Türkiye’de İtalyan okulunun temsilcisi olan Özel İtalyan Lisesi 1861’den bu yana faaliyette. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Cenevizli, Venedikli ve Sicilyalılar, İstanbul’un Haliç kıyılarında ve özellikle Galata semtinde ticaretle uğraşmak için padişahtan izin alarak açılan bu okul 1888’de Polonya Sokağı’nda “Kraliyet İlk ve Ortaokulu” olarak eğitim verdi. Bu okul 1885’te Beyoğlu Hayriye Caddesi’nde 16 numaralı binada eğitime açılan “İtalyan Ticaret Okulu”na bağlandı. 1900’de bu üç yıllık ticaret okuluna, dört yıllık lise bölümü eklendi. 1910’dan sonra okula Türk ögrencilerin kaydı yapılmaya başladı. Trablusgarp Savaşı süresince öğrenimine ara verdi. 1913-1914 ögretim yılında yeniden açıldı, ancak 30 Nisan 1915’te Birinci Dünya Savaşı nedeniyle kapatıldı. 1919’da İtalyan Ortaokulu ve Lisesi o tarihte Avusturya tarafından savaş tazminatı olarak İtalya’ya verilen, Tom Tom Kaptan Sokağı’nda bulunan şimdiki binasına taşındı. 1920’de Polonya Sokağı’ndaki Ticaret Okulu ve Lisesi de aynı binaya nakledildi. Böylece Latince’nin okutulduğu orta ve lise bölümüyle orta ticaret ve lise ticaret bölümlerinden oluşan iki alanlı bir eğitim kurumu oldu. İtalyanca bilmeyen öğrenciler için hazırlık sınıfı da açıldı. Ticaret Bölümü 1966’da kapatıldı. Bir yıl hazırlık, üç yıl ortaokul, dört yıl lise olarak klasik fen alanında eğitim veren Özel İtalyan Lisesi, İlkögretim Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle birlikte, ortaokul öncesi hazırlık sınıfını, lise öncesi hazırlık sınıfı haline dönüştürerek Fen ve Türkçe-Matematik alanlarında eğitim ve öğretimine devam ediyor. 8 yıldır İtalyan Lisesi Müdürü olan Massimo Di Segni, fen ve matematik ağırlıklı olan okula gelecek öğrencilerin dile yatkın olması gerektiğini belirtiyor. Segni ile okulu konuştuk:
#Özel İtalyan LisesiUsta yazar Oğuz Atay'ın ölümünin üzerinden 41 yıl geçti. Çok okunan ve sevilen büyük yazarlarımızdan Oğuz Atay, 12 Ekim 1934 tarihinde Kastamonu'da doğdu. 13 Aralık 1977 yılında beynindeki tümör sebebiyle hayata gözlerini yuman yazar Atay kitaplarında düşü ve gerçekliği harmanlar ve üstkurmaca adı verilen kurgu türünü kullanan ilk yazarlardan biri olarak kabul görür. Oğuz Atay, bu anlamda postmodernist bir yazardır.
#Oğuz AtayAKBANK’ın stratejistlerinden Evren Kırıkoğlu, Yunanistan ile ilgili analiz tespitinde ilginç bir değerlendirme yapmış: ”Yunanistan’ın borç ödeme programının gevşetilmesi doğrultusunda attığı yeni adımların Osmanlı tarihinde yaşananları yansıtır nitelikte” olduğunu belirterek şöyle diyor: “Ülke, özelleştirmelerden sağlanan fonlar ile % 30’un üzerindeki faiz dışı fazlayı, dış borç faizinin ödenmesi için kullanılacak ayrı bir fon hesabına aktaracak.
Vatkalarla, TV dizisi Kara Şimşek’le, renkli taytlarla esip geçen 80’ler hâlâ bir fenomen. Muharrem Kaşıtoğlu’nun “60’lar Hikâye, 70’ler Terane, 80’ler Şahane” kitabı işte bu fenomeni anlatıyor. Kitabın ilk baskısı 15 bin sattı. Talep o kadar büyük ki, Kaşıoğlu aynı temada bir başka kitap için şimdiden kolları sıvadı.
ISTANBUL - Unexpected extravagance awaits you and yours this week. Think of it as a late annual bonus or a love investment. Whatever the rationale, this is your week to sink into layers of Balinese massage at home, learn Bollywood dance moves or wind things up, or down, with raspberry cheesecake covered in Turkish coffee sauce.
Kelime anlamına baktığınızda füzyonun karşısında birleşme, karışım, bir araya gelme açıklamalarını görürsünüz. Füzyon mutfağı denilince de böyle bir şey anlamak lazım: Değişik yörelerin yemek pişirme teknik ve malzemelerinin bilinçli bir şekilde aynı tabakta karışması, birleşmesi esasına dayanan, özgün, yaratıcı ve yenilikçi bir teknik bu.
İİtiraf ediyorum, Fransız Sokağı’na adımımı ilk kez daha geçen hafta attım. Yanlış anlaşılmasın, bilmediğimden, bana uymadığından değil. Tam aksine adı geçen sokak meskenime 200 metre mesafededir. Üstelik sokağın yaratıcısı Mehmet Taşdiken şahidim olsun, daha meclisi aliniz adını bile bilmezken, bu projeyi çarşaf gibi ilk kez bendeniz duyurdum.
Başkanlığını, Federal Meclis milletvekili Macit Karaahmetoğlu’nun (SPD) yaptığı ‘Deutsch-Türkische Gesellschaft e.V. (DTG) (Alman-Türk Toplumu), Berlin’de düzenlediği etkinlikte Türkiye’deki Yahudi Yaşamı’nı konu alan bir söyleşi akşamı gerçekleştirdi.
#Macit KaraahmetoğluAdana'da, otomobiliyle evine dönerken oğlu Kayra'nın (7) gözü önünde ensesine isabet eden maganda kurşunuyla hayatını kaybeden Hayriye Derin'in (43), Hukuk Fakültesi 2'nci sınıf öğrencisi oğlu Burak Derin (22), "Annem hep savcı olmamı istemişti. Şimdi, cübbeyi giydiğimi göremeyecek" diye konuştu.
#AdanaMeslek hayatında 36 yılı geride bırakmış. Bugüne kadar 141 ülkeyi, 1450 şehri gezmiş! Türkiye’nin en sevilen rehberlerinden Saffet Emre Tonguç’layız! Bugün rotasında kendi hayat yolculuğu var. Bizi Çorlu’daki çocukluğundan Kandilli’deki gençliğine, Boğaziçi’ndeki öğrenciliğinden rehberlikteki ilk yıllarına keyifli bir gezintiye çıkaracak. Sonra yeni seyahat eğilimlerini, düşük bütçeli gezi önerilerini, İstanbul’un bilmediğimiz yerlerini anlatacak…
#Saffet Emre Tonguçİstanbul Rahmi M. Koç Müzesi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihine adanmış bir müze. Gezerken herkesin kendi geçmişinden bir dönem bulabileceği, gençlik veya çocukluk yıllarına yolculuk yapabileceği bir yer. Müzede denizaltı, feribot, gemi, uçak, lokomotif ve tramvay modelleri gibi gerçek boyutlarda binlerce obje sergileniyor. 2009 yılında Rahmi M. Koç Müzesi’ne gelişinden itibaren müze vapur olarak ziyarete açılan Fenerbahçe Vapuru da geçici sergilere ve müze eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
#Bursa