Genellikle biyografik özellikler taşıyan hapishane filmleri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de severek izleniyor. Sadece hapishanede geçen ve bu yönüyle 'tek mekan' olan filmler dram filmlerinin bir alt türüdür. Aksiyon ve gerilimi harmanlayan hapishaneden kaçış temalı filmler ise gişede daha büyük başarı elde ediyor. Tüm zamanların en çok izlenen 10 hapishane filmini sizler için hazırladık.
#En İyi Hapishane FilmleriTürk sinemasının yaşayan en büyük aktörlerinden Kadir İnanır, 50. sanat yılını cuma günü seyircisiyle buluşacak ‘Kapı’ filmiyle kutluyor. Çözüm sürecinin akil adamlarından İnanır, barış için çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor ve ‘insan hakları savunucusu olarak hatırlanmak istiyorum’ diyor. Ölümden dönen ve o günden bu yana hiç röportaj vermeyen sanatçıyla buluştuk. Siyasetten yeni filmine, toplumun dinamiklerinden memleket sevgisine her şeyi konuştuk.
#Kadir İnanırKaçak (The Fugitive) filmi konusu ve oyuncuları merak ediliyor. Andrew Davis tarafından yönetilen film 1960'lı yılların televizyon serisinden uyarlama. Aksiyon, macera ve dram türündeki filmde Harrison Ford, Dr. Richard Kimble’a hayat veriyor. Peki Kaçak filmi ne zaman çekildi? Kaçak filmi oyuncuları kim, konusu nedir?
#Kaçak (The Fugitive)Takvimler 12 Haziran 1962'yi gösterirken ikisi kardeş üç mahkûm, ABD'nin en yüksek güvenlikli cezaevlerinden biri olan Alcatraz'dan kaçmayı başardı. Firarilerin akıbeti o günden bu yana aydınlatılamazken, kararlılıkla kurdukları planın yaratıcılığı, konu olduğu filmlerle sadece ülke kamuoyunu değil tüm dünyayı şaşırtmayı başardı. 'Kaya'da neler yaşandı?
#Alcatraz AdasıHollywood’da son yılların yükselen yıldızı olan Emma Stone genç yaşına rağmen kariyer yolculuğunda basamakları hızlı ve büyük bir başarıyla tırmandı. Daha 35 yaşında olmasına rağmen iki kez En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını kucaklayan Stone şimdiden heykelciğe üçüncü kez uzanmak için kollarını sıvadı.
#Emma StoneÇocuk İçin İçerik Derneği (ÇİÇEK) her yıl Çocuk Hakları Günü olan 20 Kasım’da çocukların içerik tüketim dünyası ile ilgili bir ihtiyaca ya da hassas bir konuya dikkat çekmek amacıyla bir çalıştay gerçekleştiriyor. Dernek bu yıl gerçekleştirdiği çalıştayla, çocukları içerik üretmeye teşvik ederek çocukların bu alandaki becerilerinin gelişimini desteklemeyi amaçladı. Bu çalışmayla aynı zamanda çocukların içeriklerde nelere ihtiyaç duyduklarını ve nelerden hoşlandıklarını öğrenerek beklentilerine uygun, onlar için faydalı olabilecek içeriklerin üretilmesi için içerik üreticilerinin dikkatini çekmeyi hedefledi.
#ÇİÇEKİngiltere'nin en azılı suçluları arasında ilk sıralarda yer alan Charles Bronson, ilk kez 19 yaşında hapse girdi ve o günden bu yana sadece 131 gün özgür kaldı. Hayatı boyunca sık sık şiddet eylemleriyle anılan Bronson, geçtiğimiz günlerde yaptığı tahliye başvurusuyla bir kez daha manşetlerde kendine yer buldu. “Hayatına devam etmek isteyen normal bir moruk olduğumu kanıtlamam için bana bir şans verin” diyen Bronson'ın davası dün sonuçlandı. İşte ömrünün 48 yılını parmaklıklar ardında geçiren Bronson'ın filme konu olmuş hikayesi..
#Charles Bronson'Titanic' denince akla hemen 1997'de vizyona giren o bol ödüllü film geliyor ancak o tarihten 54 yıl önce hem de Nazi yönetimi tarafından çekilmiş bir film daha var. Üstelik bu filmin çekildiği gemi, 1912'dekinden bile büyük bir faciaya sahne oldu. İşte arşivlerde unutulmuş Titanic'in hikâyesi...
#TitanicBaşyapıt filmler kendi ülkesinden çıkarak dünya genelinde başarılı olmuş filmlerdir. Başyapıt filmlerin puanları yüksek ve aynı zamanda ödüllü filmler oldukları bilinir. Başyapıt filmlerin listesi ile beraber Türk ve yabancı filmlerin hangileri olduğunu sizler için derledik.
Asghar Farhadi ‘Kahraman’da borcu yüzünden hapse giren ve iki günlük izninde, özgürlüğüne kavuşmak için yaptığı hamleyle bir tür ‘aziz’ katına yükselen bir adamın hikâyesini anlatıyor. Film gurur, dürüstlük ve özgürlük gibi değerler etrafında biçimlenen ahlaki bir tartışma da sunuyor.
#Asghar Farhadi‘Kurye’, Doğu Bloku ülkelerine satış yapan bir işinsanının, Batı lehine çalışan bir Rusun verdiği belgelerle ‘Küba Füze Krizi’nin seyrini değiştirmesini anlatıyor. Gerçek bir hikâyeden uyarlanan filmde ana karakter Greville Wynne’yi İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch canlandırıyor.
#Yazar27 yıl önce düşürülen bir uçak, bütün bir ülkenin kaderini değiştirmişti. Kaderi değişenlerden biri olan Paul Rusesabagina'nın hayatı geçtiğimiz yıl yaptığı bir uçak yolculuğuyla bir kez daha bambaşka bir yöne saptı. Bir zamanların ulusal kahramanı bugünün terör hükümlüsü, Rusesabagina'nın hikayesine biraz daha yakından baktık...
#Paul RusesabaginaYaklaşık 61 yıldır gemilerin yanaşmadığı Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler adası adıyla, ziyarete açıldı. Açıldığı ilk günden itibaren ziyaretçi akınına uğrayan Yassıada'ya darbe dönemini yaşayanlar akın etti. Müzeyi gezen fotoğraf sanatçısı İlyas Göçmen, 'Bu dönemi yaşadık, çok eskiyiz. Bunları çok iyi hatırlıyorum çocuktuk ama Bebek Davasını hatırlıyorum. Bunların şimdi fotoğraflarını çekmek belgelemek isterim. İnsanın tüyleri diken diken oluyor. Bakıyorum inanılmaz, çok etkileyici şeyler. Bunları gelecek nesillere aktarmak çok iyi. Herkesin gelip görmesi lazım.' şeklinde konuştu.
#Haber‘15 Temmuz darbe girişimi’nin yıldönümü vesilesiyle demokrasiye yönelik bu hamlelerin hayatlarımız üzerinde bıraktığı etkilere, acılara, kayıplara, fiziksel ve ruhsal örselenmelere ilişkin çekilmiş filmleri derleyelim, sinema üzerinden tarihsel bir yolculuğa çıkalım dedik...
#15 TemmuzBen türküleriyle tanıdım onu ama her ne hikmetse bir süredir polemikleri, sosyal medya linç haberleriyle takip ediyorum. Söylediğine göre derdi taraf olmak değil, itirazı haksızlığa... Şükriye Tutkun ile yolumuz yüzlerce kilometre uzakta, Kahramanmaraş’taki bir organizasyonda kesişti. Mülteci çocukların arasında geçmişe daldı, 2 yaşında terk edildiği çocuk yurdundaki günlerine döndü. O duygusal anların ardından karşılıklı oturduk, her şeyi açık açık konuştuk. Eski bir belediye başkanını zan altında bırakacak iddialarda da bulundu, yürek burkan anılar da paylaştı.
#Şükriye Tutkunşükriye Tutkun