Geçen pazartesi merkez üssü Gemlik Körfezi olan 5,1 büyüklüğünde bir deprem yaşandı ve biz yine gafil avlandık. Bu yüzden “Her an deprem gerçeğiyle yaşamamıza rağmen neden hâlâ sarsıntı esnasında doğru refleks gösteremiyoruz” sorusunun peşine düştük. Bursa dışında, İstanbul dahil birçok ilde hissedilen depremde bazı telefonlara da uyarı mesajları gitti. Saniyelerle bile olsa depremi önden haber veren bu yeni teknolojilerin afet anında ne kadar etkili olabileceğini uzmanlarla konuştuk.
#DepremEğer siz de uyurken odaya böcek girer diye camları açamayan, bu korku yüzünden açık ve ormanlık alanlarda rahat edemeyenlerdenseniz, yavaş yavaş ekrandan uzaklaşabilirsiniz çünkü şimdi okuyacaklarınız bu korkunuzu tetikleyip kulağınızda kaşıntıya neden olabilir.
#SağlıkKulağında ağrı veya kaşıntı hisseden ve hastaneye gittiğinde kulağından böcek çıkarılan insanların haberlerini hayretle okuyor, "Ya benim de başıma gelirse?" diye endişe duyuyoruz. Peki neden bu böcekler kulağımıza girip yerleşiyor? Kulağa böcek kaçması olağan bir durum mu? Hangi faktörler riski artırıyor? Böcekler zamanında çıkarılmazsa kulağa zarar verir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkBilimde yaşanan ilerlemeler zaman zaman hepimizi ürkütecek boyutlara varabiliyor. Bilim insanları son yaptıkları çalışmayla bir hamamböceğini sayborga yani bir çeşit robota dönüştürdüler. Peki bu hamamböcekleri ne için kullanılacak dersiniz?
#Hamamböceğiİngiltere ile göçmen anlaşması nedeniyle dünyanın gündemine gelen Ruanda’da 1994 yılında yaşanan soykırımı, o süreci yaşayan Consolee Nishimwe anlattı. CNN Türk editörü Serdar Korucu’ya konuşan Nishimwe, soykırıma Belçika’nın sömürge döneminde ülkeye taşıdığı ideolojilerin neden olduğunu söyledi, babası ve 3 kardeşi de dahil çok sayıda akrabasını öldürenlerin komşuları olduğunun altını çizdi.
#RuandaGeçmişte pek çok hastalığı taşıyarak insanlara bulaştıran ve insan sağlığını olumsuz etkileyen unsurlardan biri de yaşanılan ortamlarda bulunan böcekler olmaktadır. Böcekler tarihte pek çok medeniyetin yok olmasına neden olan zararlı haşereler olarak ifade edilmektedir. Pek çok çeşidi olan böceklerin kimisi zararsız olurken kimisi de zehirli olabilmektedir. Peki, evde ki böceklerden nasıl kurtulurum? Böcekler neyin kokusuna gelmez, böcekleri temizlemeye ne iyi gelir? İşte, evde bulunan böceklerden kurtulmak için nelerin yapılması gerektiğini detayları ile derledik.
#Nasıl YapılırAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisineklerin koronavirüs hastalığını taşıyabileceği endişesine açıklık getirdi. Prof. Dr. Çetin, “Sivrisinekleri koronavirüs bulaşmış kanla beslediler. Besleme sonucunda virüsü sivrisineklerin taşımadığı, hatta yumurtalarına da aktarmadıkları kanıtlandı" dedi.
#SivrisinekAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, sivrisineklerin koronavirüs hastalığını taşıyabileceği endişesine açıklık getirdi. Prof. Dr. Çetin, “Sivrisinekleri koronavirüs bulaşmış kanla beslediler. Besleme sonucunda virüsü sivrisineklerin taşımadığı, hatta yumurtalarına da aktarmadıkları kanıtlandı" dedi.
#SivrisinekBirkaç hafta önce, -ajansların geçtiği habere göre- 7 Ocak 2019 Pazartesi günü enteresan bir olay vuku buluyor. Suudi Arabistan’ın Mekke şehri ve civarında çekirge ve hamamböceği istilası… Mevzubahis istila Kabe’de yapılan ibadetleri de olumsuz etkilemiş. Keza Mekke Belediyesi 22 ekip ile olaya hızlıca müdahale etmiş, ilaçlama ve temizlik çalışmaları sonrasında durum kısa sürede normale dönmüş.. Mesele hakkında çeşitli videolar yayınlandı, türlü yorumlar yapıldı, yapılmakta…
#MUSA DEDEAntalya’nın sakin bir bölgesinde kendi halinde bir çiftlik... Bu çiftlikte ne büyükbaş ne de küçükbaş hayvan var. Binlerce çekirge, hamam böceği, un kurdu, Arjantin hamam böceği ve nicesi... Yılda 960 bin böcek satan çiftliğin arkasındaki kişi Selami Gökgöl. Böceklerin fiyatı tanesi 50 kuruştan başlıyor, 5.5 TL’ye kadar ulaşıyor. Yurt dışında bu iş “para basan” olarak anılıyor. Hayvan yemi olarak alan da var, protein takviyesi niyetine yiyen de... Hatta ilaç yapan da... İşte Antalya'daki o çiftlik...
#Böcek ÇiftliğiTamam hepimiz mutluluğun peşindeyiz de, mutluluk kitaplarda bulunabilecek kadar kolay bir şey mi? Bu sorunun cevabını bulmak için bu hafta çok kültürlü bir ailenin Oxford’da burslu olarak Teoloji okumuş oğlu Aret Vartanyan’ın kapısını çaldım. Uzun uzun konuştuk. İşte Aret ile söyleşimizin ilk bölümü...
#İzzet Çapa- Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Yılmaztürk: - "Turistik doğa turları adı altında farklı ülkelerden gelen bazı insanlar, maalesef turistik değil, ülkemizin sahip olduğu doğal zenginliklerin peşindeler" - "Gerek alanlarda gerekse havalimanlarında çok sayıda insanı çeşitli bitki ve böcek türlerini kendi ülkelerine yasa dışı yollarla çıkarırken tespit ediyoruz"
FRANSA’nın soyqırımı inkâr edenleri cezalandırma yasası Azerbaycan’da böyük tepgi gördü. Dış İşler Bakanlığı, Cümhurbaşkanlığı, mühalifeti, sivil toplum örgütleri, mediası ile tepgisini gösterdi. Hoş, Türkiye’de birilerini yene de memnun edemedik. Amma zaten derdimiz bu deyildi ki...