Atlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim DeğişikliğiTarihte kaydedilen en sıcak günlerin yaşandığı 2023 yazı, rekor üzerine rekor kırdı. Üstelik hava sıcaklıkları halen yüksek seyrediyor. Peki Eylül boyunca bizi nasıl bir hava bekliyor? Hava tam olarak ne zaman soğuyacak? Bu yıl barajları doldurmaya yetecek kadar yağış bekleniyor mu? Hurriyet.com.tr’ye konuşan uzmanlar ay ay uyardı...
#Hava DurumuKüresel iklim değişikliğinin sonucu olarak dünya her geçen gün ısınıyor. Yükselen sıcaklıklar sadece karaları değil denizleri de etkiliyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı Temmuz ayında 28,4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Peki ısınan sular hangi sorunlara neden oluyor? Bu durumdan hava durumu nasıl etkilenecek? Ege ve Akdeniz’de neler olabilir? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#İklim DeğişikliğiKüresel iklim değişikliğinin sonucu dünya her geçen gün ısınırken, bu sıcaklardan deniz suyu da etkileniyor. Akdeniz’in yüzey sıcaklığı pazartesi günü 28.4 dereceye çıkarak rekor kırdı. Bir önceki rekor 2003 yılında 28.2 derece olarak ölçülmüştü.
#İklim DeğişikliğiProf. Dr. Orhan Şen, “İstanbul’da bugün 30 olan hava sıcaklığı cuma günü 35 derece olacak. Fransa’da 45.9 derece ölçüldü. Bu, rekorun da rekorudur. Sıcak hava, artık deprem, sel baskını gibi bir doğal afet” dedi.
#Orhan Şenİnsan kaynaklı küresel ısınmanın yol açtığı iklim krizinde her gün bir kritik eşik daha aşılıyor. Bilim insanlarının dikkat çektiği son eşik ise Asya, Avrupa ve Amerika kıtalarında milyarlarca insanın hayatını etkileyecek. Üstelik uzmanlar bu eşiğe düşündüğümüzden çok daha yakın olduğumuzu belirtiyor.
#Gulf StreamDünyamızın şüphesiz en etkileyici sahne performanslarından biri ‘Aurora Borealis’ olarak da bilinen ‘Kuzey Işıkları’. Güneşte meydana gelen dev patlamalar sonucu uzaya yayılan yüklü parçacıkların, kutuplar tarafından bir mıknatıs gibi çekilmesi ve atmosfere girerken tepkimeyle ışımasıyla oluşan bu görsel ışık şovu sadece kutup dairelerinde görülebiliyor.
#Kuzey Işıklarılk gelen görüntüler çok net değil. Icefin adlı uzaktan kumanda edilen açık sarı renkli robot denizaltı, buzulun içerisinde çekingen bir şekilde ilerlerken, kameranın önünden de tortular uçuşuyor. Daha sonra görüntü netleşmeye başlıyor. Icefin, yaklaşık 600 metre boyunca buzun içerisinde ilerliyor. Burası, dünyanın en hızlı değişen büyük buzullarından birisinin ön kısmı.
#AntarktikaMilli takımımızın İzlanda’da yaşadığı tatsız olaylar sonrası sosyal medyamız adeta alev aldı ve İzlanda bir anda dijital gündemimizin bir numaralı maddesi oldu. Oluşturulan hashtag’ler üzerinden atılan on binlerce tweet ile konu sadece ülkemizde değil, dünyada da Twitter gündemine girdi.
#İzlandaSadece 18 adadan oluşan, Atlantik Okyanusu'nun ortasında bulunan bu küçük ülkede poz vermenize veya özel bir yer aramanıza gerek kalmadan deklanşöre her bastığınızda muhteşem kareler çekeceksiniz. Sıra dışı dağlar, çok hızlı hareket eden sis, her tarafa serpiştirilmiş üçgen çatısı çimli evler, gizemli yürüyüş ve sürüş rotaları, hırçın şelale, keskin fiyortları ve şirin mi şirin puffin kuşları... Burası gerçekten adeta cennet… Yalnız ilginç bilgiler de var. Örneğin, koyun sayısı insanlardan fazla, ulaşımda helikopter de kullanılıyor ve ülkede toplamda üç adet trafik ışığı var. Her şey o kadar heyecan verici ki, insan bir an için kendisini farklı bir dünyada hissediyor. İşte size Faroe Adaları gezi rehberi…
#Faroe Adaları Gezi RehberiCumhurbaşkanı Erdoğan’ı Dalaman’dan İstanbul’a taşıyan TC-ATA uçağı Balıkesir üzerindeyken darbecilerin kullandığı F-16 tarafından fark edildi. Erdoğan’ı taşıyan uçağa yönelen F-16 kilitlenebilecek mesafeye kadar yaklaştı. TC-ATA’yı düşürmek için hamle yapan savaş uçağının yakıtı azalınca geri dönmek zorunda kaldı.
#F-16İzlanda, Batı Avrupa’nın en kuzeyinde yer alan, Kuzey Kutbu ile komşu, 332 bin 529 kişinin yaşadığı bir ada ülkesi… EURO 2016’da önce Avusturya, Macaristan ve Portekiz’in bulunduğu gruptan lider olarak çıkan bu küçük ülke, İngiltere’yi de eleyerek adını çeyrek finale yazdırdı.
#İzlandaKuzey göğü renklendiğinde başlıyor büyü. Mucizenin en iyi görüldüğü yerlerden biri Norveç’in Lofoten Adaları. Sivri kayalıklar, denizin, göllerin ve akarsuların birbirine karıştığı koylar, insanı şaşkınlığa sürükleyen gelgitler ve bunlarla iç içe yaşayan balıkçı kasabaları ışığın yeşil tonlarına karışıyor.
#Lofoten AdalarıSavcılık, dün Koza İpek Grubu’na ‘Gülen Cemaati’ne finansman desteği sağladığı gerekçesiyle sabah saatlerinde operasyon düzenledi. Terör ve istihbarat polisleri tarafından 23 şirketinde ve evinde arama yapılan Akın İpek hakkında gözaltı kararı alındı. İpek’in 30 Ağustos’ta yurtdışına gittiği tespit edilirken, 6 şirket yöneticisi gözaltına alındı. Savcılık, yurtdışına transfer edilen 7 milyar doların izini aradı.
#Polis BaskınıNobel ödüllü Amerikalı yazar Ernst Hemingway, Küba’ya 1928’de il kez ayak basmıştı. Karısına gönderdiği mektupta “Hayatımın geri kalanında Küba’yı anlamaya çalışacağım” diyordu. Köylülerle, aydınlarla dost oldu. Adada yazdığı “İhtiyar Balıkçı”yla kazandığı ödülü balıkçılarla kutladı. Ve adadan ayrıldığında hayatına son verdi. Ölümünün 40’ıncı yılında Küba’da Hemingway’in izini sürdüm.
Faroe Adaları, Norveç Denizi ile Atlas Okyanusu’nun buluştuğu sularda, İzlanda ile İngiltere’nin tam ortasında. 18 adadan oluşan bu huzur dolu ülke Danimarka’ya bağlı olmakla birlikte, özerk yapıya sahip. 18’inci yüzyıldan kalma yapıları özenle korunmuş. Gezginler Derneği’nden Selman Arınç geçen ay adayı gezdi, izlenimlerini yazdı.
DEVLET Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, “Ülkemiz açısından, ‘Bin yılın soğuğu olacak, buzul çağına gireceğiz’ gibi bir tahminimiz yok” dedi. Aksine sonbahar döneminde sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde olacağı tahmininde bulunduklarını belirten Çağlar, “Kış aylarında sıcaklık, uzun yıllar ortalamasının 1 derece altında olacak” dedi.