Son haftalarda robotlar ve yapay zekânın modern yaşamın merkezine nasıl yerleşebileceğini konuştuk. Şimdi bir adım ötesine geçip bilgisayarın insan beynine dönüştüğü bir geleceği tahayyül edeceğiz. Aklınıza cyborg’lar ve transhümanizm gelebilir fakat onlar başka bir teknolojinin konusu. ‘Sentetik biyolojik zekâ’ysa yeni gelişen bir teknobilim alanı; nöronları hafıza ve işlemci yerine kullanarak bilgisayar çiplerine üstün marifetler kazandırmayı hedefliyor.
#Biyolojik ZekâDeepSeek, yapay zeka dünyasına damga vurdu. Amerika'nın yapay zeka hegomanyasına darbe vuran DeepSeek R1 yapay zeka platformu, kısa sürede milyonlarca kullanıcı erişimine ulaştı. DeepSeek-V3, doğal dil işleme (NLP) teknolojisini kullanarak, insan dilini anlama ve yanıtlama hızıyla dikkat çekiyor. Gelişmiş algoritmaları sayesinde, kullanıcıların sorularını hızlı ve doğru bir şekilde yanıtlıyor. İşte, DeepSeek yapay zeka aracı hakkında detaylı bilgiler
#DeepseekElimizden bırakamadığımız teknolojik ürünleri ve uygulamaları geliştiren büyük şirketlere ‘big tech’ deniyor. Apple, Microsoft, Google, OpenAI, Facebook, TikTok, Instagram, X, Samsung ve Nvidia’nın ilk 10’da olduğu büyük teknoloji şirketleri, aynı zamanda günlük yaşamın dinamizmini oluşturan markalara dönüştüler. Elon Musk’ı birinci danışmanı olarak yanına alan ABD’nin yeni başkanı Trump’ın big tech için neler yapacağı merak konusu...
#Donald TrumpYapay zekâ alanındaki gelişmeler eğitimden bilime, finanstan yazılıma, tıptan turizme tüm alan ve sektörleri kökünden değiştirip dönüştürmeye çoktan başladı. Open AI şirketinin geçtiğimiz günlerde GPT-4o isimli en gelişmiş büyük dil modelini kullanıma sunması ile birlikte özellikle dillerin ve buna bağlı olarak dil öğrenimi ve çevirinin geleceği eğitimde en tartışmalı konulardan biri olarak önümüzde duruyor
#Konuk YazarYapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, yeni modeli ‘GPT-4o’yu tanıttı. En ‘duygusal robot’, artık görüp anlık cevap verebiliyor, problem çözebiliyor, yorum yapabiliyor, konuşurken heyecanlanıyor ve espri yapıp karşısındakine adeta makine olduğunu unutturuyor.
#ChatgptBarcelona’da gerçekleşen Mobil Dünya Kongresi’nde sergilenen yapay zekâlı robotlar ve uçabilen hava araçları bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz sahnelerin çok uzakta olmadığını gösterdi. Fuar boyunda yapay zekânın günlük hayatımızda neleri değiştirebileceğini yakından deneyimledim. Kahvemi bir robotun elinden alırken başka bir robot ile Türkiye üzerine sohbet ettim. Kendini sevdirmeye çalışan akıllı robot köpekler çok etkileyiciydi.
#RobotChatGPT'deki ilerlemeler yapay zekadaki gelişmeyi gözler önüne sererken, dünyanın en büyük teknoloji firmalarının AR-GE ve geliştirme süreçleri de devam ediyor. META'nın SeamlessM4T, Microsoft'un ise Bing üzerinden yapmış olduğu geliştirmeler, dikkatleri Google'dan gelecek olan hamleye çevirmişti. Google, çok uzun zaman önce duyurduğu BARD aracılığıyla sürdürdüğü geliştirme aşamasını önceki gün yayınladığı bir video ile duyurdu. Gemini adıyla duyurulan geliştirmenin, ChatGPT ile yarışacak düzeyde olduğu ve günlük yaşama indirgenecek teknolojiyle geleceği ifade edildi.
#GeminiYapay zekâ destekli sohbet bot'ları ve arama motorları, insanın aklını başından alan yetenekleriyle günden güne popülerleşiyor. Her soruya çok büyük bir "özgüvenle" gerçekçi ve inandırıcı yanıtlar verebilen bu yazılımlar, gerektiğinde var olmayan kanıtları yaratıp ortaya koyabilecek kadar becerikli. Geçen hafta yaşanan bir olay ise teknoloji dostlarına bile "Ne olacak bu işin sonu?" diye sorduracak kadar ürkütücü... İşte yaşananlar...
#Yapay ZekaTamamen insan bedeni dışında büyütülmüş bir ‘bedenoid’ yaratma vizyonu, artık fantezi olmanın ötesine geçebiliyor. Biliminsanları, tıbbi ihtiyaçları karşılamak amacıyla insan bedenini sentetik ortamda üreterek ‘yedek parça’ olarak kullanma fikrini yoğun şekilde araştırıyor. Bu çığır açıcı yaklaşım, organ nakli bekleyen hastalar için umut vaat ediyor ama işin bir de etik kısmı var.
#Umut Fırat EroğluYapay zeka devlerinin sohbet robotları tarihi başarıya imza attı. ABD'de yapılan bir deneye katılan insanların çoğu, sohbet robotları ile mi yoksa insan ile mi konuştuklarını ayırt edemedi. Bilim insanları, sohbet robotlarının "Turing testi"ni geçmelerini "dönüm noktası" olarak nitelendirdi.
#Yapay ZekaTürkiye’deki sadakat platformlarını “Vodafone Happy” markasıyla uluslararası pazarlara sunmaya başladıklarını söyleyen Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşegül Arıcan Şeker “Platformun dijital kullanıcı sayısı 25 milyonu aştı. Mayıs 2022’de Portekiz ile başlayan, ardından Almanya, Romanya, Türkiye, İspanya, İtalya ve İrlanda pazarlarında aktif hale gelen Vodafone Happy, Çekya’da da hizmet verecek”dedi.
#Vodafone HappySon yıllarda istihdam piyasasında en çok tartışılan konu, yapay zekânın tehlike mi, fırsat mı olacağı? İstihdam piyasasını etkileyeceği kesin ama ne kadar etkileyeceği bilinmiyor. İki farklı görüş hakim. Birincisi ciddi işsizlik yaratacağı, ikincisi ise yeni istihdam sağlayacağı. Daha zor bir soru ise yapay zekâdan kimin yararlanacağı, kimin en fazla risk altında olduğu? Peki, araştırmalar, raporlar, anketler bu konuda neler söylüyor? İşte, yapay zekânın işgücü piyasasına etkileri...
#Noyan DOĞANAktivitelerinizi, arkadaşlarınızla ve ailenizle kendi görüş açınızla paylaşmanın güzel olacağını düşünüyorsanız, mini kameralar size bu konuda yardımcı olabilir. Gelişen teknolojiyle ceplere girecek kadar küçülen kameralar yüksek performanslarıyla güzel anılarınızı ölümsüzleştiriyor.
#Mini Kameralar