelerine de ihracata hazırlanıyor. Selami Gökgöl, olgun çekirgeleri 65, küçük çekirgeleri 37 kuruştan satıyor.
#ÇekirgeBaşka hiçbir yerinde görülemeyecek, 8-10 metre yükseklikte heykelleri, 2000 metre yükseklikte yapılan bir piramidi, hala keşfedilmemiş Kral I. Antiochos’un mezarı, Dünyanın en eski ve dev boyutlu horoskopunu ya da yıldız falı sistemini, yarım kilometre uzunluğunda eski kitabeleri, eski Grek ve Pers sanatı stili karışımı yapıtlarını bünyesinde barındırması sebebiyle Dünyanın 8. Harikası… Ülkemiz bu eşsiz coğrafyadaki bütün güzelliklerin anavatanı… Hiç merak etmiyor musunuz bu topraklarda yaşayan krallıkları… Kim gezip görmek istemez ki bu diyarları… Öyleyse buyurun size Nemrut Dağı Milli Parkı…
#Nemrut Dağı GezisiBhopal şehrinden 50 kilometre uzaktaki Sanchi kasabasında bulunan ve Hindistan'da bulunan en eski taş yapı olma özelliğini taşıyan Sanchi Stupa eşsiz mimarisi ile göz dolduruyor. Savaşlarda zarar görmüş olsa da bu eşsiz yapı hala büyüleyiciliğini koruyor...
#Seyahat