Henüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin TümörüEski ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO savunma harcamaları hedeflerini tutturamayan üye ülkelere gönderdiği mesaj Avrupa'yı alarma geçirdi. Polonya, Fransa ve Almanya hükümetlerinin birbirleriyle bağları güçlendirme sözü verirken, Almanya seri silah üretiminin acilen artırılması için çağrıda bulundu.
#TrumpHalsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, baş dönmesi, baş ağrısı, saç dökülmesi ve tırnaklarda kolay kırılma gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman dikkat! Çünkü vücudunuz demir rezervlerinin azaldığının alarmını veriyor olabilir. Demir eksikliği, toplumumuzda basit bir sorun gibi görülüyor olabilir. Ama işin gerçeği başka. Çünkü demir minerali, vücudumuzda hayati bir role sahip...
#Buğra BuyrukçuVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12"Bazen bu dağ gibi adamın bu kadar kötü bir durumda olduğunu gördüğümde ağlıyordum. Anıt gibi biriydi oysa... Ama son zamanlarında ruhsal ve fiziksel olarak kırılgan bir durumdaydı. Bir cümle bile kuramayacak hale gelmişti.. "
#Sean ConneryVitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Bir zamanların efsane aktörü Bruce Willis pençesine düştüğü hastalıklar yüzünden zor günler geçiriyor. 2022’nin mart ayında 68 yaşındaki oyuncunun afazi hastalığına yakalandığı ve artık emekli olduğunu açıklayan ailesi, bunun üstünden daha bir yıl geçmeden ikinci kez kötü haberi vermişti.
#Bruce WillisSıklıkla duyduğumuz, birçok kişinin ileriki yaşlarda karşılaşmaktan korktuğu bir rahatsızlık alzheimer. Bu hastalığa yakalanmamak için stresten uzak durmak ve bol bol hareket etmek kadar gülümsemeye çalışmak, sosyalleşmek, uyku düzenine dikkat etmek de önemli…
#AlzheimerGüzel kokuların ve hafızaya etkileri üzerine yapılan güncel bir araştırma, çok önemli sonuçlar ortaya koydu. Araştırmada, gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta kokularını düzenli olarak koklayan katılımcıların hafızasında yüzde 226 oranında artış tespit edildi. Peki uzmanlar bu sonuçları nasıl yorumluyor?
#SağlıkAslında her gün gördüğünüz insanların yüzlerini unuttuğunuz olur mu? Ya da sadece birkaç dakika önce gördüğünüz yüzü sanki ilk kez görmüş gibi hissettiğiniz? Haydi durumu bir adım daha ileri götürelim. Hiç aynaya baktığınızda kendi yüzünüzün size yabancı geldiği oldu mu?
#Joanna LumleyDünyanın dört bir yanında kutlanıyor Babalar Günü. Aslında her zaman sevgi ve saygı gösterilmesi gereken babalar için sembolik bir kutlama olan o gün boyunca bazılarının kalbi gerçekten kırılıyor. Evladını kaybeden babalar, babalarını kaybeden evlatlar... Bütün çocukların babalarıyla vakit geçirdiği, küçük hediyelerle onların gönlünü aldığı bu gün bazıları için mutluluk değil, hüzün dolu.
#Jonnie IrwinYaşamla ölüm arasındaki ince çizgide yürüdüğümüzü, ölümlü varlıklar olduğumuzu ve bir gün tüm sevdiklerimizi geride bırakıp gitme ihtimalimiz olduğunu bilerek yaşıyoruz hepimiz. Ancak ölüme ne kadar yaklaştığını bilmek ve bu korkunç gerçeğin hissettirdikleriyle son aylarını, belki de günlerini yaşamak zorunda kalmak bambaşka bir acı taşıyor…
#Jonnie IrwinKoronavirüs enfeksiyonu sonrası kendi ailesinin bile yüzünü tanıyamayan ve yön algısı ile ilgili ciddi sorunlar yaşayan 28 yaşındaki ABD'li kadın hakemli tıp dergisi Cortex'e konu oldu. Koronavirüs enfeksiyonu sonucu prosopagnoziye yakalanan ilk ve tek kişi olan kadının durumu hem ABD'de hem dünyada dikkat çekti.
#Koronavirüsİtalya Serie A 24. hafta maçında Roma, ligde kalma mücadelesi veren Cremonese karşısında tarihi bir yenilgi aldı. Maçın 46. dakikasında direkt kırmızı kart gören Roma teknik direktörü Jose Mourinho çılgına döndü. Maç sonrasında hakem odasını basan Portekizli çalıştırıcı, maçın 4. hakemiyle ilgili flaş bir iddia ortaya attı.
#Jose MourinhoErkeklerde orgazm sonrasında öksürük, ateş, konuşma bozukluğu, hafıza sorunları gibi belirtilerle ortaya çıkan 'Orgazm Sonrası Hastalık Sendromu' sağlık çalışanlarının bile hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı nadir bir hastalık. Peki bu sendrom neden ve nasıl yaşanıyor? Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#Cinsel SağlıkErkeklerde depresyon, kadınlardaki kadar sık görülür. En az kadınlar kadar erkekler de hayatlarının belli bir döneminde depresyona girer. Depresyon, bir kişinin nasıl davrandığını, nasıl hissettiğini ve nasıl düşündüğünü etkileyen önemli bir durumdur. Erkeklerde depresyon belirtileri ve türleri nelerdir sizler için derledik.
#DepresyonAlmanya Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, salgınla ilgili uyarılarda bulundu. ‘Uzun Kovid’ ile ilgili sorunların hafife alındığını belirten Lauterbach, Twitter’dan yaptığı uyarıda her korona enfeksiyonunun uzun süreli olabileceğini, hafife alınmaması gerektiğini, hatırlatma dozlarının yapılması gerektiğini söyledi.
#AlmanyaGaslighting, literatüre göre psikolojik şiddet türüdür. Gaz lambası tekniği olarak da bilinen bu tanımlamada kişi, karşısındaki kişinin psikolojik yetersizlik ortamını sağlamak için çeşitli yöntemler kullanmakta ve hedefindeki kişiyi psikolojik olarak çöküntü içerisine almayı hedeflemektedir. İşte, Gaslighting uygulanışı ve sonuçları hakkında detaylı bilgiler
#GaslightingFacebook, Instagram, Twitter, Snapchat, TikTok... 7’den 70’e hepimiz her gün, günün belli bir bölümünü bu sosyal medya uygulamalarında geçiriyoruz. Gündemi, trendleri, yakınlarımızı, ünlü isimleri bu mecralar aracılığıyla takip ediyoruz. Bu uygulamalar sayesinde yeni şeyler öğreniyor, eğleniyoruz. Öte yandan kimi uzmanlar ‘fazla’ sosyal medyanın çocuklar ve gençler üzerinde olumsuz etkileri olduğundan söz ediyor. Twitter’da olan biteni kaçırmak istemediğinden uyumayan ya da TikTok’ta gördüğü cilde zararlı bakım önerilerini uygulayan gençlere sıkça rastlıyoruz. Bunların nedeni ne? Önlemenin yolu var mı? Uzmanlara sorduk, önerilerini aldık.
#Sosyal MedyaDemans, günlük yaşama müdahale edecek kadar şiddetli hafıza, dil, problem çözme ve diğer düşünme yeteneklerinin kaybı için kullanılan genel bir terimdir. Alzheimer demansın en yaygın nedenidir. Peki, demans belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, demans hastalığı hakkında merak edilenler...
#Demans HastalığıTakayasu arteriti, nadir görülen bir vaskülit türüdür, kan damarı iltihabına neden olan bir grup bozukluktur. Takayasu arteritinde iltihaplanma, kanı kalbinizden vücudunuzun geri kalanına (aort) ve ana dallarına taşıyan büyük artere zarar verir. Peki, takayasu belirtileri nelerdir, neden olur? İşte takayasu hastalığı hakkında merak edilenler...
#Takayasu HastalığıAktör Bruce Willis'in çevresiyle sözlü iletişim kurmasını zorlaştıran sağlık sorunu nedeniyle oyunculuğu bıraktığını açıklaması, sevenleri için çok büyük bir şok oldu. Ancak son yıllarda kendisiyle çalışmış olanların dediğine göre, durumun böyle olacağı çok önceden belliydi. Peki nasıl oldu da Willis son 2 yılda 22 filmde oynadı? Etrafındakilerin bunda rolü ne? İşte hem kızdıran hem üzen gerçekler...
#Bruce WillisGaslighting, son dönemde gündemde yer alan tanımlar arasında yer alıyor. Gaslighting, psikolojik şiddet türüdür. Gaz lambası tekniği olarak da bilinen bu tanımlamada kişi, karşısındaki kişinin psikolojik yetersizlik ortamını sağlamak için çeşitli yöntemler kullanmakta ve hedefindeki kişiyi psikolojik olarak çöküntü içerisine almayı hedeflemektedir. İşte, Gaslighting uygulanışı ve sonuçları hakkında detaylı bilgiler
#GaslightingOrtaya çıktığı günden beri 'gizemli hastalık' olarak adlandırılan Havana Sendromu çoğunlukla ABD'li diplomatlarda görüldüğü için endişe yaratmaya devam ediyor. Konuyla ilgili araştırmalarını sürdüren yetkililer bu hastalığın altında yatan nedene çok yaklaşmış olabilir...
#Havana Sendromu