Rusya ile yaşanan siyasi kriz, Ortadoğu’daki çatışma ve gerilim ortamı ham petrol fiyatlarını 2016 yılında nasıl etkileyecek? Dünya ekonomisini yönlendiren ve çok önemli bir role sahip olan petrolün önümüzdeki dönemde durumu ne olacak? Ham petrol yorumları haberin detayında…
#Ham Petrol FiyatlarıG7 ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat getirme kararından saatler sonra Rusya, üç gündür bakımda olan Kuzey Akım-1 boru hattının süresiz kapalı kalacağını duyurdu. Moskova, zaten yüzde 20 kapasiteyle çalışan hattın teknik eksiklikleri olduğunu savunuyor, Berlin ise kararın siyasi olduğu görüşünde.
#Rus PetrolüKüresel piyasalarda artan resesyon endişeleri emtia fiyatlarını da etkiledi. Brent petrol dün yüzde 5 düşerek 19 Mayıs’tan sonraki en düşük seviyesi olan 108.5 dolar seviyesini gördü. Altın ve gümüş gibi değerli metallerde yüzde 2’ye yakın gerileme kaydedilirken, bakır fiyatları ton başına 8 bin 700 doların da altına inerek 14 ayın en düşük seviyesine geldi.
#ABDHazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda "Ekonomi Reform Paketi"ne ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Elvan, Ekonomik Reform Paketi kapsamında duyurulan vergi muafiyetiyle ilgili "Uygulamamız 2021 kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak" açıklamasında bulundu.
#Lütfi ElvanPetrol çıkarma ve rafinerilerde yıllarca çalışmış olan yüksek makine mühendisi Aslan Özmen hesap yapmış, Sakarya gaz sahasından yılda 10 milyar metreküp satılabilir doğalgaz çıkacağını hesaplamış... 28 yıl süreyle bu gazın Türkiye’nin dörtte bir ihtiyacını karşılayacağını söylüyor. Özmen’le konuşurken “Esas yeraltı serveti petroldür” demeyi de ihmal etmiyor.
#YazarKüresel pazar analisti John Lucca "Bölge ülkelerinin ekonomileri ve petrol piyasasının karşı karşıya olduğu en büyük tehdit, İran'ın doğrudan ya da temsilcileri aracılığıyla Hürmüz Boğazı'nı kapatması veya Körfez ülkelerindeki petrol üretim tesislerine yeniden saldırı olasılığıdır" dedi.
#İranDünya borsalarının ocak ayını 5.2 trilyon dolarlık kayıpla kapaması sanayileşmiş yedi ülke (G-7) maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarını harekete geçirdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) gerçekleşen yüzde 22.7’lik düşüş ise Türkiye’yi en fazla kaybın yaşandığı ülke konumuna getirdi. Çin, yüzde 21.4 ile kayıpta ikinci ülke oldu.