Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, obezitenin kadınlarda hamile kalmayı zorlaştırdığını ve doğurganlığı azalttığını belirterek, tüp mide ameliyatı sonrası düzenli doktor takibi ve diyetisyen desteğinin hastaların hamile kalmasını kolaylaştırdığını söyledi.
#1Artık herkesin çok iyi bildiği gibi gösteri dünyasının bazı ünlüleri çok çocuklu aile istiyor. Kimi ailesini kendi biyolojik çocuklarıyla genişletiyor kimi de bununla yetinmeyip evlat ediniyor. Zamanı geldiğinde de bu ünlüler, boy boy çocuklarıyla hayatın güzelliklerini paylaşıyor.
#Miranda Kerrİstanbul Fatih'te 2022 yılının Nisan ayında 2,5 aylık Yusuf bebeğin kanında metamfetamin adlı uyuşturucu maddesi çıkması sonrasında ölümünden sorumlu tutularak tutuklanan Türkiye'de yaşayan Fas uyruklu annesi Chaimae El Omarı ile kocasının Cezayir uyruklu arkadaşı Cherif Cossaw'a ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Anne Chaimae ilk ifadesinde olay gecesi saat 04.00 sularında uyandığında bebeğini yanında olmadığını fark edince salonda yüzüstü gördüğünü ve Cherif'in bebeğini öldürmüş olduğunu söyledi. Anne daha sonra verdiği ifadesinde ise arkadaşı Cherif'in geldikten sonra bebeği yanından aldığını ve salonda kucağından düşürdüğünü düşündüğünü söyledi.
#İstanbulKalp kapağı yetmezliği olan annesi ona hamile kaldığında doktorlar "hamileliği sonlandırmamız lazım" dedi. Anne Neriman Köksal, "Rüyamda gördüm, bu çocuk doğacak, ileride büyük bir doktor olacak, o beni iyileştirir" diyerek hayatını riske atıp onu dünyaya getirdi. 1968'de dünyaya gelen o çocuk büyüdü, gerçekten de tıp fakültesini kazandı. O henüz öğrenciyken annesi Neriman Köksal kalp ameliyatı olmak zorunda kaldı. Neriman Köksal'a, yapay kalp kapağı takıldı ama enfeksiyon nedeniyle ameliyat sonrası daha 58 yaşındayken yaşamını yitirdi. Prof. Dr. Cengiz Köksal, annesine şifa olamadı ama 'yapay kapağa gerek kalmadan' hastanın kendi dokusu ile 'triküspit kapağı tamir etme yöntemi' ile dünya tıp literatürüne girdi. Mesleki hayatını kalp kapak tamirine adayan Prof. Dr. Köksal, çocuklukta geçirilen bademcik enfeksiyonu nedeniyle hiç belirti vermeden ilerleyen ve hamilelik sırasında ortaya çıkan, annesini de ondan alan mitral kapak yetmezliğine karşı anne adaylarına da çok önemli uyarılarda bulundu.
#Doktor"Aslında düğünümü planlarken cenazemi de planlıyordum.” Bu sözler çok genç yaşta kanser olduğunu öğrenen Clare Runacres’a ait. Seneler evvel doktorları çok fazla ömrü kalmadığını söylese de Clare ve eşi Mike, geçtiğimiz günlerde evliliklerinin 20’nci yıldönümünü kutladı. İşte bu hastalıkla mücadele edenlere umut olan Clare Runacres ile Mike Ramsden’ın ilgi çekici hayat hikayeleri…
#KanserDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMA"Aslında düğünümü planlarken cenazemi de planlıyordum.” Bu sözler çok genç yaşta kanser olduğunu öğrenen Clare Runacres’a ait. Seneler evvel doktorları çok fazla ömrü kalmadığını söylese de Clare ve eşi Mike, geçtiğimiz günlerde evliliklerinin 20’nci yıldönümünü kutladı. İşte bu hastalıkla mücadele edenlere umut olan Clare Runacres ile Mike Ramsden’ın ilgi çekici hayat hikayeleri…
#KanserSon yıllarda baba adaylarının, eşlerine destek olmak için doğumhaneye girdiğini ve bunun sosyal medyada sıkça paylaşıldığını görüyoruz. Peki babaların doğuma girmesi gerekir mi? Bir Sorudan Fazlası serimizin bu bölümünde eşlerinin doğumunda yanında olanlar ile eşlerini yanında olmaya ikna edemeyenlerle konuştuk. Konunun her iki taraf açısından artı ve eksilerini ise Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Taha Can Tuman ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünyada 10 binde 1, Türkiye’de ise 6 binde 1 görülüyor! SMA, son yıllarda en çok karşılaştığımız hastalık. Tedavisi çok zor olan SMA, gebelik öncesi yaptırılacak test ile önlenebilir bir hastalık oluyor. Üstelik bu testi Sağlık Bakanlığı yeni evlenen, bebek isteyen ve hatta bebek bekleyen çiftlere ücretsiz olarak yapıyor. Bu test için nereye başvurmak gerekiyor? Sonuçlar ne zaman çıkıyor? SMA taşıyıcısı çiftler için çözüm yolları neler? İşte SMA hastalığı ve testi hakkında merak edilen tüm sorular ve cevapları...
#SMAHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikEvet, yanlış okumadınız, diş problemleriniz üreme sorunlarına neden olabilir. Hamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor ancak araştırmalar diş eti hastalıklarının gebe kalma ihtimalini düşürebileceğini söylüyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikHamilelik ve doğum konusunda endişeli olmak son derece normal. Neredeyse her hamile kadın, doğum sırasında yaşanabileceklere dair bir dereceye kadar endişe duyuyor. Ancak bir kesim için bu endişeyle başa çıkmak çok daha zor. Biz de Bir Sorudan Fazlası serimizde bilim insanlarının "tokofobi" adını verdiği doğum korkusuyla başa çıkmakta zorlanan kadınları dinledik.
#SağlıkGösteri dünyasının ünlülerinin kaderidir... Fiziksel görüntüleri biraz olsun değişse, hemen eleştiri bombardımanına tutulurlar. Özellikle de kadınlar. Hastalık, hamilelik ya da sırf canı istediği için bazı alışkanlıklarını değiştirip kilo alan ünlü kadınlar, bazen şiddet boyutuna varan eleştirilere maruz kalır. Aslına bakılırsa son yıllarda bu insanı cendereye sokan katı yaklaşıma direnen, hatta klasik güzellik anlayışına uymayan görüntüleriyle kendilerine yer edinen ünlüler de var. Ama buna rağmen eğer oyuncu, şarkıcı ya da özellikle bir modelseniz, kilo almaya, biraz bakımsız görünmeye hakkınız yokmuş gibi davranıyor insanlar. Üstelik bu durum şöhretin derecesi arttıkça daha acımasız bir hale geliyor. Bu tür eleştirilerin son kurbanı top model Adriana Lima. Onun bunca eleştirilmesinin nedeni de üç ay önce üçüncü çocuğunu dünyaya getirdikten sonra eski formuna dönmemiş olması. Gelin bir bakalım, neler oldu, nasıl oldu....
#Adriana LimaGebeliğin devam edebilmesi için döllenen yumurtanın rahme inerek yerleşmesi ve gelişimine devam etmesi gerekir. Döllenen yumurta rahim yerine fallop tüplerine, yumurtalıklara ya da farklı bir yere yerleşirse dış gebelik olarak adlandırılan durum meydana gelir. Daha önce dış gebelik yaşanmış olması, cinsel yolla bulaşan birtakım enfeksiyonlar, tüplerde meydana gelen bir sorunu düzeltmek amacıyla yapılan cerrahi işlemler dış gebelik açısından risk olarak sayabileceğimiz faktörler arasında yer alır. Dış gebelik nedeniyle tüplerden birinin hasar görmesi veya vücuttan çıkarılması söz konusu olsa da sağlıklı olan diğer tüp aracılığıyla hamilelik gerçekleşebilir. Her iki tüpün de hasar aldığı ya da çıkarıldığı durumda tüp bebek tedavisi düşünülebilir.
#Dış GebelikHamilelik kadınların yaşamında unutulmaz bir dönüm noktası oluyor. Mutluluk ve endişe çoğunlukla iç içe geçerken, anne adaylarının bu özel süreçte bazı kurallara dikkat ederek, zorlukları en aza indirip, çokça keyif alabilmeleri mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Harika Bodur Öztürk, anne olmaya karar verdiğiniz andan itibaren alınması gereken 10 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#HamilelikHamilelik döneminde sağlığa çok dikkat edilmelidir. Hem anne hem de bebeklerin sağlığı için dikkatli davranmak gerekir. Hamilelikte şeker yüklemesine de dikkat edilmelidir. Hamilelikte şeker yüklemesi nedir, nasıl ve kaçıncı haftada yapılır? Gebelikte şeker yüklemesi zararlı mı ve yapılmalı mı tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Hamileliğiniz boyunca, düşmek veya bayılmak üzereymiş gibi hissetmenize neden olabilecek kafa karıştırıcı bir dengesizlik veya baş dönmesi hissi yaşayabilirsiniz. Peki, hamilelik sırasında baş dönmesi neden ve ne zaman olur? Nasıl müdahale edilir detayları ile derledik.
Sırt ağrısı, bulantı ve kusma, mide ekşimesi, hazımsızlık, gaz sancıları, sık idrara çıkma... Hamilelik anne adaylarında büyük bir heyecan yaratsa da bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Ağırlık artışının yanı sıra vücut kimyasında ve işlevlerinde oluşan değişimler nedeniyle; kalp daha fazla çalışıyor, vücut ısısı yükseliyor ve salgılar artıyor, eklemler ile bağlar daha esnek hale geliyor. Anne adayı bir yandan bu ‘yeni normal’ sürece alışmaya çalışırken, diğer yandan hormonal etkiler sonucu artan yorgunluğun yanı sıra fiziksel değişimler ve ebeveynlik konusundaki kaygılarla da mücadele ediyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Semavi Ulusoy, anne adaylarının alacakları bazı önlemlerle hamilelik sürecinde yaşanan ve yaşam kalitesini düşürebilecek boyutlara ulaşabilen sorunlarla daha kolay baş edilebileceklerine dikkat çekerek önerilerde bulundu.
#HamilelikHamileliğin erken dönemlerinde meydana gelen kimyasal gebelik, çok net anlaşılamaması nedeniyle belirtileri merak ediliyor. Uzmanlar kimyasal gebeliğin erken bir düşük olduğunu söylüyor ve bazen hamilelerin kimyasal gebeliği neredeyse anlamadıklarını belirtiyorlar. Peki, kimyasal gebelik nedir, kimlerde görülür? İşte kimyasal gebelik belirtileri, nedenleri ve merak edilenler...
#Kimyasal GebelikDüşük, genellikle hamileliğin ilk 23 haftası içerisinde yaşanan gebelik kaybıdır. Ancak hafif vajinal kanamanın hamileliğin ilk üç ayında nispeten yaygın olduğunu ve mutlaka düşük yaptığınız anlamına gelmediğini unutmayın. Bunun için aşağıda yer vereceğimiz düşük belirtilerini dikkate alarak doğum uzmanınıza görünmenizi tavsiye ediyoruz. Peki, çocuk düşmesi nasıl, neden olur? İşte düşük belirtileri ve düşüğe neden olan şeyler...
#DüşükAlman kızamıkçığı olarak da bilinen Rubella, rubivirüs adı verilen bir virüsten kaynaklanır. Hamile bir anneden doğmamış çocuğuna veya başka bir enfekte kişinin salgılarından bulaşabilir. Bu yüzden oldukça dikkat edilmesi gereken bir hastalık türüdür. Peki, Rubella yani kızamıkçık nedir, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Omurganın kendi ekseninde dönerek kıvrılması ve yana doğru eğriliği olarak tanımlanan ve günümüzde her 100 ergenlik dönemi kız çocuktan 3’ünün karşılaştığı skolyozun erken teşhisi pandemi sürecinde imkansız olabiliyor. Omurga Sağlığı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Alanay, Haziran ayı Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumumuzda skolyoz hakkında doğru bilinen yanlışları anlattı, anne-babalara önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#SkolyozNijerya'da 8 aylık hamile tekvando sporcusu Aminat Idrees ülkedeki ulusal yarışmada altın madalya kazandı. Idrees'in başarısı "ilham verici" olarak nitelendirildi. Indress, "Birkaç antrenmandan sonra denemeye karar verdim, hamilelik bir şey değiştirmedi. Doktorumla görüşmelerime göre hareket ettim" dedi.
#Aminat IdreesSon bir yıldır dünyanın gündemine oturan koronavirüs salgınıyla ilgili gözler aşıya çevrilmiş durumda. Halihazırda test aşamasında olan aşıları kimlerin kullanacağı, kimlerin muaf tutulacağı tartışması ise devam ediyor. Aşıyı hamilelerin olmaması gerektiği belirtilirken, tüp bebek tedavisini erteleyen çok sayıda çiftin ise tedavi öncesi aşı yaptırıp yaptırmayacakları konusunda kafalarında soru işareti oluşuyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Özkan Özdamar, tüp bebek tedavisi planlayan çiftlere aşıyla ilgili önerilerde bulundu.
#Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları