Gebelik ve tüp mide ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Gebelik ve tüp mide ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 28, 2024 05:11

Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, obezitenin kadınlarda hamile kalmayı zorlaştırdığını ve doğurganlığı azalttığını belirterek, tüp mide ameliyatı sonrası düzenli doktor takibi ve diyetisyen desteğinin hastaların hamile kalmasını kolaylaştırdığını söyledi.

Haberin Devamı

 

Günümüzde hamile kalmakta zorlanan çoğu kadın için başlıca problemin kendinde veya eşinde obezite ve obeziteye bağlı sağlık problemlerinin ortaya çıkması olduğunu belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, “Obezitenin, kadınlarda doğurganlığı azalttığı bilinen bir gerçektir. Ancak kadınlarda doğurganlığı azaltan başlıca sebep 18-44 yaş arası her 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromudur. Polikistik over sendromunun genetik sebepleri olabilir fakat hastaların yüzde 50’si vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde morbid obez hastalardır. Bu sendroma bağlı olarak değişen hormon salgıları yumurta oluşumunda yetersizliğe veya yumurta oluşumunun durmasına; bu sebeple de doğurganlıkta azalmaya sebep olmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

TIBBİ TAKİP ÖNEMLİ

“Bariatrik cerrahi sonrası kilo kaybı sanılanın aksine riskli değil; tam tersine doğurganlığın artması, hormonal dengesizliklerin düzenlenmesi, tip 2 diyabet riskinin azalması, düşük riskinin azalması, doğum riskinin azalması gibi çoğu komplikasyonun önüne geçmek için yardımcıdır” diyen Op. Dr. Türker Karabuğa, “Ameliyattan elde edilen olumlu sonuçlar bireylerin hamile kalmasına yardımcı olabilir. Ancak hamile kalmadan önce en az 12 ay beklemenizi öneririm. Hem anne hem bebek için sağlıklı beslenme koşullarını sağlayabilmek adına doktorunuz ve diyetisyen desteği ile gebelik sürdürülmelidir” diye konuştu.

HASTA MEMNUNİYETİ

Tüp mide ameliyatı sonrası hastaların memnuniyet oranının yüksek olduğunu belirten Op. Dr. Türker Karabuğa, şöyle devam etti: “Tüp mide ameliyatı sonrası hamile kalması kolaylaşan ve çocuk sahibi olan bir çok hasta var. Örnek olarak 2021 yılında ameliyatını gerçekleştirdiğim değerli hastamın ameliyat sonrası yorumları şu şekilde: ‘Türker hocamda ameliyat olalı 3.5 yıl oldu. Birinci yılımı doldurduğumda ikizlerime hamile kaldığımı öğrendim. En büyük korkum tekrar eski halime dönmekti ama diyetisyenim ve doktorumun söylediği her öneriye uyarak, az ve sık yiyip diyet listeme uyarak 58 kilogram olarak başladığım hamileliğimde toplamda 14 kilogram aldım ve doğumdan bir hafta sonra 64 kiloya inmiştim. Benim için mucize gibiydi. Şu an ikizlerim 20 aylık ve ben eski kiloma döndüm, çok mutluyum’...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!