Ormanlar, insanların yaşamaları için var olması zorunlu olan alanlardır. Bu nedenle de ormanların korunması hatta daha da geliştirilmesi gerekmektedir. Ormanların olmazsa olmaz oksijen depolarından bir türü olan gürgen ağacı çok önemlidir. Gürgen ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Gürgen ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? Sizler için derledik.
BARTIN’ın Hasankadı beldesinde yaşayan Zülkari Ceylan (65) tarafından bulunan gürgen ağacının gövdesinde oluşan el figürü, görenleri şaşırtıyor. Ceylan, "Sanki bir el ağacı koruyor, bana dokunmayın der gibi bir izlenim veriyor. Bu ağacın koruma altına alınmasını istiyoruz" dedi.
#BartınBuralar bir zamanlar sadece tarlalardan, ormandan ibaretti... Sonra Kemer Country gelince şehre yakın bir ‘yer’ oldu. Şimdi 36 bin nüfusuyla kendine özgü bir varsıl semt. Siteler, İstanbul’un çoğu uydusundaki gibi tektip ve sıradan değil; estetik kaygıyla da inşa edilmiş, yalnız isimlerine sosyologların bir bakması lazım!
#İlk Otobüs Son DurakGülhane Parkı’nın ağaç envanteri çıkarıldı. Parkta çeşitli türlerde 1173 ağaç var. Nazım Hikmet’in şiiriyle meşhur olan ceviz ağacından ise o dönemden sadece bir tane kalmış. Yüz yaşına yaklaşan ağaç, bütün heybetiyle yaşamaya devam ediyor.
#Nazım HikmetOrganik beslenme yöntemlerine ve doğal malzemelerle üretilen ürünlere yönelmek, kentten kırsala göç ederek doğa ile yakın temas halinde olmak son yıllarda çoğumuzun kafasını meşgul eden konulardan. Özellikle büyük şehirlerdeki betonlaşmanın artmasına paralel olarak, doğayla aramıza girmiş olan mesafe de hızla artmaya devam ediyor.
#Mahsul VakalarıSpor ayakkabılarımızı giyelim, doğanın en güzel köşelerini keşfetmek için yola çıkmaya hazırlanalım. Hazır tam mevsimi gelmişken her adımda farklı bir manzara göreceğimiz, her rotada yeni bir maceraya atılacağımız en güzel yürüyüş rotalarını jürimize sorduk. Fotoğraf makinemizi almayı da unutmayalım.
#Pınar TahirlerAnkara Büyükşehir Belediyesi (ABB), yerli üreticilerden aldığı ağaç ve bitkilerin dikim çalışmalarını sürdürüyor. ANFA Genel Müdürlüğü; Konya Yolu, Eskişehir Yolu, İncek Bulvarı, Yozgat Bulvarı ve ANKAPARK’ın yanına yapılan mesire alanına çınar ağacı, ardıç ve gül gibi binlerce bitki ve ağaç dikti.
#Ankara Büyükşehir BelediyesiTürkiye’nin her bir köşesinde keşfedilmeye değer harika yerler var. Fakat bu yerlerden bazıları her yıl çok sayıda ziyaretçiyi çekse de bazıları sahip oldukları güzelliklere rağmen pek fazla bilinmiyor. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizin az bilinen cennet köşeleri nereler?’ diye sorduk. 10 şehirden birbirinden güzel 15 adresi önerdiler.
#RotaDuygu, düşünce ve imgeleri çok sesli olarak anlatma sanatına müzik denmektedir. Müzik alanının içerisinde müzik icra etmeye yardımcı olan müzik aletleri vardır. Bu müzik aletleri telli çalgılar gibi çeşitli kategorilere ayrılır. Örneğin üflemeli çalgılar da bu kategoriye bir örnektir. Bu aletler sayesinde müzik meydana gelir. Aynı zamanda sesler biçim ve anlam kazanır. Çalgılar da müzikte uyumlu olan bu sesleri çıkarmaya yarayan aletlerin bütününe verilen isimdir. Örneğin keman bir çalgı aletidir. Yani müzik aracıdır. Telli çalgılar nelerdir, telli çalgıların isimleri, özellikleri ve tarihçeleri nasıldır detayları ile derledik.
Sonsuz yeşillik ve ormanlar, insanın içini ürperten kayalıklar, Karadeniz’in hırçınlığına savaş açmış durgun mavi suları ve taze deniz ürünleriyle doğallığını her daim koruyan bir balıkçı kasabası burası. Bu hafta; adını bir kraliçeden, evlenip mutlu olamayınca Amasra’ya yerleşerek burayı yönetmeye başlayan Pers Prensesi Amastris’ten alan bir Amasra’dayız
#AmasraBonsai ilk olarak Çin'de ortaya çıkan ve minyatür ağaç yetiştiriciliğine verilen isimdir. Ülkemizde de son yıllarda bonsai yetiştiriciliği oldukça popüler olmaya başlamıştır. Bonsai ağaçlarının aslında normal büyüklükte bir ağaçtan pek bir farkı bulunmaz. Yalnızca bu ağaçların çeşitli teknikler sayesinde saksılarda minyatür bir şekilde yetiştirilen çeşitleridir. Bonsai tohumu nasıl ve ne zaman ekilir? Bonsai tohumu nasıl olur ve nereden alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Türkiye dünya ölçeğinde birbirinden değerli ve güzel ormanlara sahip. Oksijen deposu ormanlarımızı bugün başlayan ve 26 Mart’a kadar devam edecek olan Orman Haftası bir diğer adıyla Ağaç Bayramı nedeniyle jürimize sorduk. Gezmeli, görmeli, kalmalı, fotoğraflamalı dedikleri yemyeşil doğa harikası 10 adresi sıraladık.
#SeyahatSAKARYA'nın Kocaali ilçesinde yaşayan Şerif Sarı, çürüdüğü için devrilen ağacın içerisinde doğal bal buldu. Sarı, "Böylesini ancak belgesel kanallarında izlerdim. Ve bir gün ben de böyle bir ana denk gelmeyi umuyordum. Çürümüş ağaç kovuğunda bala ulaştık. Hem de en doğalından. Hazineyi bulduğum için mutluyum" dedi.
#Açmabaşı MahallesiYedigöller’de renk renk doğayı seyrederken “Bütün renklerde kırmızı hâkim. Sarıyla sarmaş dolaş bir kırmızı. Sonbahar, renk evlilikleri için düzenlenmiş bir mevsim. Tek renge yer yok. Yorgun renklerin dinlenme ayı da diyebilir miyiz sonbahara? “ diye düşünüyorum...
#Uğur ÇelikkolBolu'nun doğal güzellikleriyle ünlü turizm merkezleri Abant, Gölcük ve Yedigöller özellikle hafta sonları yerli ve yabancı turistlerin popüler adresi. Doğa harikaları, temiz havası ve geniş ve açık alan ortamıyla bu üç güzeli mutlaka ziyaret etmelisiniz. İşte size Abant, Gölcük ve Yedigöller hakkında bilgiler…
#Bolu