Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2008 00:00
Dünya borsalarının ocak ayını 5.2 trilyon dolarlık kayıpla kapaması sanayileşmiş yedi ülke (G-7) maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarını harekete geçirdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) gerçekleşen yüzde 22.7’lik düşüş ise Türkiye’yi en fazla kaybın yaşandığı ülke konumuna getirdi. Çin, yüzde 21.4 ile kayıpta ikinci ülke oldu.
ULUSLARARASI borsalar ocak ayını 5.2 trilyon dolarlık kayıpla kapadı. Uluslararası
kredi derecelendirme şirketi Standard & Poor’s’un (S&P) raporuna göre, gelişmekte olan piyasalarda düşüş ortalama yüzde 12.44 olurken, bu gelişmiş ülkelerde yüzde 7.83’lerde kaldı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (IMKB) gerçekleşen yüzde 22.7’lik düşüş ise Türkiye’yi en fazla kaybın yaşandığı ülke konumuna getirdi. Türkiye’yi yaşanan kayıpta yüzde 21.4 ile Çin borsası izledi.
TÜKETİCİLERE SERT UYARI: Standard & Poors’un raporuna göre, ABD finans piyasalarını sarsan tek lokomotif ülke değil, ancak en çok etkileyen lokomotif piyasa olma konumunda. Amerika zordaysa, tüm dünya zora giriyor. Raporda, Amerikalı tüketicilere "Resesyonda olsak da olmasak da resesyondaymışız gibi davranıyorsunuz" eleştirisi getiren Standard & Poor’s analistleri, tüketicinin harcamaları kesmesinin tüm dünyayı bunalıma sürüklediğine dikkat çekiyor.
FAS VE ÜRDÜN BÜYÜDÜ: Hükümetlerin ve merkez bankalarının sorunu çözmek için elinden geldiğini yaptığını savunan S&P analistlerinin yorumları şöyle: "Merkez Bankaları faiz indirimleri ile sorunları çözmeye çalışsa da dünyayı bundan daha da kötü günler bekliyor. Fas’ta piyasalar yüzde 10.17 büyürken Ürdün’de ise yüzde 3.11’lik artış yaşandı. Bunlar dışında kalan tüm uluslararası piyasaların neredeyse tamamında düşüşler yaşandı. Sorun, kısa sürede çözüme kavuşacak gibi görünmüyor."
KRİZ, SİLER SÜPÜRÜR: Dünya piyasalarında yaşanan bu hjzlı düşüşler G-7 ülkelerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine kadar tüm maliye ve finans yetkililerini harekete geçirdi. Peş peşe ’Sorun nasıl çözülür’ açıklamaları yapan bakanlar ve
merkez bankası başkanlarının neredeyse tamamı "Amerika’da başlayan kriz tüm dünyayı silip süpürecek" görüşü altında birleşiyor. G-7 ülkeleri maliye bakanlarından, Fransız Maliye Bakanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean - Claude Trichet, ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, yaşanan kriz ve yapılması gerekenleri, Japonya’nın başkenti Tokyo’daki toplantıda meslektaşları ile ayrıntılı olarak değerlendirme fırsatı buldu.
Risk ciddi ve ısrarcı ama ABD ekonomisi büyürABD Hazine Bakanı Henry Paulson, global ekonominin daha fazla yavaşlama riskiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekerek, "Bu risk ciddi ve ısrarcı bir hale gelmeye başladı. Sorunun çözülmesi ise zaman alacak. Her ülkenin kendisine ait ekonomik gündemi var. Ancak Çin ve Japonya’nın global ekonomiye katkıda bulunmak için ihracattan çok iç talebe ağırlık vermesi gerekiyor" dedi. Ülkeler arasında işbirliğinin artırılması gerektiğine dikkat çeken Paulson, önemli bir ülkede yaşanan krizlerin diğer ülkeleri de etkisi altında bırakacağını söyleyerek, "Amerikan ekonomisi 2008 yılında yeniden büyüme eğilimine girecek. Canlandırma paketi de bunu sağlamak konusunda doping etkisi yaratacak" dedi.
ABD’de yavaşlama hızlanacak global büyümeyi de kemirecek
SANAYİLEŞMİŞ yedi ülke (G-7) maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının global ekonomiyi tartıştıkları Tokyo toplantısından Amerikan ekonomisindeki yavaşlamanın hızlanacağını ve durgunluğun global büyümeyi de kemireceği sonucu çıktı. "Düşüş riskleri hala gündemde ve Amerikan konut piyasalarında gerileme sürecek" açıklaması yapan bakanlar, kısa dönemde tüm ülke ekonomilerinde farklı oranlarda düşüş yaşanacağını savundu. Çin’in global ticaret gerilimini gevşetmek için daha fazla çaba harcaması gerektiğini savunan bakanlar, büyümeyi yeniden gündeme getirebilmek için koordineli şekilde çalışacaklarını açıkladılar. G-7 toplantısından çıkan raporda ayrıca şu görüşlere yer verildi: "Mali otoriteler kredilendirme kuruluşlarıyla ilgili potansiyel karışıklıkları gündeme getirmeli. Bankalar da bilanço pozisyonları konusunda daha fazla bilgilendirmeli. IMF de erken uyarı kapasitesi geliştirme konusunda çaba göstermeli."
G7: OPEC petrol fiyatını dirsin
G7 Maliye Bakanları OPEC’e de çağrıda bulunarak yükselen ham petrol fiyatlarına karşı acil olarak üretimin artırılması gerektiğini vurguladılar. Bakanlar "OPEC bunu yapmazsa enflasyon ile savaşmamız imkansızlaşır" dediler.
WestLB’ye 5 milyar Euro’luk kurtarma planı
ALMAN WestLB’nin en büyük hissedarları banka için 5 milyar Euro’luk bir kurtarma planı hazırladı. Önümüzdeki iki yıl, içinde 1.500 kişinin işine son vermek konusunda da uzlaşan hissedarlar bu yolla istikrar sağlamayı ve Mortgage’a dayalı zararların yarasını sarmayı hedefliyor. Bunun sağlanması için bankanın bilançosundan 23 milyar Euro’luk en riskli yapıdaki yatırım portföyleri çıkartılacak.
Enflasyon riskini yönetmek zorundayız
AVRUPA Merkez Bankası Başkanı Jean- Claude Trichet, kural koyucuların finans piyalarındaki dalgalanma ile ilgili uygun konumu alacaklarına dikkat çekerek "Euro ile ilgili enflasyon korkularını yönetmek zorundayız. Faiz oranlarını yükseltmek konusunda talep almadığımız gibi düşürmek konusunda da herhangi bir taleple karşılaşmadık" dedi.
Alman ve İngiliz bakanlar ’işbirliğimiz artsın’ dediALMANYA Maliye Bakanı Peer Steinbrueck ülkelerin koordineli çalışmalarının kapsamının yetersiz kaldığına dikkat çekerek, "Bu yolla global ekonomideki sorunlar çözülemez. Kriz de hızla büyür" dedi. İngiltere Maliye Bakanı Alistair Darling de İtalyan meslektaşına katıldığını belirtti.
3 ayda bir bilanço açıklamak yetmez
İTALYAN Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi bu yıl yatırım bankalarının yaşadığı kayıplara dikkat çekerek, bu zararın yatırımcıların güvenini olumsuz etkilediğini belirtti. Draghi, "3 ayda bir bilanço açıklanması bugünün koşullarında yetersiz kalıyor. Bankaların daha sık rapor hazırlaması gerekiyor" dedi.
Avrupa Merkez Bankası ihracat için faiz indirsinFRANSA Maliye Bakanı Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimleri konusunda hızla fikir değiştirmesi gerektiğini belirtti. Lagarde "Bir senfoninin açılış müziğini duyduğunda ardından neyin geleceğini merak edersin. Güçlü Euro, Avrupalı ihracatçıları zor durumda bırakıyor" dedi.