İstanbul kültür mirasının ve gastronomi dünyasının asırlık markası Baylan, 100. yaşını özel bir sergi ve kitapla kutluyor. 'İstanbul’un Baylan’ı: 100 Yıllık Serüven' sergisi, 22-29 Kasım tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde ücretsiz ziyaret edilebilir.
#Baylan PastanesiBaylan pastanesi, 29 yılın ardından Karaköy’e geri döndü; Galataport’taki yeni şubesini açtı. Menüde kup griye ve trüf pasta gibi klasikleşmiş tatlıların yanı sıra bu şubeye özel tasarlanmış tuzlu karamelli waffle, karidesli linguine ve ‘cannelloni’ye sarılmış kuzu incik de var.
#PastahaneŞeflerin sadece restoranda hangi tabakları sunduğu değil, hangi malzemeyi nereden aldığı, evinde ne pişirip yediği de merak edilir. Biz de çocukluğundan bu yana Kadıköy Çarşı’dan alışveriş ettiğini anlatan tanınmış şef Ali Ronay’la dükkânları dolaştık. Ne satın alıyor, nerede durup yemek yiyor öğrendik.
#Ali RonayYıldız Cıbıroğlu’nun yeme-içmeye dair söyleşilerinden oluşan ’İstanbul’da Mutfaklar’da, kadim kentin yemeklerinin, mutfaklarının tarihi yatıyor. Telefonumuzdan birkaç dakikada yemek siparişi verdiğimiz zamanlarda, kabartma tozunun pastane mutfağında yapıldığı zamanlara bakmak, enteresan bir deneyim...
#İstanbul'da MutfaklarÇikolata pek çoğumuz için bir ‘olmazsa olmaz’. Kimimiz doktorların sözünden çıkmıyor, her gün az miktarda bitter tercih ediyor, kimimiz lezzete sınır koymuyor, en kalorilisini en büyük porsiyonda tercih ediyor. Her an, her yerde kolayca bulunanların yanında butik olarak üretilen çeşitleri de mevcut. Jürimizle birlikte işte onların peşine düştük.
#ÇİKOLATAİSTANBUL’da 93 yıldır hizmet veren Baylan Pastaneleri’nin kurucusu Filip Lenas’ın oğlu duayen pastacı Harry Lenas’ın cenazesi, Taksim Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Şişli Rum Mezarlığı’nda toprağa verildi. - Mustafa ÖZDABAK- Hasan YILDIRIM/İSTANBUL,(DHA)
#Baylan PastanesiİSTANBUL’da 93 yıldır hizmet veren Kadıköy'ün sembol markalarından Baylan Pastaneleri’nin kurucusu Filip Lenas’ın oğlu duayen pastacı Harry Lenas’ın cenazesi, Taksim Ayia Triada Rum Ortodoks Kilisesi’nde düzenlenen cenaze töreninin ardından Şişli Rum Mezarlığı’nda toprağa verildi.
#Harry LenasTarihi İnci Pastanesi’nin tahliye edilmesiyle birlikte başlayan tartışmalar devam ederken, Ekonomist dergisi Türkiye’nin tarihi pastanelerini araştırdı. Yarım asırdan fazla faaliyet gösteren 150 pastanenin yüzde 70’i İstanbul’da bulunuyor. Sektörün ulaştığı büyüklük ise yaklaşık 20 milyar dolar civarında.
Bir yaz tatlısı olan dondurma, günümüzde dört mevsim satılsa da yine en çok yazın tüketiliyor. Tek başına yenebildiği gibi birbirinden lezzetli dondurmalı tatlılar da yapılıyor. En güzel rokokoyu kim yapıyor? Kızarmış dondurmanın hasını nerede yiyebiliriz? Baylan’ın Kup Griye’sinin bağımlıları kimler?
Güneşin, denizin, sandaletlerin, bir de limonatanın mevsimidir yaz. Sıcaktan bunalmışken serinlemek için birebirdir, her evin buzdolabında bulunması gerekir. Limon, su ve şeker karışımından ibaret basit bir içecek gibi görünse de, lezzetli bir limonatanın reçetesi daha karmaşıktır. Kimi içine zencefil, kimi nane, kimi ise portakal kabuğu ekler. Tahtını bir ara kola, meyveli maden suyu gibi içeceklere kaptıran limonata şimdi yine çok popüler. Pek çok mekanın kendi adıyla anılan bir limonatası bulunuyor.