Güncelleme Tarihi:
HANGİ ÇİÇEĞİ SEVERSENİZ...
Tokat’ta reçel üreticiliği de yapan, şef Uğurcan Sert’ten mürver çiçeği reçeli
NE LAZIM?
- 30 gr ayıklanmış mürver çiçeği m 1 kg tozşeker
- 1 lt içme suyu m 2 limon
NASIL YAPARIM?
- Mürver çiçeğini sapları ve yapraklarından ayıklayıp yıkayın.
- Şeker ve suyu bir kapta kıvamını alınca kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra ayıklanmış çiçekleri ve dilimlenmiş bir limonu ilave edip bir gün dinlendirin.
- Ertesi gün şurubu ısıtın, diğer limonun suyunu katıp bir taşım kaynatın. Çiçekleri içinden çıkarıp kavanozlara paylaştırın.
Akzambak reçeli
NE LAZIM?
-50 gr akzambak çiçeği yaprağı m 1 kg tozşeker
- 1 lt içme suyu
- 2 limonun suyu
NASIL YAPARIM?
- Zambak yapraklarının dibindeki yeşil kısmıyla çiçeğin tam ortasındaki sarı kısımları kesip atın.
- Çiçeğin beyaz yapraklarını yıkayıp iri iri doğrayın. Önce az miktar şekerle ovuşturun, sonra 1 limonun suyunu ekleyip biraz daha ovun.
- Yumuşamış yaprakları ağzı kapalı bir kaba koyup serin bir ortamda 2 gün bekletin.
- Şeker ve suyu bir kapta kıvam alıncaya kadar kaynatın. Kaynadıktan sonra 1 limonun suyunu ve iki gün beklettiğiniz zambak çiçeklerini ilave edip bir taşım daha kaynatın.
- Şurup kıvamına gelince çiçekleri içinden alıp kavanozlara koyun.
SALKIM SALKIM LEZZET...
Hürriyet Seyahat Yazıişleri Müdürü Gülay B. Altan’dan morsalkım reçeli
NE LAZIM?
- 200 ml bardak ölçüsüyle morsalkım çiçeği
- 300 gr şeker
- 250 ml su
- Birkaç damla limon suyu
NASIL YAPARIM?
- Morsalkımdaki sap ve yaprakları atın, sadece kadifemsi çiçekleri ayıklayıp bol suda bekleterek yıkayın.
- Üzerine şekeri dökerek bir gece buzdolabında bekletin.
- Sabah suyunu ekleyip 10 dakika kaynatın. Ocaktan almaya yakın, birkaç damla limon suyunu ekleyerek kıvam almasını sağlayın.
ADETA VEGAN BAL...
Meyvelitepe blog’unun yazarı Jale Çam Çetintaş’tan karahindiba jölesi
NE LAZIM?
- 2 büyük su bardağı dolusu (100 gr) sapı koparılmış, taze karahindiba çiçeği
- 2 dilim limon (kabuğuyla birlikte)
- 350 ml su
- 300 gr tozşeker m 1/2 limonun suyu
NASIL YAPARIM?
- Taze çiçekleri hafifçe silkeleyerek varsa böceklerinden temizleyin.
- Karahindiba çiçeklerini, suyu ve limon dilimlerini bir tencereye koyup ateşe alın. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın, 15 dakika çok kısık ateşte demlenmeye bırakın.
- Sıvıyı cam bir kaba koyup soğuduktan sonra üstü kapalı şekilde buzdolabında bir gece bekletin.
- Ertesi gün sıvıyı tülbent veya ince bir süzgeçten geçirip bir ölçü kabının içine dökün.
- Temiz bir çay tabağını buzluğa koyun. Ölçü kabının içine koyduğunuz sıvıya toz şekeri ilave edin.
- Şeker eklenen karışımı ateşe koyun, şeker eriyene kadar orta ateşte karıştırın. Kaynamaya başlayınca yarım limon suyunu ilave edin.
- Yaklaşık 10 dakika sonra buzluktaki tabağı çıkararak kıvamı test edin. Çay tabağına düşen damla akmıyorsa jöleniz hazır demektir.
- Karahindiba jölesinin daha akışkan bir kıvamda olmasını isterseniz kaynatma süresini azaltabilirsiniz.