Fizyolojik ve/veya psikolojik nedenlerle görülen cinsel işlev bozukluklarından biri de sertleşme sorunudur. Cinsel ilişki için penisin ideal sertliğe ulaşamaması ve/veya sertliğini cinsel ilişki sonuna kadar sürdürememesi ile karakterize sertleşme problemi, dünya genelinde milyonlarca erkeği etkiliyor. Hâliyle hakkında merak edilen birçok farklı unsur bulunuyor. Bu haftaki köşe yazımda sertleşme problemi ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken konulara değineceğim. Faydalı olması dileğiyle…
#Sertleşme SorunuUzaktan eğitimin de etkisiyle çocukların eskiye oranla daha fazla masa başında ve ekran karşısında vakit geçirmeleri, erken yaşta duruş bozukluğu yaşamalarına neden olabiliyor. Prof. Dr. N. Ekin Akalan, “Çocukların çalışma postürleri (duruşları) ile başarıları, karar verme yetenekleri arasında yüksek bir ilişki var. Çocukların doğru duruşu öğrenmesi gerek” diyerek aileleri uyarıyor.
#Ekin AkalanVücudu meme kanseriyle savaşacak şekilde eğitmeyi amaçlayan deneysel bir aşı, klinik denemelerin ilk aşamasını geçti. Uzmanlar, bu gelişmeyi aşının meme kanserine karşı çözüm olabileceği yönünde önemli bir adım olarak yorumluyor. Peki aşı hastalıkla mücadelede nasıl bir rol oynayabilir? Ne zaman kullanıma sunulabilir? Uzmanlara sorduk...
#SağlıkSağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Eczane raflarındaki tüm ruhsatlı ilaçlar bu İlaç Takip Sistemine kayıtlı. Eczaneden alınan ruhsatlı ilacın sahte olması söz konusu değil" ifadelerini kullandı. Bakan Koca, "Temininde zorluk yaşanan bazı ilaçların üretimi artırıldı. Kısa zaman zarfında eksikliği hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dâhil olmak üzere, pek çok ilaç piyasaya verilecek" dedi.
#Bakan KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca, bazı ilaçların piyasada bulunamaması ile ilgili önlemler alındığını hatırlatarak, “Zannediyorum önümüzdeki iki üç hafta içerisinde sorun önemli ölçüde azalacak. Önümüzdeki haftalarda, eksikliği yer yer hissedilen antibiyotikler, çocuk şurupları dahil olmak üzere tüketimi fazla olan ilaçların önemli oranda üretimi artırılarak piyasaya verilecek” dedi. Bakan Koca, piyasaya sahte ilaç verilmesinin de mümkün olmadığını İlaç Takip Sistemi ile her ilacın üreimden, eczanede raflara ve hastaya uygulanmasına kadar takip edildiğini söyledi.
#Fahrettin Kocaİngiltere Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bugün BioNTech ile mRNA bazlı kanser aşısı için ortaklık yapacağını duyurdu. Ortaklıkla beraber İngiltere’de 2030 yılına kadar 10 bin kanser hastasının mRNA bazlı kişiye özel kanser aşısı içeren tedaviyi, açılacak araştırma geliştirme merkezleri aracılığıyla alacağı ifade edildi.
#BiontechDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikKALSİYUM, D vitamini, K vitamini, fosfor ve magnezyumdan zengin gıdaların kemik gelişimini ve sağlığını olumlu etkilediğini söyleyen Dr. Burak Önvural, kemikleri güçlendiren besinler hakkında, “İlk başta hepimizin aklına süt, yoğurt ve peynir üçlüsü gelir. Ancak kemik için yararlı gıdaları bunlarla sınırlamak tabii ki mümkün değil. Sardalya, somon, ton gibi gri etli ve yağı yüksek balıklar; ıspanak, enginar, yeşil ve kırmızı biber, bamya, brüksel lahanası, brokoli, domates gibi sebzeler; muz, kuru üzüm, portakal ve greyfurt gibi meyveleri dengeli ve günlük besin ihtiyacı dağılımına göre tüketmek sağlıklı bir kemik gelişimi için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
#1Baş ağrısı, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bu ağrının en önemli nedenleri arasında başta gelen migrenin, küçüklerde yüzde yaklaşık olarak 3-10 oranında görüldüğü bilinir. Çocuklarda baş ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukAyak tabanında kavis bulunmaması ve ayak iç, orta kısmının yere normalden daha fazla temas etmesi düztabanlık (pes planus) şeklinde bilinir. Ayak tabanının iç tarafında bulunan kavis, ayakta dururken ya da yürürken vücudu destekler. Çocuklarda düz taban belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
NİĞDE Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, kafa travmasına bağlı beyin kanaması rahatsızlığı geçiren Gökhan Keskinkılıç'ın (46) kafatasına 3 boyutlu yazıcıyla üretilen yapay kemik yerleştirildi.
#NiğdeNİĞDE Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, kafa travmasına bağlı beyin kanaması rahatsızlığı geçiren Gökhan Keskinkılıç'ın (46) kafatasına 3 boyutlu yazıcıyla üretilen yapay kemik yerleştirildi.
#NiğdeHacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği ve Yapay Zeka Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Tunca Doğan ve ekibi, kanser gibi ölümcül hastalıklarda yapay zeka ile kişiye özel tedavi yöntemleri geliştirmek amacıyla çalışma başlattı.
#DHAKoronavirüse ilk aşıyı geliştiren Türk biliminsanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci şimdi de kansere karşı dünyanın umudu oldu. Bağışıklık sistemini tümör hücrelerine saldırması için tetikleyen aşı, en ölümcül türlerden pankreas kanserinde denendi ve 16 hastadan yarısı tamamen iyileşti. 18 aylık tedavi sürecinde 9 doz aşıya ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
#Kanserİstanbul Ümraniye'de devlet hastanesinde acil tıp teknikeri olarak görev yapan Mustafa Yaşar, tedavisini gerçekleştirdiği koronavirüs(Kovid-19) hastası tarafından saldırıya uğradı. Burnu kırılan Yaşar, saldırgan hakkında şikayetçi oldu. Yaşadıklarını anlatan Mustafa Yaşar, 'İğne yapma şeklimi beğenmemiş. Ben de istediğin yere şikayet edebilirsin dedim. Daha sonra bana 'Artist, ben seni bulurum, ben senin yanına geleceğim.' gibi tehditkâr konuşmalar yapmaya başladı. Ben de sabır der gibi kafamı sağa çevirmemle birlikte kafayı atıp alandan kaçması bir oldu.' ifadelerini kullandı.
#Sağlık ÇalışanıHipokrat yüzyıllar önce tüm hastalıkların bağırsakta başladığını söylemişti. Bir yöntem bu alanda çığır açıyor. Kulağa pek çekici gelmese de dışkı nakli pek çok hastalığın çözümü olabilir. Peki nedir bu dışkı nakli? Ağızdan veya burundan gerçekleşir mi? Tüm detaylarıyla haberimizde...
#SağlıkŞaşılık olarak da bilinen göz kayması, gözlerin farklı yönlere bakması ve aynı derecede hizada olmaması anlamına gelen bir rahatsızlık olarak bilinir. Göz hareketlerinde bulunan paralellik bozulduğu durumda şaşılık ya da göz kayması meydana gelebilir. Bebeklik döneminin ilk 3 ayına kadar olan göz kaymaları normal olarak kabul edilir. Dördüncü aydan sonraki süreçte ise şaşılık meydana geliyorsa bu durum ilerleyen zamanlarda daha kötü bir hale gelmemesi için dikkate alınması gerekir. Peki, göz kayması nedir ve neden oluşur? Tedavileri nelerdir tüm detayları ile derledik.
#Göz Kayması Tedavisi Nedir