Geçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#Sağlıke-Nabız ile grip aşısı sorgulama ekranı Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamaları ile gündeme geldi. Kış aylarının yaklaşmasıyla grip mevsimi gelirken, Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Grip aşıları sisteme tanımlanmış vatandaşlarımız, aşılarını doktor reçetesi ile eczanelerden alabilir" ifadelerini kullandı. Aşı yaptıracak olanlar, e Nabız üzerinden sorgulamalarını gerçekleştirecekler. Grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalar ile 65 yaş üzerine uygulanacak. Peki, grip aşısı kimlere yapılacak? İşte, e Nabız grip aşısı ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#E-NabızDünyayı etkisi altına alan koronavirüsün alt varyantlarıyla benzer semptomlar gösteren grip bu yıl gücünü daha da artırdı. Özellikle gribin kış mevsimini geride bırakan Güney Yarım Küre’de hâlâ etkisini sürdürmesi Kuzey Yarım Küre için uzmanları endişelendiriyor. Peki ülkemiz başta olmak üzere Avrupa'da salgın ne zaman başlayacak? Grip aşısı yaptırmalı mıyız? Uzmanlar anlattı.
#GripPandemi ve getirdiği önlemler nedeniyle 2020’de grip virüsü neredeyse hiç ortada yoktu. Ancak yayımlanan son raporlarda ise bu sezonun grip aşısının çok az koruma sağladığı açıklandı. Peki aşının etkinliği neden bu kadar düşük kaldı? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#GripABD'de özellikle üniversitelerde hızla yayılan grip salgını üzerine CDC acil bir sağlık uyarısı yayınladı. Yapılan uyarıya göre vakaların yüzde 90'ı 5 ila 24 yaş arasındaki çocuklar ve genç yetişkinlerde görülüyor, H3N2 soyundan gelen grip türü mutasyona yatkın olduğu için özellikle tehlikeli.
#ABDCOVID salgını henüz bitmemişken, grip vakalarında da yükselme başladı. Maske ve mesafe gibi tedbirlerin unutulmasıyla grip virüsünün de dolaşıma girdiğine dikkat çeken Eskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, “Riskli bir kış mevsimine girmek üzereyiz” dedi...
#GripEskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, grip mevsimi ve Covid-19’un birlikte görüleceği riskli günlere girildiğini ifade ederek, “Maske zorunluluğu, işletmelerin kapalı olması ve insanların gerçekten sosyal mesafeye ve el hijyenine çok dikkat etmeleri nedeniyle grip vakaları önemli ölçüde düşüktü. Şu anda görünen o ki, dünyayı bu yıl daha kötü bir grip mevsimi beklemektedir” açıklamasında bulundu.
#PandemiKoronavirüs gündeminin değerlendirileceği Kabine Toplantısı'nın tarihi belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanacak olan Bakanlar Kurulu'nda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın vaka sayısındaki artış ve aşılama oranına yönelik sunum yapması bekleniyor. Diğer yandan havaların soğuması ile beraber gelen grip mevsimi ve koronavirüste kritik durumun devam etmesiyle merak edilen yeni tedbirler gelecek mi? sorusunun da Kabine Toplantısı'nda ele alınması ön görülüyor. Peki, Kabine Toplantısı ne zaman yapılacak? İşte, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın tarihi ve kritik toplantıda görüşülecek konular.
#Kabine ToplantısıCumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında pazartesi günü yapılacak. Meclis açılışı öncesinde yapılacak son Kabine Toplantısı'nda önemli gündem başlıkları bulunuyor. CNN TÜRK muhabiri Duygu Ayaz Bayram detayları canlı yayında aktardı.
#Kabine ToplantısıDünya Sağlık Örgütü'nün bu yıl, geçen yıla göre daha fazla grip vakalarının görüleceği yönünde bir açıklaması olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nafiz Koçak, koronavirüs aşılarının gripten, grip aşısının da koronavirüsten korumayacağını söyledi. Koçak, "İkisi de inaktif aşı yani birlikte yapılabilir. Aşı uygulandıktan sonra yan etkinin hangi aşıya ait olduğunu daha iyi saptamak için tercihen 14 gün arayla aşı yapılması gerekiyor" dedi.
#Koronavirüs Aşısı‘Çaylar Şirketten’ kitabının yazarı Av. Remzi Kazmaz, çay üreticilerine bir çağrı yaparak “Çayın uluslararası pazarda milli bir marka olması için senin de desteğine ihtiyacımız var. 23 Eylül’de (Bugün) Rize’de Ramada Otel’de yapılacak toplantıda görüşlerini söylemeni, çözümü birlikte üretmeyi, çayı ve geleceğimizi hep beraber konuşmayı istiyoruz.
#ÇayKoronavirüs belirtilerinden olan koku kaybı gripte de oluyor mu merak ediliyor. Havaların soğumasıyla birlikte etkisini göstermeye başlayan gribin belirtileri Covid-19 ile karıştırılıyor. En çok karıştırılanlardan biri de koku kaybı olarak gripte koku kaybı olur mu soruları gündemde yer alıyor. Peki koronavirüs belirtisi olan koku kaybı gripte de olur mu, nasıl geçer? İşte grip ve koronavirüs belirtileri…
#Gripte Koku Kaybı Olur MuHepimizde bir hastalık endişesi... Sadece koronavirüs de değil, zira sonbahar için soğuk algınlığı, grip mevsimi desek yeri. Hastalıklara karşı bağışıklığı güçlü tutmanın yollarından biri de doğru ve dengeli beslenmek. Üç beslenme ve diyet uzmanına bağışıklığı kuvvetlendirmenin yollarını sorduk ve bağışıklık dostu tarifler aldık.
#BağışıklıkDünya koronavirüsü atlatamadan uzmanlardan yeni bir uyarı geldi. Grip mevsimi konusunda uyaran uzmanlar iki salgının aynı anda yaşanacağı bu dönemde en yetkili savunmanın hem Kovid-19 hem de grip aşısı olmak olduğunun altını çizdi.
#DünyaTürkiye genelinde eylül ayı ile birlikte yeniden yükselişe geçen koronavirüs vakaları, yeni kısıtlama kurallarının devreye girmesinin ardından Edirne'de düşüşe geçerken, Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında da kent haritası yeşile döndü. İl Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, kentte vaka sayılarında yüzde 90'ın üzerinde düşüş yaşandığını belirterek, "Bu düşüş bizi rahatlatmamalı, çünkü sosyal mesafe, maske ve kişisel hijyen kurallarına uymazsak yine 1- 1,5 ay içerisinde yüksek sayılara ulaşabiliriz" dedi.
#EdirneSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs aşısı ile birlikte grip aşısı, zatürre aşısı da olunabileceğini ancak dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu vurguladı. Kara, iki aşı arasında en az 14, mümkünse 28 gün olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr Kara ayrıca, "Biz çalışmalar tamamlanınca, bir gruba koronavirüs aşısı ile eş zamanlı grip aşısı yapacağız; mesela 30 kişiye. Sonra bu 30 kişinin düzeylerine bakacağız. Bugün için elimizde net bilgi olmadığı için 'ayağımızı yere sağlam basalım' diye arasındaki süreyi 14 gün tutalım, çok çok rahat edebileceğimiz olanak varsa 28 günü tercih edelim.'' dedi.
#Ateş KaraSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüs aşısı ile birlikte grip aşısı, zatürre aşısı da olunabileceğini ancak dikkat edilmesi gereken hususlar olduğunu vurguladı. Kara, iki aşı arasında en az 14, mümkünse 28 gün olması gerektiğini belirtti. Prof. Dr Kara ayrıca, "Biz çalışmalar tamamlanınca, bir gruba koronavirüs aşısı ile eş zamanlı grip aşısı yapacağız; mesela 30 kişiye. Sonra bu 30 kişinin düzeylerine bakacağız. Bugün için elimizde net bilgi olmadığı için 'ayağımızı yere sağlam basalım' diye arasındaki süreyi 14 gün tutalım, çok çok rahat edebileceğimiz olanak varsa 28 günü tercih edelim.'' dedi.
#ANKARATüm dünyayı derinden sarsan Covid-19 enfeksiyonunun gölgesinde girdiğimiz kış mevsiminde bir yandan da soğuk algınlığı (nezle) ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da sık görülüyor. Mevsim ‘grip mevsimi’ olunca tedirginlik çok daha fazla artıyor. Peki, grip ile Covid-19 enfeksiyonu aynı anda görülebiliyor mu? Nezle, grip ve Covid-19 enfeksiyonunu birbirinden ayıran temel belirtiler neler? Ne zaman doktora görünmeli, nelere dikkat etmeliyiz? Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tülin Sevim, üç hastalığın belirtilerindeki farkları anlattı, pandemi sürecinde kışı sağlıklı geçirmenin 10 önemli yolunu sıraladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Pandemi