Güncelleme Tarihi:
17. yüzyılda Sultanahmet Camii'nin Hünkar kasrı olarak inşa edilen Halı müzesi'nde Anadolu, Kafkas, İran, Türkmen ve Yörük halıları sergileniyor.
İstanbul'un tarihi ve turistik semti Sultanahmet, birçok tarihi meka*na ev sahipliği yapıyor. Bu meka*nlardan biri de tarihi eser niteliği taşıyan halıların sergilendiği T.C. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Halı Müzesi. Bu müze 1979 yılında geleneksel Türk el sanatlarını yerli ve yabancı ziyaretçilere tanıtmak amacıyla Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından açılmış.
Halı Müzesi'ndeki halıların tamamı Anadolu'daki vakıf camilerinden getirilmiş. Anadolu'nun çeşitli yörelerinden gelen halılarla birlikte bir tane büyük boyutlu İran halısı, üç büyük boyutlu Kafkas halısı ile Yörük ve Türkmen halıları bulunuyor. Müzenin en üst katı halı seccadelere ayrılmış. Bunlar Ladik, Kula, Gördes, Milas, Karapınar ve Yağcıbedir kökenli halılar.
Kilim Müzesi
Bazı halılar diğerlerine göre ayırdedici özelliğe sahip olması bakımından önemli. Örneğin en eski eser 15. yüzyıl başlarında bir Türk usta tarafından Memluk halı motifleriyle süslü halı. Özel halılardan biri de 19. yüzyılda tamamen deve tüyünden yapılmış ve üzerinde ayetler yazılı olan halı seccade. Ayrıca adını Balıkesir'in Yağcıbedir ilçesinden almış olan Yağcıbedir halısı piyasada çok rağbet görmüş ve ticareti çok yapılan bir halı türü olması nedeniyle dikkat çekiyor.
Sultanahmet Camii'nin içinde yer alan bir diğer müze de yine TC Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kilim Müzesi. Ancak caminin mihrap duvarı altındaki bu müze aşırı rutubet nedeniyle 1992 yılında ziyarete kapatılmış. Kilimler de, Halı Müzesi'nin deposuna nakledilmiş.
Halı Müzesi'nin eski müdürü olan ve şu anda Kültür ve Arşiv Şube Müdürü olarak görev yapan Serpil Ösçelik, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün bo konudaki projesini şöyle anlatıyor: ‘‘Şu anda Başbakanlık Arşivi olarak kullanılan Sultanahmet Medresesi'ni Halı ve Kilim Müzesi adı altında, yerli ve yabancı ziyaretçilere açmak. Böylece ziyaretçiler hem halıları hem de kilimleri birarada görmüş olacaklar. Buranın alınması için gereken yazışmalar yapıldı. Sonucu bekliyoruz.’’
Serpil Özçelik eğer Sultanahmet Medresesi boşaltılmazsa Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün ikinci bir projesi daha olduğunu belirterek şunları söylüyor: ‘‘Şu anda bir kısmı Kültür ve Arşiv Şube Müdürlüğü olarak kullanılan Sirkeci'deki Saffetipaşa Dergahı'nın arkasında oldukça geniş bir arsamız var. Müdürlüğümüzün Kültür Sitesi adındaki projeye göre Beyazıt'taki Vakıf Hat Müzesi, Fatih'teki Amcazade Türk İnşaat ve Sanat Eserleri Müzesi, Halı Müzesi ve Kilim Müzesi'ni aynı site içinde bir Vakıflar Kültür Sitesi olarak değerlendirmek istiyoruz.’’