ÇOCUK ve gençlerde dengesiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan sağlık sorunlarından biri olan obezite; genel olarak enerji alımının enerji tüketiminden fazla olduğu durumlarda, yağ dokusunun artmasıyla ortaya çıkan klinik bir durum olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde yağ dokusunda anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesi” olarak tanımlamıştır. Obeziteyi değerlendirirken vücuttaki yağ dokusu ile yağsız dokunun oranlarının bilinmesi de önemlidir. Dr.Behçet uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Hastanesi Başhekimi Çocuk Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Behzat Özkan konu ile ilgili şunları anlattı.
#1Kilo vermek için denenen birçok diyet var ama son yıllarda aralıklı oruç (IF) diyeti oldukça popüler hale geldi. Pek çok ünlünün de aralıklı oruç diyeti ile zayıfladığını sık sık duyuyoruz ancak son yapılan araştırma yine kafaları karıştırdı. IF diyeti gerçekten sağlıklı mı ve sanıldığı kadar etkili mi? Uzmanlar ne diyor?
#SağlıkEn sevdiğiniz ve ‘Her gün olsa itiraz etmem’ dediğiniz bir menüyü kaç gün üst üste yiyebilirsiniz? 1 hafta, 1 ay ya da 1 yıl… Victoria Beckham, tam 25 yıldır aynı sağlıklı öğünle besleniyor. 4 çocuk doğurmasına rağmen her zaman formda ve fit olan Victoria'nın yaptığı ne kadar sağlıklı? Uzmanlar ne diyor?
#BeslenmeHer yıl Türkiye’de ve dünyada 8 kadından 1’i “Meme kanserisiniz” cümlesini duyuyor. Bunlardan biri de yaklaşık 8 yıl önce Türkiye’ye göç eden İranlı Yeganeh Ghasımi. Şu anda 2.5 yaşında bir kızı olan 33 yaşındaki genç kadın, bu cümleyi ilk duyduğu an ve sonrasında yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı...
#Meme KanseriEĞER kalbiniz yorulup bıkmadan, durup dinlenmeden hep aynı güçle kan pompalayabilirse hücrelerinize ihtiyacı kadar oksijen ve besin maddesi ulaşır. Günün 24 saati, haftanın 7 günü bıkmadan size sonsuz bir sadakatle hizmet eden bu küçücük ve duygusal organın kendisinin de oksijene ve enerji kaynağı besinlere ihtiyaç duyduğunu sakın unutmayın! Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Tahir Yağdı, kısa ve öz bir şekilde kalbimizi anlattı.
#İzmirCovid-19 pandemisinde zamanımızın çoğunu evde, genellikle de hareketsiz geçiriyor, can sıkıntısından kendimizi sık sık buzdolabının önünde buluyoruz. Bu hatalı alışkanlıklarımız can sıkıcı sorunlara yol açabilir; örneğin metabolizma hızınızı yavaşlatması gibi! Peki pandemide değişen yaşam tarzımız ve hatalı beslenme alışkanlıklarımız nedeniyle yavaşlayan metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, metabolizmayı hızlandırmanın 8 püf noktasını anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Metabolizmayı Yavaşlatan HatalarUzmanlar, tüp bebek tedavisinde birçok uzmanlık dalı ile birlikte sürdürülen multidisipliner tedavinin başarı oranlarını artırdığını belirtti. Doç. Dr. Funda Göde, “Tüp bebek tedavisinde uyguladığımız bütüncül tedavi ile anne ve baba adaylarının fiziksel ve psikolojik durumlarını gözden geçiriyoruz. Psikiyatr, psikolog, fizyoterapist ve diyetisyenlerden oluşan kadromuzla birlikte, çiftlerimizi gebeliğe tam hazır hale getiriyoruz" dedi.
#Tüp BebekCovid -19 pandemisinde yaşanan ölümler tüm dünyada korku yaratsa da, kardiyovasküler hastalıklar hala dünya çapında bir numaralı ölüm nedeni olarak yerini koruyor. Öyle ki küresel ölümlerin tümünün yaklaşık yüzde 30'unu kardiyovasküler hastalıklar oluşturuyor.
#Kalp HastalıklarıSalgında kilo kontrolü pek çoğumuz için netameli bir konu. Zamanımızın önemli bir kısmını evlerimizde geçirdiğimiz şu son birkaç ayda, neredeyse iki kişiden birinin dört kilo aldığını söyleyen bir araştırma da bunu doğruluyor. Hem kilomuzu hem de bağışıklığımızı korumak için ne yapmalıyız? Beslenme ve diyet uzmanı Berrin Yiğit’e sorduk.
#GazetehaberleriHataIı beslenme, hareketsiz yaşam ve obezite gibi problemler karaciğer yağlanmasına (NASH) sebep olurken, uzmanlar yağlı karaciğerin siroza, sirozun da karaciğer nakline yol açtığı konusunda uyarıyor. Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Kılıç, nakil hastalarının yüzde 20’sinin karaciğer yağlanması sebebiyle nakil olduğunu ifade ederek, "Karaciğer yağlanması hafife alınmamalı ve siroza dönüşmemesi için mutlaka tedavi edilmeli" dedi.
#Karaciğer YağlanmasıKanser oluşmasında etkili olan alkol ve sigaranın yanı sıra hatalı beslenme alışkanlıkları da büyük rol oynuyor. Peki, hatalı beslenme alışkanlıklarından vazgeçerken sağlıklı ve dengeli beslenme için ne yemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
#KanserKanser oluşmasında etkili olan alkol ve sigaranın yanı sıra hatalı beslenme alışkanlıkları da büyük rol oynuyor. Peki, hatalı beslenme alışkanlıklarından vazgeçerken sağlıklı ve dengeli beslenme için ne yemeniz gerektiğini biliyor musunuz?
#KanserProf. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, ''O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim'' dedi.
#KoronavirüsAcıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Baş, herhangi bir virüse ya da bakteriye karşı etki gösteren ve onları ortadan kaldıran hiçbir yiyeceğin bulunmadığını belirterek, "Kelle paçaya ya da turşu ve turşu suyuna anlam yüklemek doğru değil. Her gün turşu yemek beraberinde tuz tüketimini getirir. Tuz tüketimi de bağırsak sağlığını olumsuz etkileyen en önemli etmenlerden biri. Hipertansiyonu, böbrek ve karaciğer sorunu olanlar ile kanser hastaları bu besinlere karşı daha da dikkatli olmalı. O nedenle hiçbir besine anlam yüklemeyelim. 'Süper besin' diye bir kavramdan hiç bahsetmeyelim. Bu dönemde açık sütün asla eve girmemesi gerekiyor. Çünkü o süt nereden geldi, kim sağdı, sağarken hapşırdı mı, öksürdü mü bilmiyoruz. Getirdiği kabın sağlıklı bir kap olup olmadığını, virüsün bulaşıp bulaşmadığını bilemiyoruz. Hatta ben olsam evde yoğurt bile yapmam bu dönem içerisinde. Yapılıyorsa da mutlaka pastörize edilmiş bir sütle hazırlanmalı'' dedi.
#Prof. Dr. Murat Baş“Tüh, nasıl unutmuşum”,“Tamamen aklımdan çıkmış”, “Unutabilirim, hatırlat”…Bu tür yakınmaları günümüzde sık sık duyuyoruz hiç şüphesiz. Eskiden ileri yaş sorunu olarak görülen unutkanlık, günümüzde yoğun iş temposu, stres ve hatalı beslenme gibi faktörler nedeniyle artık gençlerin bile problemi haline geldi. Kimi zaman bizi oldukça zor durumda bırakabilen unutkanlığın önüne geçmek için atılması en önemli adımlarından biri ise; doğru bir beslenme alışkanlığı edinmek!
#Unutkanlık Neden OlurBazen ne yerseniz yiyin doymuyor, yemeklerden sonra tatlı krizlerine mi giriyorsunuz? Masadan kalkalı henüz bir – iki saat olmasına rağmen kendinizi yine buzdolabının önünde mi buluyorsunuz? Ani bastıran açlık nedeniyle tabağınızdaki yemekleri hızla tüketiyor musunuz? Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker açlık krizlerini önlemenin 10 etkili yolunu açıkladı.
#Açlık KrizleriKronik böbrek hastalığı değişik nedenlere bağlı olarak böbrek parenkimasında geri dönüşümsüz iltihabi ve degeneratif değişikliklerin ortaya çıktığı hastalık grubudur. Böbrek hasarının çok ileri olmadığı bazı hastalarda, kronik değişikliklere rağmen, böbrekler vücudun gereksinimlerini karşılayabilir ve böbrek hastalığına bağlı herhangi bir klinik veya biyokimyasal anormallik gözlenmez.
#Kronik BöbrekGünümüzün önemli sorunlarından biri olan stres, hatalı beslenme, uykusuzluk ve yoğun bir tempoda çalışmak gibi etkenler migreni tetikleyen önemli faktörler arasında yer almaktadır. Bunlara bir de sıcak hava ve nem eklenince yaz aylarında migren atakları kaçınılmaz oluyor. Yapılan birçok çalışma gösteriyor ki diğer mevsimlerle karşılaştırıldığında yazın migren atakları daha fazla artıyor. Yine çalışmalara göre; sıcaklıktaki her 5 santigrat yükseliş migren atağının gelişme riskini yüzde 7,5 oranında artırıyor.
#Migren Ağrısı Çözüm