TEKRARLAYAN streslerin sağlığımızın en büyük düşmanlarından biri olduğu kesin. “Yeni hayat”ın özellikle şehirlerde yaşayanlar ve çalışanlar için stresi azaltmayı son derece güç bir süreç haline getirdiği de tartışılmaz. Bu nedenle hepimizin stresi azaltmaya değil, onu daha akıllıca yönetmeye çalışmamızda fayda var. Bunu yapmazsak, her geçen gün biraz daha “stres yorgunu” olmamız kaçınılmaz... Akapunktur uzmanı Dr. Tayfur Yağcı, stresi yenmek ve olumsuz etkilerini önlemek için yapılacak en akıllı şeyin “seyahat terapisi” olduğunu belirtiyor. Gezmenin, yeni yerler görmenin, keşfetmenin bir kişinin ruhuna ve bedenine yapabileceği en iyi terapi yöntemi olduğunu ifade eden Yağcı, şunları anlattı:
#1Reçel, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlı ve meyve konservesi türüdür. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle beraber günün her saati yenilir ve bazı kek, pasta ve çöreklerin üzerine sürülerek onları tatlandırmada da kullanılır. İki türlü reçel yapımı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi reçel yapılacak meyvelerin önce şekerde bekletilerek daha sonra kaynatılması, ikincisi ise reçel yapılacak meyve ya da sebzenin reçel şurubu ile beraber kaynatılarak hazırlanmasıdır. Kaynama sonucu kıvama gelen reçel, hava almayacak şekilde saklama kaplarına (genellikle cam kavanozlara) konularak kapakları kapatılır. Birçok meyve ve sebzenin reçeli yapılmaktadır. Ayrıca gül reçelinde olduğu gibi çiçeğin yapraklarının da kullanıldığı reçel türleri de vardır. doğal bir tat ve görünüm, aroma bakımından zengin reçel üretimi mümkün hale gelmiştir. Peki, ev yapımı reçel nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? Kışlık reçelin bozulmaması için nelere dikkat edilmeli? İşte sizler için hazırladığım birbirinden lezzetli reçel tarifi ve malzemeleri...
#Ev Yapımı ReçelIsparta ilini her yıl birçok kişi ziyaret etmektedir. Bu durumun temelinden biri de oldukça lezzetli yemekleri olmaktadır. Bu nedenle pek çok kişi tarafından Isparta yemekleri - Isparta'da ne yenir ve neyi meşhur? Isparta mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi Gibi sorular bulunmaktadır. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Isparta YemekleriShahzadeh N. Igual, henüz 12 yaşındayken ailesiyle beraber İran’dan ayrılıp Türkiye’ye gelmiş, hayatını burada kurmuş olsa da vatanıyla bağını hiç koparmamış bir yazar. Biz onu “Tahran’ın Kırmızı Sirenleri, “Rolls Royce’u Taramışlar Baba”, “İsfahan’ın Gözyaşları” kitaplarıyla tanıyoruz. Igual şimdilerde “Adı Mercan” adlı yeni kitabını okurlarıyla buluşturmak için gün sayıyor. Bu kez İran’ın II. Dünya Savaşı’ndaki pek bilinmeyen rolünü kaleme alan yazarla hem eserini hem de tüm kitaplarının başrolündeki ‘vatana özlem’ duygusunu konuştuk...
#Sayım ÇınarBayramlaşma sonrası incecik, porselen bir fincanda bol köpüklü bir Türk kahvesi, yanında lokumu ve likörüyle ikram edilir. Eskiden ev sahibinin nezaketini kaybetmeden sıkıldığı misafiri yolcu etmesini sağlayan âdetse şerbet ikramıymış... Bazı şeyler var ki bizleri görünmez iplerle geçmişimize ve birbirimize bağlıyor, tıpkı sonsuz çeşitlilikteki bayram ikramlarımız gibi...
#BayramBir dönem cezvelerde yapımı uzun sürdüğü, özellikle restoranlarda ocakları meşgul ettiği için kendi ülkemizdeki çoğu restoranda sipariş edemiyorduk. Asırlardır kültürümüzün önemli bir parçası olan Türk kahvesi, sınırlar ötesine taşınması gereken en önemli tanıtım elçilerimizden... Belgesellere konu olması tam da bu nedenle oldukça önemli bir adım!
#Türk KahvesiKahvenin Osmanlı topraklarında ilk kavrulduğu yer olan Eminönü’ndeki tarihi Beta Yeni Han’dan başlayan, Osmanlı’da saraydaki kahve sunum objelerini göreceğimiz Topkapı Sarayı’nda devam eden ve Balat’ta biten tarihi bir kahve rotasına çıkıyoruz bu hafta...
#Kahve RotasıÇiçeksiz hele de gülsüz bir dünya düşünmek mümkün değildir. Bir de güllerin her birinin ayrı manası olduğunu öğrenince bu konu çok merak uyandırmaktadır. İşte ilgiyle okuyacağınız sarı gülün anlamı, sarı gül neyi simgeler ve ifade eder ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Çocukluğunuz ve astroloji haritanız birbirlerinden ayrılmaz parçalardır. Çocukluğunuzda size olanlar burçlarınızda, evlerinizde ve gezegenlerinizde gizlidir. Bir Koç olduğunuz için mi, yoksa annenize rol yaptığınız için mi, eşinizin sizi aldatacağını sürekli düşünüyorsunuz?
#Aygül AydınLezzetin tarihi insanoğlunun en önemli özelliklerini yansıtır. Sevilen, seçilen, hazırlanan yemekler, sofra adabı üzerine yazıların yer aldığı ‘Yemek ve Kültür’ dergisi (Üç Aylık Dergi/ Sonbahar 2020, Sayı 61) içeriğiyle dünden bugüne devam eden ya da yok olan ağız tadı konusunda bilgilendiriyor bizi.
#YazarCaddelerinde her dilden, her ırktan insanın bir arada yaşadığı kalabalıkların içinde tek başına kalabileceğiniz ve gerçek huzuru bulabileceğiniz bir dünya kenti Londra… Kozmopolit yapısı mutfağına da yansıyan başkentte canınızın çektiği tadamayacağınız ülke mutfağı yok. Yıllardır şehrin tüm restoranları ve kafelerinin altını üstüne getirdim. Vazgeçemediğim ve çoğu kişinin bilmediği lezzet duraklarını belirledim. İşte size Londra yeme-içme rehberi…
#LondraAzerbaycan’ın kuzeyindeki Büyük Kafkas Dağları’nın eteklerinde kurulmuş kadim şehir Zakatala’ya televizyon çekimleri için gittiğimde dedemi hatırladım. Cevizi, fındığı ve kestanesiyle meşhur tarihi Car Köyü’nde tanıştığım İbrahim Cingözzade, “Biz Türküz” deyip gülerken, dedeme ne kadar çok benzediğini fark ettim.
#AzerbaycanAtina’da havalimanından çıkıp şehre adım attığınızda karşılaşacağınız ilk manzara, beklentilerinizin altında kalabilir. Beton yığınlarının aralarına sıkışmış tarih sizi pek de sarmalamayabilir ancak gezinizi şahane lezzetlerle detaylandırdığınızda gayet de hoş anılarla dönmeniz mümkün. Cıvıl cıvıl kafeler, eğlenceli tavernalar, Akropolis manzaralı barlar gönlünüzde güzel bir anı olacaktır. Akropolis, hep tarihi ile övünen Yunanlılar’a hak vermenize sebep olurken, tadına doyamayacağınız lezzetler en unutulmazınız olacaktır.
#YunanistanKahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan reçelleri evde kendileri hazırlamak isteyen vatandaşlar son dönemde gül reçeli tarifini araştırıyor. Lezzetine doyum olmayan gül reçelini evde yapmak isteyen vatandaşlar, gül reçeli yapmanın püf noktalarını ve gül reçeli yaparken dikkat edilmesi gerekenleri araştırıyor. Peki, gül reçeli nasıl yapılır? Gül reçeli yaparken nelere dikkat edilir?
#Gül Reçeli Nasıl Yapılır?Atina’da havalimanından çıkıp şehre adım attığınızda karşılaşacağınız ilk manzara, beklentilerinizin altında kalabilir. Beton yığınlarının aralarına sıkışmış tarih sizi pek de sarmalamayabilir ancak gezinizi şahane lezzetlerle detaylandırdığınızda gayet de hoş anılarla dönmeniz mümkün. Cıvıl cıvıl kafeler, eğlenceli tavernalar, Akropolis manzaralı barlar gönlünüzde güzel bir anı olacaktır. Akropolis, hep tarihi ile övünen Yunanlılar’a hak vermenize sebep olurken, tadına doyamayacağınız lezzetler en unutulmazınız olacaktır.
#YunanistanAğustos ayında Edirne’de 37 derece sıcaklıktan bunaldığımız bir anda hafta sonu için Bulgaristan’da Koca Balkan Dağlarının bulunduğu bölgeye gitmeye karar verdik. Bulgaristan haritasını açıp bölgedeki şehirleri araştırdıktan sonra rotamızı belirleyip, henüz keşfedilmemiş hedefimizi seçtik: Tryavna... İşte size Tryavna gezi rehberi...
#GezginYelken yarışları bakımından dünyanın en iyi birkaç parkuru arasında yer alıyor Çeşme. İki hafta önce Hürriyet’in medya sponsoru olduğu Arkas Aegean Link Regatta’daydım. Organizasyonun bir özelliği de Ege’nin iki yakasını biraraya getirmesiydi. Sakız Adası bağlantılı olan yarışa rekor sayıda katılım oldu. 45 tekne ve 400’e yakın yarışçı Türk ve Yunan sahilleri arasında yarıştı. Ben de dört gün boyunca35 mil (yaklaşık 65 kilometre) yol kat ettim. Sakz ve Çeşme’de yeni yerler keşfettim...
#Seyahat