Güncelleme Tarihi:
Bakan Yıldız, bugün yazılı basında yer alan “Van'daki çadır kentlerde ve konteyner kentlerdeki vatandaşlardan elektrik paralarının alındığı”na dair haber üzerine bir basın açıklaması yaptı.
Söz konusu haberin asılsız olduğunu, mesnedi bulunmadığını ve gerçekleri yansıtmadığını belirten Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, özellikle Van'da yapılan bir dizi toplantıda vatandaşların temel ihtiyaçlarının karşılanmasına ve elektrik paralarına dönük bir karar alındığını hatırlattı.
Bu kararın çadır kentlerde ve konteyner kentlerde yaşayan bütün vatandaşları kapsadığını ifade eden Yıldız şöyle konuştu:
“Depremden sonraki 6 aylık süre içinde çadır kentlerde ve konteyner kentlerde yaşayan herhangi bir vatandaşımıza elektrik faturası gönderilmemiştir ve hiçbir vatandaşımızdan da bu manada elektrik faturasının karşılığı bir elektrik parası alınmamıştır. Şu ana kadar AFAD'tan tahakkuk eden miktar, elektrik miktarı olarak 137 milyon lira civarındadır ve AFAD bunu TEDAŞ'a peyderpey ödemektedir. Hal böyle olunca birçok çadırların bulunduğu fotoğrafın altındaki yazı gerçeği yansıtmamaktadır.
Şu anda Sayın Başbakan Yardımcımız Beşir Atalay'ın Başbakanımızın talimatıyla yürüttüğü bu çalışmalar AFAD nezdinde yürütülmektedir ve takribi olarak 2 milyar lira civarında şu ana kadar para harcanmıştır, bu konuda vatandaşlarımızın ihtiyacının giderilmesinde herhangi bir esirgeme olmamıştır.”
Depremden sonraki bu 6 ay için yalnızca işyerleri olanlar, sanayide yeri olanlar ve evi yıkılmamış olup da evinde hayatına devam edenlere TEDAŞ tarafından fatura gönderildiğini anlatan Yıldız, söz konusu haberde bahsedilen faturalar bunlarsa, bunların toplam miktarının 23 milyon lira civarında olduğunu ve AFAD kapsamı içinde bulunmadığını söyledi. Yıldız, çadır kentlerde ve konteyner kentlerde yaşayan hiçbir vatandaşa elektrik faturası gönderilmediğini yineledi.
6 aylık faturalara ödeme kolaylığı
Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, depremden sonra evlerinde yaşamaya devam eden vatandaşlara gönderilen 6 aylık elektrik faturalarının ödenmesinde bir kolaylık sağlanıp sağlanmayacağına ilişkin soruya karşılık olarak, sağlam yapılı evlerde, iş yerlerinde ve kısmen sanayide kullanılan elektriğe “deprem zamanında, insanlar bir de bunlarla uğraşmasınlar” diye fatura gönderilmediğini söyledi.
Vatandaşların bu süre içindeki elektrik kullanımlarına ilişkin faturaların 30 Mart itibariyle gönderildiğini ifade eden Yıldız, “Yani elektriğe zam yapılmadan önceki değerlerle bu faturalar vatandaşlara gönderildi” dedi.
Yıldız, “Ben arkadaşlarıma ödeme kolaylığı konusunda yardımcı olunmasına dair söyledim yardımcı olacaklar taksitlendirme yapabilecekler. Yalnızca Van'daki deprem bölgesine münhasır olarak arkadaşlarımız gerekli kolaylığı gösterecekler” diye konuştu.
Doğalgazı çok kullanan çok mu ödeyecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, bir basın mensubunun yine gazetelerde yer alan “doğalgazda çok kullanandan çok ücret alınacak” şeklindeki yorumları sorması üzerine de şunları kaydetti:
“Dün basın mensubu arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda bunun üzerinde bir çalışma yaptığımızı söylemiştim. O çalışma nihayetlenmedi ama sanki sonuçlanmış gibi bazı haberlerin yansıtıldığını gördüm. Bu tabi ki doğru değil. Biz bir çalışma yapıyoruz, (o çalışma daha çok doğalgaz kullanandan ne kadar fazla ücret alınması halinde bu dengeler korunabiliyor buna dairdir ve Nisan ayının sonuna kadar devam edecektir, ondan sonra yine kamuoyuyla paylaşacağız) demiştim, ama bunu doğalgaza zam haberi şeklinde yansıtmak isteyenler oldu. Bu da gerçeği yansıtmıyor.
Biz her zaman söylüyoruz; (bu kelimelerle çok fazla oynamamak lazım, bu kelimeleri çok fazla kullanmamak lazım) biz her ay ihtiyaçlar doğrultusunda, yine vatandaşımızın olabildiğince lehine, Türkiye'nin bütün kaynaklarını değerlendirebileceğimiz bir yapı öngörüyoruz. (Her ay kendi içinde değerlendirilir, ham petrol fiyatlarına, döviz fiyatlarına bakılır ve ondan sonra karar verilir, ben gerek zamdan gerekse zam haberlerinden bu manada hoşlanmıyorum) diye söylemiştim. Yani gereği olmadığı zaman, böyle bir konu olmadığı zaman bunu tekrar etmek de doğru cümle olmasa gerek.”
Adıyaman'dan gelen petrol haberi
Bakan Yıldız, Adıyaman'dan petrolle ilgili gelen haberin hatırlatılması üzerine de insanın miktar az da olsa heyecan duyduğunu söyledi.
Bulunan petrolün Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olmasını istediklerini ama şu anki bulguları ve keşiflerine göre söz konusu petrolün “önemli, değerli ama Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak” olduğunu dile getirdi.
Yıldız, “Son derece gerçekçi bir şekilde olduğu kadarını kamuoyuyla paylaşıyoruz. Olmadığı kadarını da kamuoyuyla paylaşmamızın anlamı da yok. 500 varil/gün daha yerli üretimden karşılanan bir petroldür. Bu iyi bir haberdir, gereklidir ama yeterli değildir” dedi.