Parklarda, kumsalda veya çayır ve çimenlerde… Çocuklar yaz aylarında genellikle açık havada fazla zaman geçirmeleri nedeniyle güneş ışınlarına daha yoğun maruz kalıyorlar. Güneş ışınları her ne kadar D vitamini için önemli olsa da, ozon tabakasında oluşan delinmeler ve incelmeler ciddi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle çocuklar yaz aylarında açık havanın keyfini çıkarırken onları güneşin zararlı etkilerinden korumak çok önemli. Özellikle bebekleri ve 5 yaşın altındaki küçük çocukları ciltlerinin hassas yapılarından dolayı güneşten korurken çok daha dikkatli olmak gerekiyor.
#Çocukları Güneşten Korumakİngiltere’de yapılan bir araştırma, bazı güneş kremi markalarının üzerinde yazan koruma iddialarını karşılamadığını öne sürdü. Bu iddialardan yola çıkarak güneş kremleriyle ilgili merak edilen soruları uzmanlara yönelttik.
#Güneş KremiAnkara İtfaiyesi, havaların ısınmasıyla birlikte serinlemek ve yüzmek için baraj, göl, gölet ve akarsulara girmek isteyenleri uyardı: “Ankara’daki baraj, göl, gölet ve akarsular, yüzmek veya serinlemek amacıyla girmeye uygun değil. Herkesi, özellikle de aileleri dikkatli olmaları konusunda uyarıyoruz.”
#Murat YILMAZGünümüzde sağlıklı beslenmek oldukça önem taşıyor. Özellikle sebze ve meyve de en sağlıklı gıdalar arasında yer alıyor. Ayrıca bu besinlerin etli kısmının yanı sıra çekirdekleri de bazı durumlarda tüketilebilir. Elma çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Özellikle yaz aylarında göze direk temas eden zararlı güneş ışınları gözün önündeki saydam tabakada Ultraviyole (UV) yanıklarına ve retina tabakasında görme merkezi hasarına sebep olabiliyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatıyor…
#Güneş Gözlüğü Nasıl SeçilirBebeklerin ilk yaz tatili deneyimi onlar için stresli de olabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, küçük bebeklerde dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı ve “Bebeğinizi 4 aydan önce denize sokmayın. Genel havuzlarda hastalık ve enfeksiyon riski büyük. Güneş kreminde 30 faktör yeterlidir. Maksimum koruma vadeden 50+ faktörlü ürünlerde daha fazla kimyasal var” dedi.
#BebekDoç. Dr. Göktuğ Demirci, günlük hayatta cep telefonları ve tabletler başta olmak üzere özellikle teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığa karşı kullanıcıları uyardı. Doç. Dr. Demirci, "Mavi ışık uykusuzluğa neden olur. Uykusuzlukla beraber kanımızda kortizol düzeyi artar sonuçta hafızamız bile etkilenir" dedi.
#Mavi IşıkAnne baba adayları yeni doğacak bebekleri için aylar öncesinden isim arayışına girer. Siz de kız bebeği sahibi olacaksanız ve bebeğinize hem güzel hem de farklı bir isim arayışı içindeyseniz doğru yerdesiniz. Size fikir verebilmek adına en güzel kız bebek isimlerini ve anlamlarını derledik.
#Kız‘Muhsin Bey’de, ‘Arabesk’te, ‘Eşkıya’da hayranlıkla izledik onu. Dizileri; ‘Karanlıkta Koşanlar’, ‘Alacakaranlık’, ‘Hırsız Polis’, ‘Canım Ailem’ birer fenomen oldu. ‘Yazı Tura’, ‘Hayatımın Kadınısın’, ‘Ejder Kapanı’, ‘Benim Dünyam’ ve en son ‘Soğuk’ filmlerinde yönetmen koltuğuna oturdu. Geçen yıl ‘İçeride’ dizisinin Kudret’i olarak büyüledi izleyiciyi. Bunlar olup biterken hayatı ıskalamadı üstelik. Tekneyle uzun yolculuklara çıktı. Yemekler pişirdi dostlarına. Müziği hayatının vazgeçilmezi yaptı. Öyküler yazdı. Oğlu, yönetmen Can Yücel’le ‘dostluğu’ dillere destan... Dünyanın haline dertlenmeyi de ihmal etmedi, yoktan umut var etmeyi de... Bu röportajın sorularını yanıtlarken bir noktada, “Çok mu karamsar oluyor? Belki ‘Hafta sonu okur, neşeli sözler bekler’ endişeniz vardır, biraz iç açıcı şeyler anlatayım” dedi. Güneşle uyanıp gözünü açmadan denize atladığı, kahve kokusunun menemeninkine karıştığı yaz günlerini anlattı hayatın yitip giden güzelliklerine üzüntüsünü dile getirdikten sonra... Uğur Yücel’le, yeni dizisi ‘Nefes Nefese’ vesilesiyle buluştuk.
#Uğur YücelGeri dönüşü olmayan çocukluk ülkesinin, hafızalarımızdaki yerini hiç kaybetmeyen hikâyeleri, kahramanları, renkleri vardır. Bu izler, çocukken okuyup geçen onca seneye inat etkisi içimizde canlı kalan, bizi büyüten kitaplarda yaşar... Edebiyat ve sanat dünyasının usta isimleri, bizim için ‘çocukken ellerinden tutan’ kitapları anlattı...
#KitapsanatD vitamini yazı dizimizin sonuna geldik. Konuyu gündeme getirmemizin nedeni, yaklaşan yaz ve ortak bir yanlışımız: Çoğumuz tatilde depoladığımız D vitamininin bize yıl boyu yetebileceğini düşünüyoruz. Ne var ki tatilde depolayabileceğimiz D vitamini rezervi bize en fazla 3 ay yetebiliyor...
#Yazar