Paylaş
Ancak bronz cildin cazibesine kapılıp, korunmayı ihmal edenlere birkaç hatırlatma yapmakta yarar var. Unutmayın güneş DNA’nın onarım mekanizmasını bozuyor. Hücrelerin kendilerini yenilenemesini sabote ediyor.
Dermatoloji uzmanı Dr. Nilhan Atsü’nün verdiği bilgiye göre, güneşin DNA üzerindeki olumsuz etkisi ayrıca ciltte lekelenmeye zemin hazırlıyor. Cildi kurutuyor, nem kaybını artırıyor. Üstelik güneşin zararlı etkileri günün her saatinde sürüyor. Ancak asıl kuvvetli olduğu saatler, yeryüzüne dik ışınlar gönderdiği 10.30-16.00 arası. Güneşin zararlı etkisi o anda meydana getirdiği yanıklardan ibaret değil. Güneşlenmenin zararları yıllar içinde birikiyor. Zaten deri yaşlanması, lekelenmesi de çocukluk çağından itibaren yaşam boyu alınan güneş ışığının geç dönem etkileri.
ÇOCUKLUKTA DEPOLANAN GÜNEŞ KANSEROJEN
Çocuklara azami oranda dikkat etmekte yarar var. Özellikle erken çocukluk çağlarındaki ağır güneş yanıkları, su toplamaları ve tekrarlayıcı yanıkların ileri dönem cilt kanserleri riskini arttırdığı kanıtlandı. Dr. Atsü, ”Çocukluk çağında, özellikle ağır güneşlenmeden korunmak gerekir” diyor.
Sahiller güneş ışınlarının en direkt geldiği bölgeler. Dolaysıyla yaz tatilinde güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucular uygulanmalı ve cildin emmesi beklenmeli. Dr. Atsü, 3 saatte bir de tekrarlanması gerektiğini hatırlatıyor.
ÖNCE SOLARYUM, SONRA GÜNEŞ DİYENLERDENSENİZ DİKKAT!
Pekçok kişi, plajda bembayaz dolaşmamak için tatilden önce solaryuma uğruyor. Hala solaryumun, güneşten daha az zararlı olduğunu düşünenler var. Ancak son yıllardaki veriler solaryumun da kanserojen etkisini ortaya koyuyor. Dr. Atsü, “Solaryum da sürekli kontrolsüz kullanıldığında, yıl boyu yapıldığında güneşle aynı etkileri göstererek deri yaşlanması ve deri kanserini arttırıcı etki yapıyor. Öncesinde bir dermalatoji uzmanına görenmekte yarar var” diyor.
Her mevsim güneş koruyucu kullanmak şart mı?
Dr. Atsü son yıllardaki yayınlarda güneş koruyucularla ilgili çelişkilere dikkati çekiyor. Yıl boyu çok yüksek miktarda ve güneşi tam kesen ürünlerin sağlık sebebi dışında, yaşlanma karşıtı amaçlı ya da kozmetik olarak kullanılması D vitamini sentezini bozuyor. Halbuki D vitamininin pek çok kanser türünde, özellikle malin melanomda kansere karşı koruyucu olduğu kanıtlandı. Dr. Atsü, “Aksine çok yüksek koruma faktörlü ve yoğun güneş koruyuvcularının yıl boyu kullanımının da malin melanomu tetiklediğine dair yayınlar yayınlanmaya başlandı. Dolaysıyla gereksiz yere, tıbbi bir sebep olmaksızın sadece anti-aging amaçlı yıl boyu kullanmayı önermiyoruz” diyor.
Paylaş