Isparta’yı bir cümlede anlatmak gerekse, Türkiye’nin çiçek bahçesi derim. Gülün ve lavantanın başkenti olan şehre yaz gelince, renkler ve kokular saklandıkları yerden çıkıp dört bir yana saçılıyor. Pembesinden sarısına güller, morla yeşili birbirine karıştıran lavanta tarlaları, insana doğanın pozitif enerjisini yüklüyor. Yaz başında yapılan gül hasadı ile sonuna doğru yapılan lavanta hasadı, hem bir festival havası hem de turizm hareketliliği kazandırıyor. Gül ve lavantadan yapılan ürünler, el emeği göz nuru geleneksel üretimin inci taneleri olarak öne çıkıyor. Peki şehre sadece çiçek dermeye mi gidilir? Tabii ki hayır! Buyurun Isparta’yı birlikte gezelim.
#IspartaTürkiye bir halı ülkesidir. TV belgesellerinde halı dokuyan köylü kız görüntülerinden Kapalıçarşı’daki binbir maharetli esnafa, minyatür tezgáhlı hatıra halılardan aile hediyesi klasik modellere kadar aşinayızdır halı sanatına. Günümüzde, tüm bunların yanı sıra çok daha modern ve fütüristik halı/kilimlerle de karşılaşıyoruz.
Bugün, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu 30 Ağustos Zafer Bayramı... 30 Ağustos 1922’de Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin başarıyla sonuçlandığı bu kutlu günde Hürriyet okurları için verilen özel izinle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’i gece sessizliğinde ışıklar içinde görüntüledik.
#30 Ağustos Zafer BayramıTürkiye'nin en önemli turizm bölgelerinden biri Kapadokya… Mağara otelleri, yılkı atları, vadileri, müze ve konaklarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Bölgede bu yıl tüm zamanların ziyaretçi rekoru kırıldı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kapadokya’da mutlaka görülmesi gereken adresler nereler?’ diye sorduk. Bölgede keşfedilecek birbirinden güzel 10 öneride bulundular.
#Rotaİran, dünyanın en eski uygarlıklarından Perslere ev sahipliği yapmış, gerek tarihiyle gerek edebiyatıyla derin bir kültür barındırıyor. İran’a ilk seyahatimi, Türkiye’de yaşayan İranlı yazar Shahzadeh N. İgual ile şair, yazar Pelin Batu ile yaptım.“Shahzadeh İgual ile Pers Topraklarında Adım Adım” başlıklı yolculuğumuz dolu dolu geçti. İşte İran’dan hafızama kazınanlar...
#Sayım ÇınarDOĞU ve batı kültürlerinin harmanlandığı Anadolu’dan esinlenen ‘Synthesis’ adlı ı deneysel moda filmi, dünyanın önemli festivallerinde izleyicilerle buluştu. İlk gösterimi Berlin Fashion Film Festivali’nde gerçekleşen film, festivalde yer alan ilk Türk yapımı oldu. Vogue, Kodak, Burberry, Diesel, Gucci x, North Face, Gucci x Adidas, Louis Vuttion, Zara Man, Chanel, Nike gibi markaların filmleriyle yarışan ‘Synthesis’, finalist olmayı başardı.
#1Ankara Etnografya Müzesi Ankara'nın en önemli gezi noktaları arasında yer alıyor. Ankara'ya gidildiğinde ziyaret edilecek noktalardan bir tanesi de Ankara Etnografya Müzesi'dir. Bu müzede ise Kurtuluş Savaşı Dönemi'nden kalma eserler sergileniyor. Ankara Etnografya Müzesi ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.
#Ankara Etnografya Müzesiİzmir'in Aliağa ilçesinde bir ev ve depoya yapılan operasyonlarda ele geçirilen farklı dönemlere ait tarihi eser ve 'tsantsa' olarak adlandırılan insan başlarının da içinde olduğu 1045 eserin bir kısmı raporlandı. İzmir Arkeoloji Müzesi Müdürü Cengiz Topal, "Eserlerin raporları tamamlandığında bu eserler Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ülkelerin ilgili birimleriyle temas kurularak iade edilecek" dedi.
#TsantsaAdını Yunan tanrısı Asapos’un kızı, su perisi Sinope’den alan Sinop’un son dönemde sahip olduğu yeni bir unvanı var: ‘Mutlu Kent...’ Yemeğinden doğasının güzelliğine bu mutluluğun altında birçok neden yatıyor ama özetle Sinop, “Ülkemizde ne güzel yerler var” sözünü söyleten bir tabiat harikası.
#GazetehaberleriTürkiye’nin kuzey ucunda olan bu şirin Orta Karadeniz ili, bir yarımadada bulunmasından ötürü limanı ve kumsalıyla aynı zamanda gelişmekte olan bir turizm merkezi. İsmini Yunan Tanrısı Asapos’unsu perisi olan kızı Sinope’den aldığı söylenen şehir, aynı zamanda merkezinden denize girilebilen az sayıda yerden biri. Bu yazıda size Sinop'un güzelliklerinden bahsedeceğim. İşte size Sinop gezi rehberi...
#Sinop Gezi Rehberiİzmir'in Alsancak semtinde yer alan Atatürk Evi Müzesi, 852 m2’lik bir alanı kaplayan kâgir bir yapıda ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze binası, 1875-1880 yıllarında halı tüccarı Takfor tarafından ev olarak yaptırılmış. 9 Eylül 1922'de sahibi tarafından terk edilmiş ve hazinenin mülkiyetine geçirilmiş. İzmir'e giren Türk ordusunun karargâh olarak kullandığı binada, 17 Şubat 1923'te İzmir İktisat Kongresi için kente gelen Atatürk, şahsi çalışmalarını burada yürütmüş.
#İzmir