Paylaş
GIDA TAKVİYESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Gıda takviyesi alacağımız zaman öncelikle 6 ana unsura dikkat etmemiz gerekiyor. Bunlar; kullanım dozajı, ürünün nasıl alınması gerektiği, ne kadar ve ne süreyle kullanılacağı, ürün etiketinin iyi okunması, aldığımız ürünlerin etkileşimleri ile kimlerin nerede ve nasıl kullanılacağıdır. Bu etkenlere dikkat edilmediği zaman şifa niyetine aldığınız takviyeler, size ciddi sağlık sorunları olarak geri dönebiliyor.
EN SIK KULLANILAN GIDA TAKVİYELERİ
Magnezyum: Magnezyum eksikliği, geçmeyen ağrılara, dikkat eksikliğine, kronik yorgunluğa, kas kramplarına, halsizliğe ve kabızlık gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Çünkü vücudumuzda aklınıza gelen her mekanizmada magnezyum görevli ürünlerden birisi. Şu anda piyasada satılan 8 tür magnezyum bulunuyor. Ancak magnezyum, bilinçsiz kullanıldığı zaman sağlığınıza zarar verebilecek ürünlerden biri olduğu için doktora danışarak kullanılması çok daha sağlıklı olacaktır. Magnezyum kullanım dozajı, erişkin erkeklerde ortalama 4 bin miligram, kadınlarda da 3 bin 200 miligram olarak öneriliyor.
Magnezyum sitrat: Kabızlık sorununda çok sık kullanılır. En güvenilir formdur. Hiçbir ilaçla etkileşime girmemesinin yanı sıra bağımlılık da yapmaz. Düzenli ve aynı saatte içilmelidir.
Magnezyum Glisinat: Baş ağrıları ve migren ağrılarında kullanılır. Günde 1 tane almanız yeterli olacaktır.
Magnezyum Malat: Kronik ağrılara iyi gelen en güvenilir magnezyumdur. Enerji de verir.
Magnezyum Taurat: Migrende etkilidir ama kalp içinde çok fayda sağlar. Kalp krizi geçirme riski olanların bu ürünü kullanmalarını öneririm.
Magnezyum Sülfat: Cildimize iyi gelen ve ayak bakımında kullanılan epson tuzu olarak da bilinir.
Magnezyum Oksit: Mide ekşimesine, kabızlığa ve şişkinliğe iyi gelir.
Magnezyum Treonat: Zihin sağlığı için çok önemlidir. Demansa girmeyi engeller. Dikkati arttırır.
Magnezyum Klorür: Magnezyum eksikliğinde rahatlıkla tercih edilebilir. Damar yolu kullanımlarında da etkilidir.
DEPRESYON İLAÇLARIYLA BİRLİKTE D VİTAMİNİ ALMAYIN
D vitamini: Yağda çözülen ve vücudun tüm fonksiyonlarının devam etmesi için önemli olan vitaminlerden biridir. K vitamini, D vitamininin emilimini arttırdığı için birlikte kullanılması faydalıdır. Sabahları aç karnına içerseniz emilim çok daha etkili olur. Ancak D vitamini, fazla kullanıldığında toksik hale gelerek, zarar verici olabilir. Bu nedenle kontrollü kullanılmalıdır. Haftalık 50 bin internasyonel üniteyi geçmemek ve 12 hafta kullanıp, 1 ay ara vermek gerekir. Özellikle depresyon ve psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime geçtiği için birlikte kullanılmamalıdır. Kronik hastalıkları olanların da D vitaminini doktor kontrolünde kullanması sağlıkları açısından önemlidir.
KULLANIMI HASTALIKLARA GÖRE DEĞİŞİYOR
OMEGA 3: Yağların enerji olarak kullanılmasını sağlayan ana madde, omega 3’tür. Beynin, kasların ve kemiklerin sağlıklı gelişmesinde önemli bir rol oynar. Boy uzamasında çok etkilidir. Alfalinolenik Asit (ALA), Eikosapentaenoik Asit (EPA) ve Dokosaheksaenoik Asit (DHA) olmak üzere 3 tipi bulunur. Normalde vücudumuzda bulunmaz. Derin deniz balıklarında da bolca omega 3 vardır. EPA, özellikle kalp sağlığı için faydalıdır. DHA, hücrelerin gençleşmesine destek sağlar. EPA ve DHA ise birlikte beyin gelişimi açısından önemlidir. Somon, uskumru ve hamsi, tam omega 3 kaynaklarıdır. Kullanım dozajı ise günde 3 gram olarak önerilmektedir. Ancak omega 3’ün kullanımı hastalıklara göre değişkenlik gösterir. Kalp hastaları ve tansiyon hastaları kan sulandırıcı kullanırken, bir de bunun üzerine EPA alırlarsa, bir an da kanama risklerini artırırlar. O nedenle kontrollü kullanılması gerekir. DHA, özellikle soyada, keten tohumunda ve cevizde bulunur. Erken menopoz ve hücresel gençleşmede çok etkili. DHA ve EPA aynı ürün içinde kullanacaksanız EPA oranı yüksek olan tercih edilmelidir. DHA, çok fazla aldığımızda ise saç dökülmesine, akne oluşumuna neden olmasının yanı sıra LDL kolesterol seviyesini artırabilir. Ayrıca kan sulandırıcı haplarla kullanılmamasını yanı sıra eğer Covid-19 geçirdiyseniz ve akciğerde tutulum olduysa kullanmamanızı öneririm. Çünkü akciğerdeki sorunu tetikleyebiliyor.
GÜNLÜK C VİTAMİNİ İHTİYACI NE KADARDIR?
C Vitamini: COVID-19 salgını ile birlikte en çok kullanılan vitaminlerden biri olma özelliğini taşıyan C vitaminini vücutta üretilmediği için dışarıdan almamız gerekiyor. C vitamininde günlük ihtiyaç ise 3 gram olarak öneriliyor. Tükettiğimiz meyve ve sebzelerden C vitamini alıyoruz ancak bu ihtiyacımız olanı asla karşılamıyor. Bu nedenle takviye olarak da alınması gerekiyor. C vitamini damar yoluyla da alınabiliyor. Özellikle yurt dışından getirilen C vitaminleri doktor kontrolünde kullanıldığında güzel sonuçlar veriyor. İhtiyacınız olan C vitamini dozunu evinizde yapacağınız bir testle de belirleyebilirsiniz. Suda eriyen C vitaminlerini alın ve bir bardak suyun içen 2 gram olacak şekilde eritin. Her 15 dakikada bir, 2 gram için. İshal olduğunuzda durun ve doza bakın. Bu sizin ihtiyacınız olan dozu verecektir. Erişkinler, 3000 miligram C vitaminin güvenle kullanabilir, fazla alındığında sadece ishal yapar. Ancak hamileyseniz toplamda 2000 miligramı aşmamanız gerekiyor. Bazı ilaçlar, C vitamini eksikliği yaratır. Mesela doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız, C vitamini dozunu artırmalısınız. Aspirin kullanıyorsanız da C vitaminini daha az almalısınız. Mide ilaçları ve idrar söktüren ilaçlarda C vitamini emilimini azaltıyor. C vitamini ayrıca bitkilerle de etkileşiyor. Örneğin bol üzüm tüketiyorsanız, C vitamini almayın. Üzüm ile birlikte portakal, kivi, limon gibi meyveleri de yemeyin. Hepsi birlikte kan basıncını olumsuz yönde etkileyecektir. C vitamini ile birlikte bol su tüketmekte faydalı olacaktır.
Paylaş