Kimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapMilas Belediyesi, hemşehrisi dünyaca ünlü karikatürist Turhan Selçuk anısına kitap yayımladı. Araştırmacı-yazar Halim Şafak Şanlıdağ tarafından hazırlanan “Turhan Selçuk’un Sanatı” adlı eser, 18-19 Aralık’taki sempozyumda tanıtılacak. Etkinlikte usta çizerin sanatı da ayrıntılarıyla ele alınacak.
#İzmirYönetmen Ezel Akay, Türkiye’de sinema sektörünün bütçe ve salon sıkıntısı çektiğine dikkat çekerek, “10 senemin 2 senesi film çekerek, 8 senesi ise bütçe arayarak geçti. Sinema salonlarının artması hem gelir hem filmlerin çeşitlenmesi anlamında şart. Ben 100 kişilik mahalle sinemalarının açılmasından yanayım” dedi.
#BursaKeşif ve fotoğrafla geçen bir hayat: Cüneyt Oğuztüzün bir bankanın teftiş kurulu başkanlığını bırakıp 1994 yılında Atlas’a geldi ve ondan sonraki hayatını Anadolu’ya adadı. 20 yıl boyunca 500 bin kilometre yol kat ederek Asya’dan Akdeniz’e uzanan bu yarımadayı karış karış keşfedip okurlarına 150’ye yakın benzersiz konu sundu. Anadolu'da öyle bir fotoğraf çekti ki...
#Cüneyt OğuztüzünDünyada felsefenin en önemli otoritelerinden biri... İnsan hakları konusunda Türkiye’de çok önemli çalışmalara imza atmış bir uzman... Öğrencilerinin hep minnetle andıkları idol öğretmen... Bu yıl ‘Felsefe ve İnsan’ temasından hareket eden TÜYAP Kitap Fuarı’nın onur yazarı... Felsefeci Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yle bugünün meselelerini konuştuk.
#İoanna KuçuradiÖnceki romanı Yine Doğdu Tanyıldızı Niğde’de geçiyordu. Şimdi Unutkan Ayna ile Nevşehir’deyiz. Kapadokya’nın sanatını yaptığını hep söyleyen yazarın, Unutkan Ayna ile birlikte yalnız bir coğrafi bölgenin değil, o bölgenin halklarının, mimarisinin, ve tarihinin sanatını yaptığını düşünmek kaçınılmaz hale geliyor. Fakat hiçbir yerellik yok. Hiçbir nostaljik yazıklanmaya rastlanmıyor. Bir bilim insanı nesnelliğiyle karakterleri ele alabilmek, bir dünyalı olarak bu coğrafyaya bakabilmek onun romancılığını anlamaya yeter. Gürsel Korat’la son romanı Unutkan Ayna’yı konuştuk.
#Yine Doğdu Tanyıldızı19 Aralık 2000 tarihinde 20 hapishaneye eşzamanlı yapılan operasyon sonrası açılan F tipi cezaevlerindeki tecrit uygulamasını anlatan, ‘F Tipi Film’ 21 Aralık’ta vizyona giriyor. Grup Yorum’un proje tasarımı ve yapımcılığını üstlendiği film, 9 yönetmen tarafından çekilen 10’ar dakikalık kısa filmlerin oluşturduğu bir uzun metraj aslında. Filmi yönetmenlerinden dinledik.
Bar çıkışı sarhoş görüntüleri, ağlaması, oyunculuğundan çok bazı davranışları konuşulan, ‘Yaprak Dökümü’nün Oğuz’u Tolga Karel artık ‘Kasım’ olarak karşımıza çıkacak. Paris Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü mezunu olan, üstüne sinema ve tiyatro eleştirmenliği üzerine yüksek ihtisas yapan Tolga Karel’le; Türkan Şoray’la rol aldığı ‘Bir Zamanlar Osmanlı – Kıyam’ dizisi, yaşadıkları ve hayatıyla ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.