Güncelleme Tarihi:
Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en lezzetli limonatalarını yapan on adresi sorduk. Listemizde bol minderli popüler kafelerden, köklü bir geçmişe sahip pastane ve şekercilere kadar pek çok mekan bulunuyor.
EN İYİ 10
1. Zencefil - İstanbul
2. Kantin - İstanbul
3. Hacıbekir - İstanbul
4. House Cafe - İstanbul
5. Baylan Pastanesi - İstanbul
6. Kuki - Ankara
7. Mennan - İzmir
8. Tunalı Sandy - Adana
9. Reyhan Pastanesi - İzmir
10. Kuruköprü Vişnecisi - Adana
ZENCEFİL
Yanında mutlaka limonlu turta
Beyoğlu’nda 11 senedir hizmet veren Zencefil, sebze yemekleriyle meşhur. Ama limonatasıyla da ilk sıraya yerleşti. İşletmecisi Ferda Erdinç ve ortağı Serdağ Yurtkuran. Zencefil’de limon kabuğu, az şeker ve taze nane birlikte bekletilip, robottan geçiriliyor. Bu karışım limon suyuna konulduktan sonra süzülüp, üstüne su ilave ediliyor. Büyük bardaklarda servis edilen limonatanın fiyatı dört milyon lira. Yanında limonlu turta ve balkabağı turta mekanın tavsiyesi. 60 kişilik mekan öğle saatleri bir hayli kalabalık oluyor. Mekanın müdavimleri arasında Atıf Yılmaz ve Murathan Mungan bulunuyor. Pazar hariç her gün, 10.00-24.00 saatleri arasında açık olan Zencefil’in minik bir bahçesi de var. Tel: (0212) 243 82 34
KANTİN
Kendine has bir aroması var
Jüri üyelerimizden Gönül Paksoy Kantin’in limonatası için, ‘Hafif ve kendine has bir aroması var. Doğal limon kullanıldığı belli’ diyor. Mekanın sahibi, aynı zamanda aşçısı olan Şemsa Denizsel Atilla. Limonata eski usulle yani şekerle dövülerek yapılıyor. Servis ederken de içine taze nane ve bol buz koyuyorlar. Bir bardak limonatanın fiyatı 2.5 milyon lira. Kantin pazar hariç her gün 11.30-19.00 saatleri arası açık. 40 kişilik mekan, 17 Temmuz’da tatile çıkmıştı. 2 Ağustos’ta Nişantaşı’nda aynı adreste müdavimleriyle tekrar buluşacak. Tel: (0212) 219 31 14
HACIBEKİR
227 senedir değişmeyen lezzet
Beyoğlu’nda 1777 yılında kurulan Hacıbekir’i, bugün 3. ve 4. kuşak bir arada yönetiyor. Sahibi Mahmut Doğan. Limonatasının sırrı, senelerdir geleneksel yöntemleri kullanmalarında saklı. Limon ve limon kabuğu çok ince rendelenerek kesiliyor. Ardından şekerle yoğrulan karışım sekiz saat bekletiliyor. Bu işlemden sonra tülbentle sıkılan karışıma, tekrar şeker ilave ediliyor. Bir gece buzdolabında bekletilen limonata, ertesi gün müşteriye sunuluyor. Bir bardak limonatanın fiyatı bir milyon lira. Yanında tatlı olarak acıbadem yemenizi öneriyoruz. Haftanın yedi günü 8.00- 21.00 arası açık. 24 kişilik oturma kapasitesi var. Müdavimleri arasında Hüsamettin Cindoruk ve Mehmet Ali Alabora bulunuyor. Te: (0212) 244 28 04
HOUSE CAFE
Bahçede limonata keyfi
Teşvikiye’deki House Cafe bahçesini bu yaz açtı. En popüler içeceği çilekli ya da naneli limota. Ancak limonataların reçetesini vermek istemediler. Ortancalar, ıhlamur ve dut ağaçları ile çevrili bahçenin ortamı samimi. Bir bölümü eski çay bahçelerine, diğer bölümü ise yazlık evlerin bahçesine benziyor. Ferforje sandalyeleri Büyükada’daki bir evden getirmişler. Yayılmak isteyen kendini ya sedire ya da ahşap salıncağa atıyor. House Cafe’nin mönüsü hafif ve sağlıklı yiyeceklerden oluşuyor. Kahvaltısı ise tam aksine oldukça kuvvetli. İçki servisinin olmadığı mekan, 8.00-23.00 arası açık. Hava kararınca bahçe renkli ampullerle aydınlatılıyor. Kişi başı yemek 15-25 milyon lira. Tel: (0212) 259 23 77
BAYLAN PASTANESİ
Portakallı limonatayı deneyin
Cumhuriyet’le yaşıt olan Kadıköy Baylan Pastanesi, kup griye’siyle ünlüdür. Ama kendine has bir reçetesi olan limonatasıyla en iyi 10 listemizde. Sahibi Harry Lenas. Limonatada portakal kabuğu ve suyu kullanılıyor. Rendelenen portakal ve limon kabukları mikserden geçtikten sonra, limon ve portakal suyu ilave ediliyor. Elekten geçen bu karışım, çok hafif ısıtılıyor. Bir gece bekletilen limonata özüne ertesi gün belli oranda su ilave ediliyor. Limonatanın bardağı 2.5 milyon lira. Yanında elbette kup griye tavsiye edilir. Haftanın yedi günü 09.00-20.00 saatleri arası açık olan Baylan Pastanesi’nde, 70 kişilik oturma grubu bulunmakta. Müdavimleri arasında Enis Fosforoğlu, Ata Demirer, Yıldız Kenter, Haldun Dormen, Perran Kutman gibi isimler bulunuyor. Tel: 0216-346 63 50
KUKİ HOUSE
Kadınlar için light limonata
Limonata, işletme sahibi Gamze Üner’in annesine ait reçeteye göre yapılıyor. Limon ve portakal şekerde iki gün bekletildikten sonra, suyu sıkılarak limon kabuklarıyla karıştırılıyor. Buz ile karıştırıldıktan sonra servis ediliyor. Bol buzlu olması nedeniyle serinletici bir etkisi olan limonataya zencefil ve nane de katılıyor. Limonata her sabah İşletme Müdürü Ferhat Kılıç’ın kontrolünden geçiyor. Kuki House’da tarifi Kılıç’a ait olan diyet limonata da bulunuyor. Light limonata adı altında sunulan içecek, yapay tatlandırıcılarla beraber düşük kalorili olarak hazırlanıyor. Büyük bardaklarla servis edilen içecek, 5 milyon 500 bin lira. Günde ortalama 80 kişi bu lezzeti tadıyor. Cafe, pasta ve tatlı olmak üzere üç alanda hizmet veren Kuki House, 8.00 - 24.00 arası açık. Tel: (0312) 427 14 00
MENNAN PASTANESİ
Günde 100 litre satıyor
İzmir’in tarihi Hisarönü Camii önünde, 1936 yılından beri hizmet veren Mennan Pastanesi, limonatası ile meşhur. Limonatanın özelliği içinde hiç katkı maddesi kullanılmamasından geliyor. Adnan Aygen’in sahibi olduğu Mennan’da limonata Mersin yöresinden gelen yatak limon, toz şeker, çeşme suyu ve limon tuzuyla hazırlanıyor. 50 cc’lik bardakta ikram edilen limonatanın fiyatı 1 milyon lira. Limonatanın yanında Mennan’ın peynirli poğaçasını tatmanızı tavsiye ediyoruz. Mekan 60 kişilik. Pazar hariç her gün saat 07.00-20.30 arası açık olan Mennan Pastanesi’ne, özellikle turistler büyük ilgi gösteriyor. Mennan’da günde 100 litreye yakın limonata tüketiliyor. Mekanın müdavimleri arasında Bülent Ersoy ve Zuhal Yorgancıoğlu var. Tel: (0232) 425 36 89
TUNALI SANDY
Dalından taze limonata
Adana’da 44 yıldır hizmet veren Tunalı Sandy büfe, 18 yıldır günlük hazırlanan limonatası ile kent halkını serinletiyor. İşletmecisi Alper Canan. Limonatada kendi bahçelerinde yetiştirdikleri limonları kullanıyorlar. Yaz başına kadar dalından kopartılan limonlarla limonata hazırlıyorlar. Kabukları soyulan limonun bir bölümü kıyılıyor. Şeker ilave ederek dinlendiriliyor. Şekerini alan kıyılmış limonu elde ovuşturarak kıvamını ayarlıyorlar. Süzgeçte suyunu süzdükten sonra mayhoş olması için bir miktar limon tuzu ilave ediyorlar. Herhangi bir boya veya kimyasal katmadan tamamen doğal haliyle satışa sunuyorlar. Bardak fiyatı 500 bin lira. . Tel: (0322) 457 47 88 - 458 51 33
REYHAN PASTANESİ
Kışın servis yok
İzmir’in merkezi Alsancak’ta 13 yılı geride bırakan Reyhan Pastanesi’nin sahipleri Hüseyin Albay, Ali Albay ve Tuncay Reyhan. Mekanın ünlü limonatasında Mersin’den özel olarak getirtilen yatak limonu, kaynak suyu ve toz şeker kullanılıyor. Reyhan’da kışın limonata servisi yok. 33 cc’lik bardağın fiyatı 2 milyon lira. İncir ve cevizli miralan kurabiyesi, Reyhan Pastanesi’nin tavsiyesi. Gün içinde 60 litreye yakın limonata satılmakta. Mekan 160 kişilik. Haftanın her günü saat 07.00-01.30 arası açık. Mekanın müdavimleri arasında Burcu Güneş ve Uğur Dündar bulunuyor. Tel: (0232) 463 64 86
KURUKÖPRÜ VİŞNECİSİ
Limonlar mağarada saklanıyor
Adana’nın 41 yıllık meşrubatçısı Kuruköprü Vişnecisi, doğal depo olarak kullanılan mağaralarda sakladığı limonlardan limonata hazırlıyor. Güney illerinde hasat edilen limonlar, nisan ayından itibaren Nevşehir’in Ürgüp İlçesi’ndeki doğal mağaralarda depolanıyor. Kuruköprü Vişnecisi’nde Ürgüp’teki mağaralarda serin ortamda muhafaza edilen yatak limonlardan geleneksel usullerle limonata hazırlanıyor. İçine katkı maddesi veya renklendirici konmuyor. Kuruköprü Vişnecisi’nde vişne, kayısı, portakal, greyfurt, muzlu süt ve şalgam da satılıyor. Tel: (0322) 363 41 02
Gurmelerden ve gaztecilerden oluşan büyük jüri seçti
Yemek Kültürü yazarı
Hülya Ekşigil
İzmirli tarihçi, gazeteci, yazar
Yaşar Aksoy
Gazeteci, yazar
DonetellaPiatti
Doğal beslenme kitapları yazarı
Tijen İnaltong
Gastronom ve tasarımcı
Gönül Paksoy
Adanalı gurme ve işletmeci
Tayyar Zaimoğlu
Antalyalı gurme
Servet Sönmez
Ankaralı gurme
Oğul Türkan
İstanbul Life dergisi Gen.Yay. Yönetmeni
Nur Çintay
İzmirli gurme
Ahmet Güzelyağdöken