Paylaş
Midenin kendi etrafında dönmesiyle birlikte mide içindeki katı ve sıvı besinler sindirim enzimleriyle tepkimeye girerek gaz oluşumuna sebep olur. Midenin dönmesiyle birlikte bir seri kimyasal olaylar şekillenir, giriş ve çıkışı sağlayan iki ucu da kapanır ve biriken gaz midenin şişmesine, kan dolaşımının yavaşlamasına, kalbe dönen kan miktarının azalmasına, kalp ritimlerinin bozulmasına, mide duvarını oluşturan hücrelerin hızla yıkımlanmasına, toksinlerin birikmesine, dalakta oluşan baskıya bağlı olarak dolaşım bozukluklarına, diyaframın düzgün çalışamamasıyla solunum güçlüklerine ve bunların sonucunda da ölüme sebep olur.
HASTALIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?
Hastalığın oluşumuna nelerin neden olduğu tam olarak ispatlanmamış olsa da, hazırlayıcı olduğu tahmin edilen unsurlar aşağıdakiler gibidir:
- Hastalığın oluşumunda kalıtsal nedenler rol oynar.
- Genellikle geniş göğüs kafesine sahip iri ırklar bu hastalığa daha yatkın olmakla birlikte, nadirde olsa küçük ırk köpeklerde de görülebilmektedir.
- Alıştırmadan ani mama değişimleri.
- Köpeğin bir seferde çok miktarda mama tüketmiş olması.
- Uzun aralıklarla besleme. (Günde tek öğün besleme)
- Aşırı susuzluk sonrası çok miktarda su tüketimine bağlı hava yutma.
- Mevsim döngülerinde mide barsak sisteminin üşütülmesi.
- Sahip tarafından terk edilme ve depresyon.
- Mide enfeksiyonları.
- Köpeğe tok karna ağır egzersiz yaptırılması.
HANGİ IRK KÖPEKLER BU HASTALIĞA YATKINDIR?
- Danua.
- Saint Bernard.
- Kangal.
- Alman Çoban Köpeği.
- Rottweiler.
- Dobermann.
- Golden Retriever ve Labrador Retriever.
HASTALIĞIN BULGULARI NELERDİR?
Köpeğin karın bölgesinde genişleme, ağrıya bağlı kambur duruş, durgunluk, yürümeye karşı isteksizlik, inleme,mukozalarda solgunluk, ağızda köpürme, kusmaya çalışma ama kusamama, huzursuz davranışlar.
BU HASTALIKTAN KÖPEĞİMİZİ NASIL KORURUZ?
Bu hastalık ağırlıklı olarak hatalı beslenme alışkanlıklarına bağlı oluşabildiği için dikkatli ve kurallı bir beslenme programı oluşturmak en önemli kuraldır. Mama değişimlerini ani değil karıştırarak ve alıştırarak yapmak gereklidir. Dostumuzu günde en az iki defa ve yeteri kadar beslemeliyiz. Gereksiz miktarda fazla mama vermemeliyiz. Yemek öncesi ve sonrası ağır egzersizlerden kaçınmalıyız. Köpeğimizin önünde daima temiz ve taze su bulundurmalıyız. Onları ani ısı değişimlerinden korumalıyız. Hızlı mama tüketen bir köpeğe sahipsek yavaş yedirme kaplarından edinmeliyiz. Onunla yeteri kadar ilgilenmeli ve çok yalnız bırakmamalıyız. Unutmayın ki, bu hastalık ‘mutsuz köpek hastalığı’ olarak da anılmaktadır. Dostumuzun bu hastalığı işaret edecek bulguların birkaçını göstermesi acilen veteriner hekiminize ulaşmayı gerektirir. Unutmayın ki bu hastalığın tedavisinde zaman çok önemlidir ve tek çözümü operatif müdahaledir.
BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?
Kediler yıkanmaktan hoşlanmayan hayvanlardır. Kedileri yıkarken kullanılan şampuan kimyasalları onlar için çok önemli olan vücut kokularını değiştirir ve bu kediler için son derece rahatsızlık verici bir şeydir. Ayrıca kedilerin derilerindeki koruyucu yağ tabakası da yıkama ile yıpranır ve dermatolojik sıkıntılara yol açabilir. Kediler pekâlâ kendilerini dilleriyle yalayarak tertemiz yapabilirler. Onları ara sıra taramak yeterlidir.
Paylaş