Şehir hayatı ve endüstrileşmenin sonucuyla hava kirliliğinin artmaya başladığını dile getiren uzmanlar, hava kalitesinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Ahmet Çabuk ve Prof. Dr. Emir Baki Denkbaş, uzun süre hava kirliliğine maruz kalındığında astım, baş ağrısı, alerjik reaksiyonlar, kalp krizi, kanser, inme, organ yetmezliği gibi farklı pek çok sağlık sorunları risklerinin de arttığını söyledi.
#Prof. Dr. Ahmet ÇabukTıptaki adı tinnitus olan kulak çınlamasının, yaşam kalitesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Kulak, Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Ertan Yıldırım, "Kulak çınlamasının basit ve iyi huylu nedenleri olabileceği gibi ciddi sorunların da işareti olabilir" dedi.
#Op. Dr. Ertan YıldırımKulak çınlaması son yıllarda giderek artmaktadır, bunun nedenleri arasında; Elektronik cihazların giderek yaygın kullanılması ve vazgeçilmezimiz olması sürekli yanımızda taşımamız, cep telefonları, bilgisayarlar, Bluetooth kulaklıklar, modemler, Tv'ler, akıllı saatler, kumandalar gibi... bir çok elektronik alet sürekli yanımızda ve çevremizde yer alıyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kulak ÇınlamasıTüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisiyle ilgili bilim insanlarının yaptığı araştırmalar, hastalığı tanımamıza ve önlem almamıza fırsat tanıyor. Harvard Üniversitesi, hava kirliliğinin koronavirüs ölümlerini tetiklediğini ortaya çıkarırken, Bologna Üniversitesi koronavirüsün hava kirliliğine sebep olan katı parçacıklara tutunabildiğini böylece havada uzun süre asılı kalabildiğini ortaya koydu.
#Hava KirliliğiKronik obstrüktif akciğer hastalığı yani halk arasında bilinen ismiyle KOAH; akciğer dokusunu oluşturan hava keseciklerinin yapısının bozularak hava yollarının daralmasına neden olan, zamanla ilerleyerek nefes alış-verişimizi zorlayan ve yaşam kalitemizi bozan bir hastalık. 20 Kasım Dünya KOAH Günü vesilesiyle uzmanlar bu hastalıkla ilgili bilmemiz gerekenleri anlattı.
#Melis YılmazHamilelik bir biyoloji harikasıdır. Ancak yeni araştırmalar bu başarının bir bedeli olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, daha önce hiç hamile kalmamış kadınlara kıyasla hamile kalmış kadınların daha fazla biyolojik yaşlanma belirtisi gösterdiğini tespit etti. Araştırmaya göre, bir kadın ne kadar çok kez hamile kalmışsa, biyolojik yaşlanma hızı da o kadar hızlı oluyor. İşte çok ilginç detaylar…
#HamilelikBilim insanları hava kirliliği ile depresyon ve anksiyete görülme sıklığı arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koydu. En kötüsü de düşük seviyeli hava kirliliğinin bile uzun vadede aynı etkileri yapıyor olması. Peki nasıl oluyor da hava kirliliği psikolojiyi etkiliyor? Biz sorduk Psikiyatr Uzman Dr. Gizem Durcan yanıtladı...
#Hava Kirliliği2022 Air Quality & Health in Cities raporuna göre küresel ortalama NO2 (Azot Dioksit) maruziyetinin araştırmaya katılan ülkelerin en büyük şehirlerinde yüksek düzeyde olduğu görülüyor. İstanbul, 35.3’lük NO2 maruziyeti seviyesi ile dünya çapında 20 şehir arasında 9. Sırada yer alıyor. PM2.5 (Partikül Madde) kirliliğine bakıldığında ise düşük ve orta gelirli ülkelerdeki şehirlerdeki seviyelerin yüksek olduğu görülüyor.
#DysonBursa'da dün akşam saat 19:00 sıralarında başlayıp kısmen hala yanması devam eden fabrika ile ilgili bölgede hava kirliliği ve partikül uyarısı yapıldı. Devam eden yangın ise bir uçakla gökyüzünden görüntülendi. Nilüfer Belediyesi'nden yapılan açıklamada "Risk grubunda olanların, kirliliğin yoğun olduğu bölgede açık havada bulunmaktan mümkün olduğunca kaçınmalarını tavsiye ederiz" denildi.
#YangınMevsim geçişleri, viral enfeksiyonlar ve soğuk hava astımı tetikliyor. Ancak bu hastalık kişinin normal bir yaşam sürmesine hatta aktif bir spor hayatının olmasına engel değil. Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Tunçalp Demir: “Dünyada astım hastası olan birçok profesyonel sporcu var.”
#SAĞLIKSpielberg tarafından sinemaya da uyarlanan ‘Mor Yıllar’ın yazarı Alice Walker, hayatını Afro-Amerikan kadınların hakları mücadelesine adamış saygın bir aktivist. 1976 yılında yayımlanan ‘Meridian’ da işte bu mücadelenin, 1960’lı yıllarda sivil haklar hareketine katılan bir kadının kişisel devriminin hikâyesi.
#Alice WalkerİTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros yaptığı son dakika açıklamasında "İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Modelleme Takımı değerlendirmelerine göre, Türkiye'nin batısı sahradan gelen çöl tozu etkisinde. Avrupa genelinde görülen çöl tozu etkisi hafta sonuna kadar ülkemizin batı kesimlerinde yer yer etkin olarak hissedilecek. Yoğun ve uzun süreli toza maruz kalmak bağışıklık sistemimizi olumsuz etkiler" ifadelerini kullandı.
#Çöl TozuCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, canlı yayında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Erdoğan, Trump'ın 24 saat içinde yapacağı açıklamayla ilgili "DEAŞ'a karşı zafer ilanı olabilir.' yorumunda bulundu. "FETÖ tam bir metastas yapmış." diyen Erdoğan, "Şimdi görüyorsunuz değişik yerlerde palazlanıyorlar. İade sürecinin takipçisiyiz, bir kısmını paketledik, diğer paketler de gelecek." ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Türkiye'yi AB'ye almamalarının nedenini açıklıyorum artık. İfşa ediyorum tek sebebi var; biz Müslümanız, Müslüman olduğumuz için almıyorlar." dedi. Erdoğan yeni askerlik düzenlemesiyle ilgili de "6-9-12 şeklinde şuan belirlenmiş şeklinde." diye konuştu. "Tanzim satış yaygınlaşarak devam edecek." diyen Erdoğan, "Bizim bu alanlarda bulunmak gibi bir derdimiz yok. Bu iş düzeldi düzeldi. Düzelmediği taktirde biz TESCOM ve TESK ile ilgili bakanlıklarımız oturacaklar, konuşacaklar. Bunu çok daha yaygın bir şekilde yapılacak." ifadelerini kullandı.
#Erdoğanİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Toros, atmosferik sayısal model sonuçlarına göre, bugünden itibaren cumartesiye kadar yurdun çölden gelen tozun etkisi altında kalacağını, yağış olan bölgelerde çamurlu yağmur görülebileceğini bildirdi.
#Çamurlu YağmurAstım hastalığı insanı korkutur, hayatının eskisi gibi olmayacağını ve bütün yaşamı boyunca bir anda gelen krizlerle boğuşacağını düşündürür. Oysa astım tedavi edilebilir bir hastalıktır ve astımla dost olmak mümkündür. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Kart astımla dost olmanın yollarını sizler için anlattı.
#Sağlık“Gün gelecek, yerküre hastalanacak. İşte o zaman, dünyanın dört bir yanından farklı kültürlerden, lafa değil işe bakan insanlar toplanıp bir kabile oluşturacak. Bu kabile yerküreyi iyileştirmek için çalışacak. Ve bu kabilenin ismi ‘Gökkuşağı Savaşçıları’ (Rainbow Warrior) olacak.”