Hamilelik döneminde sağlığa çok dikkat edilmelidir. Hem anne hem de bebeklerin sağlığı için dikkatli davranmak gerekir. Hamilelikte şeker yüklemesine de dikkat edilmelidir. Hamilelikte şeker yüklemesi nedir, nasıl ve kaçıncı haftada yapılır? Gebelikte şeker yüklemesi zararlı mı ve yapılmalı mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamilelik sürecinde, yüksek kan şekerinin olup olmadığını araştırmak için şeker yükleme testi yapılır. Peki şeker yüklemesi ne zaman yapılır? Hamilelikte şeker yüklemesi hakkında merak edilenler
#Şeker Yüklemesi Nasıl YapılırAnayasa Mahkemesi, 2014'te bir televizyon programında hamilelere yapılan şeker yükleme testiyle ilgili kullandığı ifadeler üzerine idari para cezasına çarptırılan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın bireysel başvurusunu kabul edilemez buldu. Yüksek Mahkeme, hamilelere yapılan şeker yükleme testiyle ilgili kullandığı ifadeler üzerine 720 lira idari para cezasına çarptırılan Prof. Dr. Canan Karatay'ın bireysel başvurusunun, açıkça dayanaktan yoksun olduğuna hükmetti. Kararda, Karatay'ın, ileri sürdüğü ihlal iddialarını temellendiremediği vurgulandı. Karatay'ın “Gebelikte şeker yüklemesi testi bebeği zehirliyor” şeklindeki sözleri çok tartışılmıştı.
#Canan KaratayBebek bekleyen birçok anne adayı şeker yükleme testi hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Konuyla ilgili şeker yükleme testi nedir, şeker yükleme testi neden yapılır gibi sorular internette sıkça aranıyor. Peki, şeker yükleme testi gerçekten zararlı mı? İşte uzmanından önemli bilgiler…
#Şeker Yükleme TestiHamileliğin son dönemlerinde ortaya çıkan gebeliğe bağlı şeker hastalığı, tedbir alınmadığı takdirde anne sağlığı için ciddi sorunların yanı sıra bebeğin erken doğumundan bebekte hipoglisemiye kadar birçok probleme neden oluyor. Gebelik şekerinin tespiti için mutlaka şeker yükleme testi yapılması gerektiğini söyleyen Op. Dr. İsmail Kestane, gebelik şekeri hakkında önemli bilgiler paylaşıyor.
#Erken DoğumKalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, "Ben doğal karbonhidrat veriyorum, bunun farkında değiller veya görmezden geliyorlar. Bir gebenin karbonhidrata ihtiyacı var diyorlar, tabii ki var. Ama sizin yüklediğiniz şekere ihtiyacı yok. Bir kerede anneye yüklenen 100 gram şekerin plasentayı ve bebeği bozduğu biliniyor" dedi.
#Canan KaratayAnne adayları için hamilelik süreci oldukça hassas bir dönem. Bu süreçte de pek çok konu merak ediliyor. Bunlardan biri de gebelikte yapılması önerilen aşılar arasında olan tetanoz aşının ne zaman yapılması gerektiği. Bu aşının özellikle doğum sırasında gerçekleşmesi muhtemel aksilikleri önlemek için yaptırılması öneriliyor. Peki hamilelikte tetanoz aşısı ne zaman yapılır? İşte konuyla ilgili detaylar...
#TetanozHamilelikte oluşabilecek yüksek kan şekeri, anne ve bebek açısından birtakım sorunlara neden olabilir. Bu yüzden gebelik şekerine karşı, hamileliğin belli bir döneminde şeker yüklemesi testi yapılır. Peki şeker yüklemesi nasıl yapılır? Şeker yükleme testi ne zaman yapılır? İşte hamilelikte şeker yükleme testi...
#Hamilelik ŞekeriGebelik şekerinin erken doğum, bebekte aşırı büyüme (tosuncuk bebek) ve doğum sonrası bebekte kan şekeri düşmeleri gibi anne ve bebek açısından önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çeken Doç. Dr. M. Muzaffer İlhan, konuyla ilgili çok önemli bilgiler verdi.
#Gebelik ŞekeriUzmanlar hamilelik döneminde yapılması gereken testlerin hem bebeğin hem de annenin bu süreci sağlıkla geçirmesine yardımcı olduğuna ve gerekli durumlarda zamanında tedavi olanağı sağladığına dikkat çekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rukset Attar da, gebelik döneminde yapılması gereken testlerin bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
#Hamilelikte SağlıkHamile kalmak isteyen kadınların en büyük endişelerinden biri de hamileyken fazla kilo almaktır. Bazı kadınlar hamile kalmadan önce ideal kilodadır ama hamilelikte fazla kilo almaktan korkarlar. Kimisi de fazla kiloyla hamile kalır ve hamilelikte biraz kilo vermek ister ya da çok fazla kilo almamak için çaba harcarlar.
#Kadın