Gizem ve minik seyyah Lorin’in bu ay rotası Kuzey Ege’nin gözdesi Ayvalık ve ardından bir klasik olan Erdek... Ayvalık’ta çocuklarla birlikte yapacak çok şey yokmuş gibi görünse de sığ ve bu mevsimde sıcak olan denizi, rengârenk ara sokakları huzur dolu bir tatil vaat ediyor. Erdek ise İstanbul’a yakınlığı, Marmara’nın en güzel denizi, koruduğu 90’lar ruhu ve bütçe dostu olmasıyla cazibe noktası...
#Çocukla SeyahatHemen hemen her Müslüman tarafından bilinmekte olduğu üzere sabah namazının vakti; imsak vakti ile güneş vakti arasındadır. Bunun anlamı güneş doğana kadar olan sürede sabah namazı kılınabilir. Güneşin doğmasının ardından (takvimlerdeki güneş saati) namaz kılınmaz. Sizin için Sabah namazı farzının kazası ne zaman ve nasıl kılınır sorusunun yanıtını detaylarıyla derledik.
#Sabah NamazıUsta yazar Stephen King, pandemi sırasında yazdığı ‘Peri Masalı’nda, tuhaf seslerin duyulduğu kulübeden başka evrene geçen ve burada kendini gizemli bir maceranın içinde bulan Charlie’nin sürükleyici hiyâyesini anlatıyor. Diğer King kitaplarının aksine kan, vahşet ve büyük korkular yok. Masal fikrine farklı bir yerden yaklaşan ‘Peri Masalı’nın, King evreninin unutulmayacak romanlarından biri olacağını şimdiden söylemek mümkün.
#Peri MasalıKnidos Antik Kenti ülkemizin önemli tarihi eserleri arasında yer almaktadır. Burası Türkiye'nin kültürel tarihi açısından oldukça önemlidir. Sizler için Knidos Antik Kenti tarihi, nerededir, nasıl gidilir, giriş ücreti, ziyaret saati gibi bilgileri derledik.
#Knidos Antik KentiHurriler, Asurlular, Urartular, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi 33 medeniyetin izlerini taşıyan, dillerin ve dinlerin kadim şehri Diyarbakır... Volkanik Karacadağ’dan fışkıran bazalt kentin zemini olmuş. Camiler, kiliseler ve hanların mimarisine koyu gri renkte, mistik bir etki bırakmış. Girdiğiniz her kapıdan sizi geniş bir avluya çıkaran bu şehir, kültürel zenginliğiyle sanki eski bir masalı kulağınıza fısıldıyor.
#HürriyetAnadolu toprakları, antik çağlardan itibaren sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış bereketli bir diyar... Günümüzde ise bu medeniyetlerden bizlere kalan pek çok kültürel hazine bulunuyor. Hazır güz mevsimine adım attığımız şu günlerde bu kültürel değerleri keşfetmeye ne dersiniz? Uzmanlarımıza ‘Mutlaka görülmesi gereken açık hava müzeleri hangileri?’ diye sorduk. 12 şehirden müze kartla giriş yapılabilen birbirinden özel 15 adresi önerdiler.
#RotaAvrupa ve Türkiye’nin en büyük teleskopunun kurulu olduğu Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) eteklerinde gökyüzü şöleni yaşandı. 10 bin kişinin teleskoplarla gökyüzünü izlediği şenliğe katılan 12 yaşındaki en genç Hürriyet Seyahat gezginimiz Bilge Altan 3 gün süren etkinlikten izlenimlerini yazdı.
#HürriyetTürkiye'nin Şırnak İlinin Cizre ilçesinde dünyaya geldiği için El Cezeri olarak anılan Ebul İzz İsmail Er Rezzaz 12. ve 13. yüzyıllarda yaşamış olan önemli bir bilim adamı olmaktadır. Farklı alanlardaki buluşları ile günümüzdeki pek çok buluşa temel teşkil etmektedir. Fizik ve mekanik bilimleri ile ilgilenen Cezeri iyi bir mühendis olmaktadır. Peki, El Cezeri neyi buldu ya da icat etti? El Cezeri buluşları ve bilime katkıları neler olmaktadır detayları ile derledik.
#SözlükO kadar eski, o kadar sırlarla dolu ki Mısır’ın tarihi... Nerede başladığı bile kesin değil; kimileri 7 bin yıl öncesine dayandırıyor. Mumyaları, piramitleri, hiyeroglifleri, firavunları, Kleopatra’sıyla yüzlerce filme ve kitaba konu olan gizemlere bir göz atalım.
#Gezi1976’da Rabia Çapa-Varlık Yalman kardeşler tarafından kurulan, galeri-sanatçı ilişkisine getirdiği yenilikçi yorumla efsaneleşen Maçka Sanat Galerisi, 40 yıllık serüveninin ardından 2016’da kapanmıştı. Serhat Kiraz ve Hakan Gündüz’ün zaman kavramını yorumladıkları ‘Moment/An’ sergisiyle kapılarını yeniden sanatseverlere açan Maçka Sanat’ın yeni serüvenini Didem Çapa’yla konuştuk.
#Maçka Sanat GalerisiZeval vakti, eski zamanlarda güneş saatlerinin hesaplanmasında kullanılmakta olan bir terimdir. Zeval vakti, güneşin konumunun doğru hesaplanmasına olanak tanımakta ve referans noktası oluşturmaktadır. Öğle vakti olarak bilinen zeval vakti, eski zamanlarda çubuk gölgesinin en kısa olduğu zamanları nitelemekteydi. Peki, zeval vakti nedir ve ne zaman? İşte, o detaylar
#Zeval VaktiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Zeytinburnu Belediyesi bünyesinde bulunan Tıbbi Bitkiler Bahçesi'ni ziyaret etti. Türkiye'nin ilk tıbbi bitki bahçesi olarak 2005 yılında açılan, 14 dönümlük alana kurulu ve içerisinde 700'ü aşkın tıbbi bitki bulunan alanı gezen Erdoğan'a burada yetiştirilen bitkiler tanıtıldı.
#Emine ErdoğanZengin koleksiyonuyla geçmişten günümüze endüstri, ulaşım ve iletişim tarihine ışık tutan Rahmi M. Koç Müzesi, tam kapanma döneminde kapılarını sanal olarak ziyaretçilere açtı. Kısıtlamalar nedeniyle fiziki olarak ziyaret edilemeyen müze, sanal olarak gezilebiliyor.
#Rahmi M. Koç MüzesiÜSKÜDAR Kısıklı Mahallesi'nde bulunan Abdullah Ağa Camii'nin minaresindeki 259 yıllık güneş saatine badana yapıldığı ortaya çıktı. Tarih araştırmacısı Mehmet Dilbaz, "İstanbul için klasik hale gelen bir restorasyon faciası ile burada karşı karşıyayız" dedi
#Abdullah Ağa CamiiBilime verdiği önemle bilinen Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya Medresesi'ne müderris olarak tayin edilen, İstanbul'da astronomi ve matematik alanındaki çalışmalara canlılık getiren Türk astronom, matematikçi ve dil bilimci Ali Kuşçu'nun kim olduğu merak ediliyor. Peki, Ali Kuşçu kimdir, ne zaman öldü?
#Ali Kuşçu KimdirTimurlular devrinde Semerkant'ta yetişen, Fatih Sultan Mehmet'in 1473'te Uzun Hasan üzerine yaptığı seferde yanında götürdüğü Ali Kuşçu, dönüşte Ayasofya Medresesi'ne müderris tayin edildi. Peki, Ali Kuşçu kimdir? İşte kısaca Ali Kuşçu'nun hayatı...
#Ali Kuşçu Kimdir?İstanbul genelinde 3269 cami bulunuyor. Tarihi ve mimari izleri ile tarihin farklı dönemlerinden izler taşıyan bu yapılar manevi atmosferleri ile de ziyaretçilerinin gezmekten büyük mutluluk duyduğu mekanlar arasındadır. Bunlardan biri olan Yeni Cami gezi rotaları için alternatif bir seçenektir. Peki, Yeni Cami Nerede? Nasıl Gidilir? Tarihi Nedir? Özellikleri Nelerdir? Mimarı kimdir? İşte detaylar.
#Yeni CamiAnadolu toprakları yüzyıllar boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Geçmişten günümüze çok sayıda cami, tapınak, kilise ve çeşitli yapılar kalmıştır. Anadolu’nun en eski olan camisi Diyarbakır Ulu Cami nerededir? Diyarbakır Ulu Cami tarihi, özellikleri ve hikâyesi nedir? Diyarbakır Ulu Camisinin mimarı kimdir. İşte Diyarbakır Ulu Cami hakkında bilgiler.
#Diyarbakır Ulu CamiiTürk ekonomisinin salgın öncesi ivmesini tekrar yakaladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu süreçte bize düşen, işi gücü karamsarlık aşılamak olan muhalefete aldırmadan yatırımlara, üretime devam etmektir. Başkent Organize Sanayi Bölgesi’nde çok önemli bir yatırımın adımını atıyoruz. Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası güneş sektöründe ülkemizi zirveye taşıyacak. Bunlar yan gelip yatarak olmadı, çalışarak oldu” diye konuştu.
#Gazetehaberleri