Gebelikte sağlıklı ağırlık kazanımı için dengeli ve yeterli bir beslenme planı uygulanıp, doktorun uygun gördüğü ilaç ve takviyelerin düzenli kullanılması gerekir. Ancak bazı durumlarda kulağa ne kadar tuhaf gelse de bu dönemde istemsiz olarak kilo kaybı yaşanabilmektedir. Ancak gebeliğin sağlıklı ilerlemesi ve bebeğin gelişiminde herhangi bir olumsuz tablo oluşturmaması için bu durumun nedenine göre yakından takip edilmesi gerekmektedir.
#Gebelikte KiloHIV virüsü nedeniyle 2022 yılında dünya genelinde 630 bin kişi hayatını kaybettiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu, “Ülkemizde HIV pozitif birey sayısı giderek artıyor. Şimdiye kadar tespit edilen toplam vaka sayısı 39 bin 437. Sadece son 10 ayda bin 728 yeni vaka tespit edildi" dedi.
#HIVNick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid Nedirİngiltere'de yaşayan Sylvia Chengo'nun 6 yaşındayken geçirdiği bir göz hastalığı, yıllar yıllar sonra doğum yapmasıyla nüksedince genç kadın görme yetisini kaybetti. Peki hamilelik göz sağlığını nasıl etkiliyor, başka hangi sağlık sorunlarına sebep oluyor? Hamilelikte yaşanan önemli sağlık sorunlarını ve riskleri uzmanlarla konuştuk. Detaylar haberimizde…
#SağlıkYazın bitmesiyle hem cilt hem vücut için birçok tedavi ve operasyonu tekrar yapma zamanı geldi. Sonbaharı bir yenilenme, toparlanma dönemi olarak kabul edebiliriz. Cildimizde, vücudumuzda bize memnuniyetsizlik yaratan tüm sorunlarımızı iyileştirebiliriz. Cilt çatlaklarını da iyileştirmenin tam zamanı.
#ÇATLAKFıstık ülkemizde en sık tüketilen kuru yemişlerden birisidir. Besin değeri oldukça yüksek olan fıstık çiz, taze ve kavrulmuş bir şekilde çok sık tüketilmektedir. Fakat yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı sorunlara da teşkil etmektedir. Peki, çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığı gaz yapar mı ve yapmaması için ne yapılır? Sizlere yer fıstığı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
Hamilelik sırasında anne adaylarını rahatsız eden konulardan bir tanesi de kabızlık durumudur. Hamilelik esnasında meydana gelen hormonsal değişiklikler bağırsakların yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Hamilelikte kabızlık neden olur? Ne zaman başlar? Nasıl giderilir tüm detayları ile derledik.
Koronavirüs salgınıyla ilgili en büyük bilmecelerden biri olmaya devam eden ve bilim insanlarının hala üzerinde araştırmalar yapmayı sürdürdüğü 'uzun kovid' dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kâbusa çevirmeye devam ediyor. Uzun Kovid yaşayan kişilerin en büyük dertlerinden biriyse çok büyük sıkıntılara yol açan koku kaybının iyileşmemesi oluyor...
#Uzun KovidHiperemezis gravidarum, tüm hamilelerin % 70-85'inde sık görülen, tedavisi zor ve ciddi bir hastalıktır. Bulantı ve kusma şeklinde ortaya çıkan gebelik kusmalarının %0.5-2'lik oranını kapsar. Hiperemezis Gravidarum, hamilelik hastalık spektrumunun en sınırında yer alan bir durumdur. Hiperemezis Gravidarum nedir, ne zaman olur sizler için derledik.
Belinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Çetin Ayhan Evliyaoğlu siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Ayakta KarıncalanmaSalgın döneminde giderek artan ‘pıhtı atımı’na dikkat çeken Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahisi Dernek Başkanı Prof. Dr. Tankut Akay, “Hareketsizlik damarların düşmanı, ‘pıhtı’nın dostudur. Pandemi nedeniyle giderek artan hareketsizlik, damarlardaki kan akışını azaltıyor. Her yıl dünyada 3 milyon, Türkiye’de ise 30 bin kişi hayatını pıhtı ve pıhtıya bağlı hastalıklardan kaybediyor. Özellikle, pandemi döneminde ‘pıhtı’ atımında artış yaşanıyor” diye uyardı.
#PıhtıKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidGebeliğin sağlıklı devam etmesi ve sonuçlanması için anne adayının hem dengeli hem de yeterli beslenmesi çok önemli. Özellikle gün içinde alınacak vitamin ve mineraller, anne adayının ve bebeğin sağlığını olumlu etkiliyor. Kan değerlerinin normal olmasının bilhassa önemli olduğu vitaminlerden biri de D vitamini… Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert, gebelikte D vitamini ile ilgili önemli bilgiler aktardı, bu vitaminin hangi besinlerde bulunduğunu açıkladı.
#D VitaminiHamilelik dönemi sadece anne adayının değil baba adayının da kilo almasına neden olabiliyor. Peki, bu durumu engellemek için ne yapılmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Hamilelikte SağlıkHamilelik sürecinde bebeğin gelişimine bağlı olarak anne adayının protein, enerji, sıvı, mineral ve vitamin ihtiyacı artıyor. Bu nedenle uzun süreli aç ve susuz kalmak annenin sağlığı ile bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor. Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Kavrut, oruç tutmak isteyen anne adaylarına önerilerde bulundu.
#Hamileler Oruç Tutmalı MıHamilelik, hormonal ve fiziksel değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Bu süreçte hem hamilelik döneminin doğal etkileri, hem de gebelik komplikasyonları meydana gelir. Bu komplikasyonlar hamilelerin negatif bir psikolojiye girmesine neden olabilir. Peki bu komplikasyonlar nelerdir? Yaşanması durumda neler yapılmalı? Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.
#HamileHamile kalmak isteyen kadınların en büyük endişelerinden biri de hamileyken fazla kilo almaktır. Bazı kadınlar hamile kalmadan önce ideal kilodadır ama hamilelikte fazla kilo almaktan korkarlar. Kimisi de fazla kiloyla hamile kalır ve hamilelikte biraz kilo vermek ister ya da çok fazla kilo almamak için çaba harcarlar.
#KadınYüksek sıcaklıklar ve nem nedeniyle yaz ayları özellikle hamileler için daha zor geçiyor. Bu nedenle hamilelerin yaz aylarında beslenmelerine daha fazla özen göstermesi gerektiğini hatırlatan Op. Dr. Barış Çoban, tüm anne adaylarına sağlıklı bir yaz için beslenme önerilerinde bulunuyor.
#Hamileler Nasıl Beslenmeli