Güncelleme Tarihi:
C vitamini suda eriyen vitaminlerden biri. Bu nedenle vücutta sentezlenmesi ya da depolanması mümkün değil. Dolayısıyla sadece günlük ek gıda takviyesi ile vücudun ihtiyacı olan miktar karşılanabiliyor. C vitamini eksikliğinde ise pek çok hastalık belirmeye başlıyor. Peki, C vitamini eksikliği belirtileri neler? İşte cevabı…
- Tükürükte azalan enzimler sonucunda diş etlerinde şişme ve kanama belirtileri.
- Cildin kendini yenileyememesi sebebiyle ciltte morarma ve çürüme belirtileri.
- Ağız içinde, dudakta, burunda ve yanaklarda aft çıkması.
- Sinir hücrelerinin ihtiyacı olan asit miktarının azalması sinirlerde hasara neden olur ve bu durum beyinde komplikasyonların gelişmesine zemin hazırlayabilir.
- Kemik ve kaslarda şiddetli ağrı.
- Yaraların geç iyileşmesi ve geçmeyen sivilce lekeleri.
C vitamini bulunan besinler
Özellikle portakal, kırmızıbiber, kivi, limon, mandalina, yeşilbiber, kuşburnu ve kırmızı lahana C vitamini açısından oldukça zengin gıdalardır. Bunların dışında; çilek, brokoli, bezelye, üzüm ve tere de yine C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilecek gıdalar arasında yer alıyor. Ayrıca günde içeceğiniz 2 bardak portakal suyuyla ya da bir adet orta boy kiviyle günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Günlük C vitamini Gereksinimi
Günlük vitamin ihtiyacı ortalama 75-90 mg’dır. Çocukluk çağında yani hızlı büyüme döneminde, gebelikte ve emziklilikte, ateşli hastalık döneminde ihtiyaç artar. Vücudumuzda oluşan değişik yara ve yanıkların tedavisinde ihtiyacı 5-10 misli artırmak gerekmektedir. C vitamininin deposu olmadığı için günde 3 öğün şeklinde besinlerle birlikte alınmalıdır. Böylece demir yetersizliği anemisinin önlenmesi de mümkün olur.