Henüz 20’li yaşlarında yaşadığı hafıza problemleri sonrası korkutucu bir teşhis alan Linda Loprasert, tüm gücüyle savaştı ve hastalığı yendi. Ancak iyileşmesi, hayatına kaldığı yerden devam edebileceği anlamına gelmiyordu. Hafızası bozulan ve yaşadıklarını hatırlamakta güçlük çeken genç kadın 8 yılda tam 14 kez işten kovuldu. Bunların dördünde ise sadece bir gün çalışabildi…
#Beyin TümörüAvrupa Birliği (AB), halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen ve cıva içeren amalgam dolguların kullanımını 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere yasakladı. Türkiye’de eskiye kıyasla azalmakla birlikte devam eden bu uygulamanın sağlığa pek çok zararı bulunuyor. Peki AB’nin aldığı bu kararı nasıl yorumlamak gerekiyor? Amalgam dolgunun avantaj ve dezavantajları neler? Diş Hekimi Lütfi Murat Mercan hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkHastalara uygulanan birçok kan testi bulunmaktadır. Bu testlerden birisi de MCHC testidir. Hastaların anemi tespitinde yapılan bir testtir. Hemoglobin yoğunluğunu ölçmek amacıyla yapılır. Peki, MCHC nedir? MCHC değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere MCHC testi hakkında merak edilenleri detaylıca açıkladık.
#Mchc NedirT3 ve T4 hormonları vücudun metabolizması açısından çok önemlidirler. Tiroid tarafından salgılanırlar ve metabolizmanın kontrolünden sorumludurlar. Bu hormonların ne olduklarını ve işlevlerini öğrenip buna göre yaşam şeklinizi düzenleyebilirsiniz. T3 ve T4 hormonları hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#T3 - T4 Tiroid NedirParatiroid bezleri tarafından salgılanan PTH (Parathormon), vücutta kalsiyum miktarını düzenlemekle görevlidir. Kan testlerinde PTH olarak gösterilir. PTH nedir, PTH değeri kaç olmalıdır, düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri neler gibi soruların cevaplarını sizler için derledik.
#SağlıkErkeklerde orgazm sonrasında öksürük, ateş, konuşma bozukluğu, hafıza sorunları gibi belirtilerle ortaya çıkan 'Orgazm Sonrası Hastalık Sendromu' sağlık çalışanlarının bile hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı nadir bir hastalık. Peki bu sendrom neden ve nasıl yaşanıyor? Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu tüm ayrıntılarıyla anlattı.
#Cinsel SağlıkNöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya, hayatını kaybeden babasının nasihatiyle Alzheimer hastalarına ve hasta yakınlarına yardım eli uzatıyor. 2014 yılında beyninde tümör bulunan babası Mehmet Belgil’in ölmeden önce hastalığına bağlı hafıza problemleri yaşamasıyla kendisi de bir demans yakını oldu. Babasının kendisine ve doktor olan ağabeyine “haftada bir gün ihtiyaç sahibi hastalara yardım edin” sözünden ilham alarak Alzheimer hasta yakınlarına eğitim vermeye karar verdi, ücretsiz Alzheimer okulu açtı. Tedavisi olmayan ve bakımı zor olan bu hastalıkta, doğru bakım tekniklerini öğretmek için çıktığı yolda bu zamana kadar 5 binden fazla kişiye eğitim vererek hasta yakınlarının kraliçesi oldu.
#Dr. Sevda SarıkayaMart 2020’den beri dünyanın gündeminde olan koronavirüs pandemisi hakkında her gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Yapılan son bilimsel araştırmaların ardından şu sıralar en çok konuşulan konuysa hastalığı geçiren kişilerde görülebilen ‘beyin küçülmesi’. Peki, nedir beyin küçülmesi? Beyin sisinden farkı nedir? Bu durumu yaşayanlar nelere dikkat etmeli? İşin aslını astarını uzmanlara sorduk, beynimize iyi gelecek öneriler aldık.
#KoronavirüsGünümüzde teknolojinin hızla gelişmesi nedeni ile bilgisayarlara olan ilgi de artıyor. Özellikle tüm işlemlerin hızlı ve pratik yapılması için çeşitli programlara ihtiyaç duyuluyor. Dropbox programı da en fazla kullanılan programlar arasında yer alıyor. Dropbox nedir ve ne işe yarar? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Dropbox Nedir Ve Ne İşe Yarar?İnsan sağlığı oldukça önemlidir. Sağlığın korunması için belli başlı önlemler alınır. Ayrıca bozulan sağlığı tedavi etmek için de bazı tedavi yöntemlerini uygulamak gerekir. Beyindeki sinir sistemi ile ilgili ölçümlerin yapılması için de EEG çekilmektedir. EEG nedir ve nasıl çekilir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Eeg Nedir Ve Nasıl Çekilir?Nar ağacı, meyvesi son derece faydalı olan bir ağaçtır. Bu ağacın yetiştiği yerler ise Anadolu, Ortadoğu ve Kafkasya Bölgesidir. Bu ağacın uzun yıllardır üretimi yapılmaktadır. İklim olarak ta ılıman iklimleri seven bir ağaç türüdür. Meyvesinin faydaları ise saymakla bitmez. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kendine has ekşimsi, tuzlumsu bir bitki olan semizotunun faydaları merak konusu oldu. Sağlıklı beslenmenin son yıllarda yaygınlaşmasıyla sofralarımızda daha fazla yer bulan semizotu, sıcağından soğuğuna farklı lezzetlerde karşımıza çıkıyor. Peki, semizotunun faydaları neler?
#Semizotunun Faydaları Neler?Prof. Dr. Zülfikar Arlıer, son dönemde koronavirüs geçiren hastalarda unutkanlık, konsantrasyon ve denge kaybı gibi şikayetler oluşturan 'beyin sisi' görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Arlıer ayrıca, ''Bahsettiğimiz beyin sisi denilen tablo ya da dengesizlik, baş ağrısı, koku ve tat alma kaybı gibi belirtiler zaman içerisinde sinirin kendini yenilemesi ve düzelmesine bağlı 6 aylık bir sürede genellikle kayboluyor.'' dedi.
#KoronavirüsProf. Dr. Zülfikar Arlıer, son dönemde koronavirüs geçiren hastalarda unutkanlık, konsantrasyon ve denge kaybı gibi şikayetler oluşturan 'beyin sisi' görüldüğüne dikkat çekti. Prof. Dr. Arlıer ayrıca, ''Bahsettiğimiz beyin sisi denilen tablo ya da dengesizlik, baş ağrısı, koku ve tat alma kaybı gibi belirtiler zaman içerisinde sinirin kendini yenilemesi ve düzelmesine bağlı 6 aylık bir sürede genellikle kayboluyor.'' dedi.
#AdanaGeceleri uyuyamıyor ve sürekli devam eden ağrılardan mı şikayet ediyorsunuz? Uykunuzu alamadığınız için yorgun hissediyor ve gün içerisinde de sürekli yorgun olmakla mı meşgul oluyorsunuz? Birçok doktora gitmenize rağmen çözüm bulamıyorsanız fibromiyalji olabilirsiniz. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Sıldır, fibromiyaljiyi anlatıyor.
#FibromiyaljiEGG testi nedir sorusu günün internette cevap aranan konuları arasında yer alıyor. Elektroensefalografi beyinin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi işlemidir. Beyin dokusunda yer alan sinir hücrelerine (nöronlara) ilişkin elektriksel sinyaller “hacimsel ileti” (volüm kondüksiyonu) ile kafatası üzerindeki saçlı deriye iletilirler.
#EggB12 vitamini vücut için önemli bir vitamindir ve bu vitaminin eksik olması durumunda hafıza problemleri yaşanılabilir ve kansızlığa da sebep olabilir. Medikal Estetik Uzmanı Dr.Fevzi Özgönül, B12 vitamini hakkında uyarılarda bulundu, B12 alabileceğimiz en güzel besinleri sıraladı...
#B12Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle hepimizin yaşam şekli ve alışkanlıkları değişti. Saatlerce maske takıyor, sürekli elimize dezenfektan sürüyor, takviyeler kullanıyor ve sosyalleşmiyoruz... Yaşadığımız bu olağanüstü durum yıllar sonra karşımıza ne gibi ruhsal ve fiziksel sorunlar çıkarabilir?
#GazetehaberleriKendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#TiroidEn son dünyaca ünlü bir şarkıcının başına gelen ve kenenin taşıdığı bakteriler nedeniyle gelişen Lyme, dünyada en yaygın antropod kaynaklı hastalık olarak görülüyor. Sebep olduğu şikayetlerle 300’den fazla hastalığı taklit eden Lyme hastalığını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık anlatıyor.
#KeneMS (Multipl Skleroz) hastalığı, kişinin bağışıklık sistemindeki bozukluk sonucu beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. MS (Multipl Skleroz) hastalığı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Konu hakkında internette en çok aranan başlık ise MS hastalığının belirtileri. Peki MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
#Ms HastalığıHaşimato hastalığı, hem kadını hem de erkeği ilgilendirmektedir ancak hastaların yüzde 90’nını kadınlar oluşturmaktadır. Her otoimmün hastalıkta olduğu gibi haşimato hastalığında da şeker, un ve glüten sınırlı tüketilmelidir. Peki, haşimato hastalığı tam olarak nedir, belirtileri nelerdir?
#Haşimato