Bağışıklık sistemi vücudumuzu hastalık yapıcı dış etmenlere karşı koruyan önemli bir savunma yapısına sahip. Doğduğumuz andan itibaren maruz kaldığımız çevreye bağlı olarak dinamik bir şekilde gelişen ve değişen bu sistem yüzlerce farklı hücre tipinden ve bu hücrelerden salgılanan maddelerden oluşan bir ağ ile bizleri hastalıklara karşı korumayı hedefler. Bu karmaşık sistemin düzenlenmesi ve etkin bir şekilde çalışabilmesi tükettiğimiz besinler ve genel beslenme durumumuz ile çok yakından ilişkili.
#Konuk YazarKestaneli brownie ve portakal parçacıklı kestane muhallebisini en az kestane şekeri kadar seviyorum. Haşlanmış kestaneleri yağsız tavada kavurup yeşillikli bir salatanın üzerinde kruton yerine kullanmayı da... Tavuk suyuna pişirdiğim kestane çorbası da bugünlerde sık yaptığım diğer tariflerden.
#Brownieİç harcına karabuğday ve kuşüzümü eklediğim sarmasını da çok seviyorum, Asya usulü hazırladığım turşusunu da... Bol vitamin içeren beyaz lahanayı kış aylarında bol bol yiyorum. Bazen tekerlek şeklinde dilimleyip sosa buladıktan sonra fırında pişiriyorum, bazen de kiviyle birlikte smoothie’sini yapıyorum. Beyaz lahanalı nefis tariflerim var.
#LahanaAntioksidan deposu olarak bilinen yabanmersini, ithal ürünlerden kaçındığım için pek kullanmadığım bir meyveydi. Meğer İnegöl’de yetiştiriliyormuş. Geçen hafta ilçede hasada katıldım, bol bol yabanmersini topladım. Sonra da hemen mutfağa girip nefis tarifler hazırladım.
#YabanmersiniKoronavirüs salgını nedeniyle son 3 yıldır özellikle C vitamini, magnezyum, D vitamini ve omega 3 gibi birçok gıda takviyesi, herkes tarafından bilinçsiz bir şekilde kullanıldı ve kullanılmaya da devam ediliyor. Ancak göz arda edilen çok önemli bir unsur var. O da masum görünen bu gıda takviyelerinin kontrolsüz bir şekilde kullanıldığı zaman sağlığımızı olumsuz etkilediği... Eğer, siz de evinizde sayısız vitamin takviyesi bulunduruyor ve doktor önerisi olmadan kullanıyorsanız, bu yazımızı okumanızda fayda var.
#SaglıkYapılan çok sayıda araştırma sebze ve meyvelerin besin değerlerinde çok ciddi kayıplar meydana geldiğini ortaya koyuyor. Bu kayıp oranları o kadar fazla ki Gıda Mühendisi Handan Doğan durumu, "Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 90 mg civarında. 50 yıl önce 1 portakal ile bu oran karşılanabiliyordu. Şu an günde 2-3 portakal tüketmek gerekiyor” sözleriyle anlatıyor. İşte dikkat çeken detaylar...
#Beslenmeİçi kırmızı bir narenciye kan portakalı... Aroması, renklenme derecesine göre artıyor. Rengini veren ‘likopen’ sayesinde güçlü bir antioksidan… En bilinen türleri ‘moro’, ‘sanguinelli’ ve ‘tarocco’. Eğer öğle ve akşam arasında sağlıklı bir ara öğün seçeneği arıyorsanız, yağlı tohumlar veya yoğurt gibi süt ürünleriyle tüketebilirsiniz.
#Metro Türkiye“Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!” demeyin. Zira doğal C vitamini kaynaklarından biri olarak bağışıklığı güçlendirici etkisiyle öne çıkan, kışın sağlık deposu portakalı tüketirken bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik, o kuralları anlattı ve portakalın faydalarından bahsetti. önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#PortakalMandalina, portakal, limon, greyfurt; hem yemeklere hem tatlılara bambaşka bir nefaset katıyor! Çorbaların üzerine portakal suyu gezdirebilir, pancarlı salataya mandalina dilimleri ekleyebilirsiniz. Narenciye kabuklarından tatlı ve baharat yapmak da mümkün.
#MandalinaSoğuk algınlığından gribe, faranjitten bronşite... Havaların soğumasıyla birlikte hastalıklar sıkça kapımızı çalmaya başladı. Dolayısıyla virüs ve bakteri gibi hastalık yapan etkenlerin vücuda girmelerini önleyen bağışıklık sistemimizin güçlü olması bu dönemde ayrı bir öneme sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin en etkili yolu ise doğru beslenmek! Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, bağışıklık sistemini güçlendiren besinleri anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#Bağışıklık Sistemini GüçlendirenYediklerimiz ‘ilacımız’ olsun istiyorsak seçimlerimiz de mevsime göre değişmeli. Market ve pazar tezgâhlarına bugünlerde yeşil renk hâkim. Karalahana, pazı, roka, ıspanak... Her biri birbirinden faydalı bu yeşilliklerin sağlığımız için önemi nedir, günlük beslenme rutinimizle nasıl bütünleştirebiliriz; bir bakalım...
#IspanakŞeftali, yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden biri. Potasyum kaynağı olan bu besin, günlük C vitamini ihtiyacının da bir kısmını karşılıyor. Peki şeftalinin faydaları nelerdir? Şeftalinin kalorisi ve besin değerleri...
#Şeftalinin FaydalarıBrokoli, ciddi anlamda C vitamini deposudur. Günlük C vitamini eksikliğini gidermeye de çok yardımcı olmaktadır. Brokolinin içerisinde bulunan lifleri ve içerisinde barındırdığı beta kroten denilen maddeler sağlıklı bir bağırsak için en önemli şeylerden biridir. C vitamini yanında A vitamini de içerisinde barındıran bir sebze çeşidi olarak bilinir. Brokoli kürü ise brokoliden yapılan, mevsimsel olarak bulunan brokolilerin ortaya çıkardığı bir kürdür. Çok faydalı ve şifalı olmasının yanı sıra kemik erimesi gibi hastalıklarla da savaştığı bilinmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Nar ağacı, meyvesi son derece faydalı olan bir ağaçtır. Bu ağacın yetiştiği yerler ise Anadolu, Ortadoğu ve Kafkasya Bölgesidir. Bu ağacın uzun yıllardır üretimi yapılmaktadır. İklim olarak ta ılıman iklimleri seven bir ağaç türüdür. Meyvesinin faydaları ise saymakla bitmez. İşte, merak edilen tüm detaylar.
C vitamini, vücudun ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri. Bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli rol oynar. C vitamini eksikliğinde de birtakım belirtiler ortaya çıkar. Peki C vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? İşte C vitamininin faydaları...
#C Vitamini FaydalarıKamkat ya da diğer adıyla kumkuat, ülkemizde daha çok Akdeniz Bölgesi ve Rize'de yetişiyor. Ayrıca diğer narenciyelerin tersine kabuğu tatlı olduğu için kabuğuyla yenilebiliyor. Kendisi küçük ama faydaları büyük bir besin. Peki kamkat nedir, faydaları nelerdir? C vitamini deposu kamkatın faydaları
#KamkatBrokoli, insan sağlığı için faydalı olan besinlerin başında geliyor. Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyondan diyabete pek çok rahatsızlığı önlemeye yardımcı oluyor. Ayrıca vitamin ve mineral yönünden de oldukça zengin bir besin. Peki brokolinin faydaları nelerdir? Brokoli tüketirken dikkat edilmesi gerekenler...
#BrokoliSürekli değişen hava koşulları ve sağlıksız beslenme haliyle vücudumuzun direncini düşürerek yıl boyunca daha fazla hastalıkla mücadele etmemize neden oluyor. C vitaminin de sağlığımızda büyük bir etkisinin olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, ortaya bu vitamini içeren besin kaynaklarına yönelmemiz gerektiği sonucu çıkıyor. Peki vücudumuzda C vitamini eksikliği olduğunu nasıl anlarız? C vitamini ile ilgili tüm detayları haberimizde bulabilirsiniz.
#C Vitamini Deposu BesinlerBesin takviyelerinin Kovid-19 üzerindeki etkileri ve birçok takviyenin yüksek dozajda kullanımının potansiyel yan etkileri henüz tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, gıda takviyelerinin, vitamin ve minerallerin, yüksek miktarda alımından kaçınmak gerekir. Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayla Ünver Alçay, takviyelerin besinlerden alınan vitaminlerin yerini tutmayacağını belirterek uyarılarda bulundu.
#Besin TakviyeleriHavaların soğuması, grip gibi üst solunum yolu hastalıklarının artmasına yol açıyor. Uzmanlar hastalıktan korunmak ve vücut direncini artırmak için, içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunan portakal suyunun içilmesini öneriyor. Prof. Dr. Neriman İnanç, anlatıyor...
#Portakal Suyunun FaydalarıLif içeriği yönünden zengin olan bamya, bol miktarda A, B ve C vitaminlerini de barındırıyor. Her ne kadar sofralarda her zaman yer almasa da oldukça yararlı bir besin. Peki bamyanın faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmeli?
#Bamya