ChatGPT de artık bizden biri mi

Güncelleme Tarihi:

ChatGPT de artık bizden biri mi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2024 07:00

Yapay zekâ sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, yeni modeli ‘GPT-4o’yu tanıttı. En ‘duygusal robot’, artık görüp anlık cevap verebiliyor, problem çözebiliyor, yorum yapabiliyor, konuşurken heyecanlanıyor ve espri yapıp karşısındakine adeta makine olduğunu unutturuyor.

Haberin Devamı

OpenAI, yapay zekâ destekli sohbet robotu ChatGPT’nin tarihindeki en önemli güncellemeyi duyurdu. Önceki gün GPT-4o ismiyle markanın sosyal medya hesapları üzerinden tüm dünyaya tanıtılan yeni güncelleme bir anda dünyanın gündemine oturdu. Yapılan tanıtımda sohbet robotu ChatGPT’nin artık neredeyse gerçek zamanlı olarak ses, görüntü ve video bilgilerini kullanıp mantık yürüterek insanlarla doğal bir şekilde konuşabildiği görüldü. Öyle ki, yapay zekâ telefonun kamerasından insanları ve ortamı görüp yorumlar yapabiliyor, duyguları anlayabiliyor ve insan gibi sohbet edebiliyordu. Bununla birlikte, yapay zekâ matematik problemlerine yardımcı olabiliyor, çok rahat bir şekilde birçok farklı dilde çeviriyi anlık olarak gerçekleştirebiliyordu. Hatta insanlara çeşitli tavsiyeler verip onlarla kameradan oyunlar oynuyordu.

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ OLACAK

OpenAI’nin tanıtım videolarını izleyen milyonlar tepkilerini hemen sosyal medyada paylaşmaya başladı. Birçok kişi bu durumu, yapay zekâya aşık olan bir adamı anlatan bilim kurgu filmi ‘Her’e benzetirken, “Bildiğimiz dünyanın sonuna geldik” yorumları da yaptı. OpenAI CEO’su Mira Murati, dünyanın dikkatini çeken GPT-4o güncellemesinin önümüzdeki haftalarda tüm kullanıcılara ücretsiz olarak sunulacağını söyledi. Ancak ChatGPT ücretsiz olarak sınırlı özellikleri açıyor ve tüm özelliklere erişim için aylık 499 TL’ye ‘Premium ‘abonelik talep ediyor. Güncellemeyi kullanmak için ChatGPT uygulamasını akıllı telefona veya bilgisayara indirmek yeterli oluyor. Bu noktada, doğal konuşma içeren yeni ses modu gibi bazı özelliklerin ‘Premium’ özellikler arasına girmesi bekleniyor.

SOHBET EDİP PROBLEM ÇÖZECEK

- Yapay zekâ destekli sohbet robotu ChatGPT şimdiye kadar mobil uygulama üzerinden yazışarak sorulara kapsamlı yanıtlar verebiliyor, istenilen bir makale gibi dökümanı hazırlayabiliyor veya bir konu hakkında fikirler verebiliyordu. GPT-4o güncellemesiyle birlikte işin içerisinde artık “gerçek zamanlı görüntü ve ses” özelliği de geldi. OpenAI’nin tanıtımda yayınladığı videolara göre, ChatGPT uygulaması olanlar birkaç hafta sonra şu özellikleri kullanabilecek:

Haberin Devamı

ChatGPT de artık bizden biri mi

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA

- Akıllı telefon üzerinden ChatGPT uygulamasını açarak sesimizle konuşup kameramızla bizi veya ortamı görebilmesini sağlayabileceğiz. Böylece yapay zekâ robotu karşımızda bir insan varmış gibi gerçek zamanlı olarak bizimle sohbet edebilecek, duygularımızı anlayabilecek ve sorularımıza mantıklı bir şekilde yanıtlar verebilecek.

HIZLI ÇEVİRİ YAPIYOR

- GPT-4o hızlı tercüme yetenekleriyle de ön plana çıkacak. Çeviri özelliğinin 50 dili desteklemekte olduğu bildirildi. Bu özellik “tercümanlık mesleğinin sonu geldi” ve “dil bilmeye gerek kalmadı” şeklinde yorumlandı.

- Etkinlikte modelin hem grafik okuma hem de kod yazımı görevlerinde kullanıldığı örnekleri paylaşıldı. Bu anlamda modelin gördüğü ve duyduğu her şeyi gerçek zamanlı olarak yorumlayabildiğini ve istenilen kodları yazabildiğini söyleyebiliriz. Diğer yandan, kendisine gösterilen matematik problemlerini de çözüyor.

Haberin Devamı

HERKES BU FİLME BENZETTİ

- Başrollerinde Joaquin Phoenix, Scarlett Johansson, Amy Adams’ın yer aldığı ve yönetmenliğini Spike Jonze’un yaptığı, 2014 yapımı ‘Her’ filminin konusu yapay zekâyla sohbet eden bir adamı anlatıyordu. Filmde, yalnızlık ve yaratıcılık sıkıntısı çeken Theodore Twombly isimli yazarın yapay zekâya zamanla aşık olduğu görülüyordu.

ChatGPT de artık bizden biri mi

UZMANLAR HÜRRİYET’E CEVAPLADI

DİL ÖĞRENİMİNİN SONU MU GELİYOR

OpenAI şirketi tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yeni sürümü GPT 4o’nun, geçtiğimiz günlerde yayınlanan tanıtımında 50 dilde anlık çeviri yapabilmesi herkesi şaşkına çevirdi. Özellikle sosyal medyada ChatGPT 4o’nun İngilizceden İtalyancaya yaptığı çeviri videosu, dil öğreniminin bundan nasıl etkileneceği sorusunu akıllara getirdi. Uzmanlara, bu yeni teknolojiyle dil öğreniminin nasıl şekilleneceğini sorduk.

Haberin Devamı

Duyguları anlayabilen, matematik problemleri çözen ve hatta özel öğretmen gibi öğrencilere konu anlatabilen GPT4o, bu özelliklerinin yanı sıra 50 dilde yaptığı anlık çevirilerle dikkatleri üstüne çekti. Yapay zekanın hızlı ve başarılı tercüme yeteneği, hali hazırda bu mesleği yapanları ve yabancı dil alanında eğitim görenleri kaygılandırdı. Uzmanlar ise endişelerin yersiz olduğunu söyledi. Yapay zekanın ne kadar iyi çeviri yaparsa yapsın insanların beden diliyle verdiği mesajları yansıtamayacağını ve kültürlere yerleşen deyimleri de doğru bir şekilde yorumlayamayacağının altını çizdi.

ChatGPT de artık bizden biri mi

ÖĞRENCİLER KAYGI DUYUYORLAR
Prof. Dr. Kadriye Bacanak, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Bölümü Öğretim Üyesi
Henüz biz de şoktayız. Ne yapacağız, nasıl kullanacağız, mesleklerimizi yok ediyor mu diye tereddüt ediyoruz. Üniversitedeki öğrencilerim bu teknolojilerle birlikte ‘hocam biz boşuna mı okuyoruz, bize ileride ihtiyaç kalmayacak mı’ diye kaygı duyuyorlar. Ben bu tür teknolojilerin uçaktaki otomatik pilota benzetiyorum. Evet otomatik pilotlar var ama uçaklarda hala gerçek pilotlar da görev yapıyor. Yani tercümanlık ve yabancı dil öğretmenliğinin bu yeni teknolojiyle tamamen sona ereceğini düşünmüyorum. İnsanlar hala yabancı dil öğretmenlerinden ders almak istiyor. Diğer yandan yurt dışında eğitime giden bir öğrenci, hoca ders anlatırken ya da sınavda ChatGPT’yi mi kullanacak? Kısacası bu mümkün ve etik değil. Çünkü olay sadece sokakta bir arkadaşınla sohbet etmek değil. Ama tabii ilerde tercüman ve çevirmenlere duyulan ihtiyaç ciddi anlamda azalabilir.

Haberin Devamı

ChatGPT de artık bizden biri mi

TERCÜMANLIK BÖLÜMLERİ ESKİSİ KADAR REVAÇTA OLMAYABİLİR
Prof. Dr. İsmail Çakır, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Yabancı Diller Fakültesi Dekanı
Yapay zeka insanların mesleğini tehdit eder boyuta geliyor ama her tehdidin sonunda insanlar yeni bir alternatif buluyor. Yapay zeka çevirmenlik yaparken beden dili ya da kültürel boyutta eksik kalıyor. Çünkü çevirmenler insanların bakışından, ses tonundan birçok anlam çıkararak karşı tarafa aktarım yapıyor. Başka bir örnek ise kültürlerin yansıtıldığı atasözleri ve deyimlerin çevirisi. ChatGPT bunları tercüme ederken de zorlanacak. Ayrıca çevirinin yazıya döküldüğü durumlarda da yine alan uzmanlarından bir editörünün düzenlemesine ihtiyaç duyulacak. Tercümanların, var olan yeni teknolojilerle birlikte çalışması lazım. Yani yapay zekanın yaptığı çevirideki eksikleri bulup o noktada kendilerini geliştirmeleri gerekiyor. Özetle, son gelişmelerle birlikte insanların işsiz kalabileceğini söylemek için çok erken ancak mütercim tercümanlık bölümleri yeni teknolojilerin hayatımıza dahil olmasıyla eskisi kadar revaçta olmayabilir.

ChatGPT de artık bizden biri mi


MESLEKLERİN YÜZDE 80’İNİ ORTADAN KALDIRABİLİR
Prof. Dr. Ahmet Başal, Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi: “ChatGPT 4o şu an 50 dilde çeviri yapabiliyor. İngilizcede çok daha fazla veri tabanı var. Haliyle İngilizce çevirilerde nispeten diğer dillere göre çok daha iyi çevireler yapabiliyor. Her ne kadar şu an bizi çok etkileyen, İngilizceden İtalyancaya karşılıklı konuşmaları anlık çeviren videolar çıksa da bu yeni sürümü biraz daha detaylı inceleyebilmek lazım. Direkt çeviri yapmak yerine ona verilen cümleyi anlamlandırması önemli. Bunu ne kadar başarıyor, bu bir soru işareti. Teknik metin ve çevirilerde gerçekten iyi çünkü fen bilimlerinde, ‘2 miligram alüminyum katılmasıyla roket yanma hacim sürelerinde ciddi bir artış gözlemlendi’ cümlesini başarılı bir şekilde çevirebilir. Ancak ‘yalnızlığıma mavi ayazlar çaldım bu gece’ cümlesindeki ‘‘çaldım’ kelimesini yorumlaması şu an için mümkün değil. Dolayısıyla ChatGPT hala emekleme aşamasında ancak önümüzdeki 5-10 yıl içinde çok daha fazla etkili olacak ve sadece tercümanların değil tüm mesleklerin yüzde 80’ini ortadan kaldıracak bir potansiyeli var.

ChatGPT de artık bizden biri mi
İNSANLARIN DİL ÖĞRENME İSTEĞİ AZALABİLİR
Çeviriyi bu kadar iyi yapan bir araç dil öğrenme süreçlerini geçersiz kılabilir ya da insanların dil öğrenme isteğini azaltabilir. Ancak şu an için dil öğrenmenin zaman israfı olacağını söylemek doğru değil. Çünkü Örneğin Avrupa Birliği’nde iki devlet birbirini suçlarken yapılan çevirideki en ince hata bile çok ciddi sorunlara yol açabilir. Dolayısıyla bu aracın yetenekleri hakkında tam olarak emin olunmadan dil öğreniminin ortadan kalkması çok olası değil gibi görünüyor. Yani ChatGPT’ye şu an tamamen güvenmek doğru değil. Ayrıca insanlar eğlence, hobi ya da bir kültürü keşfetmek ya da parkinson, demans gibi bilişsel sorunların önüne geçmek için de dil öğrenilebilir. Dolayısıyla dil öğrenme hayatımızda olacak ve dil öğrenmenin zorluklarını ChatGPT’yi kullanarak aşabileceğiz.

ÜCRETSİZ OLMASI İNSANLARIN YARARI İÇİN DEĞİL
ChatGPT gibi sistemler veriyle besleniyor. Şu an ChatGPT 4o’nun ilk etapta ücretsiz olması OpenAI’nın açık erişim politikalarıyla ilgili olabilir. Çünkü OpenAI kar gütmeyen bir kuruluş olarak ortaya çıkmıştı sonra işin yönü buradan uzaklaştı ve bazı sürümleri ücretli bir şekilde kullanıcılara sundu. Dolayısıyla bu yeni sürümün herkese ücretsiz olarak açılmasının sadece insanların yararı için olduğunu düşünmüyorum. Bunu ücretsiz yaparak tüm insanların verilerini kolayca topluyorlar. Yani veri setlerini bu şekilde oluşturuyorlar, bu da haliyle birtakım etik kaygılara yol açıyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!