Güncelleme Tarihi:
ANTALYA (AA) - HATİCE ÖZDEMİR - Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, turistik doğa turları kapsamında farklı ülkelerden gelen bazı insanların turistik değil, Türkiye'nin doğal zenginliklerini yasa dışı yollarla yurt dışına çıkardıklarını belirtti.
Yılmaztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin zengin biyolojik çeşitliliğe sahip olduğunu ve bu zenginliğin biyokaçakçılık konusunda Türkiye'yi cazip hale getirdiğini söyledi.
Türkiye'nin coğrafi ve iklim açısından şanslı bir bölgede yer aldığını ifade eden Yılmaztürk, ülkede 4 bin 800'ü endemik 12 bin 800 bitki çeşidi, 100 bin böcek türü, 161 memeli, 460'dan fazla kuş türü, 141 sürüngen, 236 tür tatlı su balığı ve yaklaşık 480 deniz balık türü bulunduğunu anlattı.
Yılmaztürk, bu değerlerin yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarıldığını ve bunu biyokaçakçılk olarak değerlendirdiklerini kaydetti. Çeşitli bitki ve böcek türlerinin ticari, koleksiyon, bilimsel, savaş sanayi, kimya ve tıbbi amaçlarla kullanıldığını dile getiren Yılmaztürk, "Turistik doğa turları adı altında farklı ülkelerden gelen bazı insanlar, maalesef turistik değil, ülkemizin sahip olduğu doğal zenginliklerin peşindeler. Gerek alanlarda gerekse havalimanlarında çok sayıda insanı çeşitli bitki ve böcek türlerini kendi ülkelerine yasa dışı yollarla çıkarırken tespit ediyoruz" dedi.
Kaçakçılığın önlenmesi konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini, bölge halkını bilgilendirdiklerini ifade eden Yılmaztürk, duyarlı vatandaşlar ve bilim insanlarının sayesinde bazı biyokaçakçıkları önlediklerini bildirdi.
- Bucak'ın salebine Hollandalılar göz dikti
Adnan Yılmaztürk, Burdur'un Bucak ilçesi bölgesinde yetişen salep bitkisinin ticari açıdan önemli olduğunu belirtti. Hollandalı bir grubun bölgede salep bitki köklerini toplarken yakalandığını anlatan Yılmaztürk, şunları söyledi:
"Bir akademisyen arkadaşımız kendi çalışmaları için Bucak civarında dolaştığı sırada bir grubun salep bitki köklerini topladığını görüyor ve onlarla sohbet ediyor. Durumdan şüphelenen arkadaşımız durumu bize bildirdi ve ihbar üzerine kişiler havalimanında yakalandı. Valizlerinde ise salep bitki kökleri bulundu. Bitkiyi kendi bölgelerine götürüp, üretmek istediklerini anlattılar. Salep, sonuçta ticari bir ürün."
Yılmaztürk, Hollandalıların, kültür, yabani ve soğanlı bitkilere ilgi gösterdiklerini kaydetti.
Davraz Kayak Merkezi'nde de bir İtalyan'ın soğanlı bitki toplarken yakalandığını söyleyen Yılmaztürk, bu olayın da dikkatli bir vatandaşın ihbarıyla tespit edildiğini bildirdi.
- Yılanlar İsviçrelilerin, hamamböcekleri Rusların merceğinde
Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, İsviçrelilerin, tıp alanında kullanmak üzere engerek tipi zehirli yılan türleri, Rus ve Çek Cumhuriyeti vatandaşlarının antibiyotik elde etmek için hamamböceği ve örümcek gibi böcek türlerini, Avrupa ülkelerinin de koleksiyon için kelebek türlerini topladıklarını dile getiren Yılmaztürk, Türkiye'nin sahip olduğu değerleri yurt dışına çıkaranların üretim yaparak, patent haklarını aldıklarını ve Türkiye'nin zenginliğini sahiplendiklerini kaydetti.
Biyokaçakçılıkla mücadele konusunda bu yıl içinde önemli adımlar atılacağına işaret eden Yılmaztürk, vatandaşların hassasiyetini arttırmak amacıyla web tabanlı bir uyarı sistemi kurulacağını kaydetti.