Özel Atagöz Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Onur Aydın, göz tembelliğinin erken teşhis edilip tedavi edilmezse, kalıcı görme kaybına neden olabileceğini belirterek çocuklarda düzenli göz muayenelerinin küçük yaştan itibaren çok önemli olduğunu söyledi.
#1Göz hastalıkları hayatımızın her dönemini etkileyen sağlık problemlerinin başında geliyor. Görme bozukluklarından biri olan göz tembelliği de bunlardan biri… Peki, göz tembelliği neden olur, belirtileri nelerdir? Göz tembelliğinin tedavisi nasıl yapılır? Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Kemal Yıldırım, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Göz TembelliğiAmbliyopi, halk arasında göz tembelliği olarak da bilinen göz hastalığı, genellikle küçük yaşlarda ortaya çıkmaktadır. İki göz arasındaki numara farkı veya ışığın ağ tabakaya (retinaya) düşmesini engelleyen herhangi bir neden göz tembelliğine neden olabilir. Peki, göz tembelliği tam olarak nedir, belirtileri neler?
#Göz TembelliğiMiyop, uzağı net görememe durumuna verilen isimdir. Gözlerimizin pek çok nedenle, belirli mesafeleri görememesi bir hastalık değil “kusur” olarak tanımlanır. Göz, ışığı kırarak görüntüyü oluşturduğu için bu kusura, “kırma kusuru” ismi de verilir. Uzağı görememe veya bulanık görme hastalığı nedir sizler için derledik.
Çocukluk döneminde gerçekleştirilen her etkileşim, öğrenme ve büyüme konusunda bir tecrübedir. Bu dönemdeki çocuklar hayatla ilgili edinimlerinin yaklaşık yüzde 85’ini gözleri aracılığıyla sağlarlar. Okulların açıldığı bu dönemde Dünyagöz İzmir’den Opr. Dr. Güray Narbay, çocukluk döneminde göz sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler, göz muayenesinin önemi ve ihmali halinde gelecekte karşılaşılabilecek sorunlarla ilgili bilgiler paylaştı.
#1Göz hastalarının en sık dile getirdiği şikayetlerin görme kaybı ile gözlük sorunları olduğunu kaydeden Op. Dr. Hakan Özpolat, kişilerin çeşitli kaynaklardan edindikleri bilgilerin çoğunluğunun göz rahatsızlıklarıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar olduğunu söyledi.
#Göz HastalığıÇoğunlukla ileri yaşlarda yani 60’lı yaşlarda görülen katarakt bebeklik çağlarında da görülebilir. Bebeklik çağında görülen katarakt doğuştan olabildiği gibi hayatın ilk yıllarında da ortaya çıkabilir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay konu hakkında bilgiler verdi.
#ÇOCUKSağlık Müdürü Uzm. Dr. Serkan Kadir Keskin, topuk kanı taraması sayesinde her yıl 5 binin üzerinde bebekte hastalık belirtileri ortaya çıkmadan belirlendiğini anlatarak, "Bu bebeklerin 3 binden fazlası hipotiroidi, yaklaşık 2 bin biyotinidaz eksikliği, 200 kadarı fenilketonüri ve 150 kadarı kistik fibrozis hastalığına sahiptir. Ayrıca yenidoğan her bin bebekten 1-3’ü ileri derecede işitme kaybı ile doğmaktadır" dedi.
#BebekYaygın olarak 'yakını görememe hastalığı' olarak bilinen hipermetropi, yaşa bağlı presiyobi ile karıştırılıyor. Oysa hipermetropide kişiler hem uzağı hem de yakını iyi bir şekilde görebiliyor. Bazen hastalarda hiçbir belirti göstermeyen hipermetropi, tesadüfen göz doktoruna gidilince anlaşılıyor. Memorial Şişli Hastanesi Göz Merkezi’nden Op. Dr. Mustafa Temel, hipermetropi hakkında bilgi verdi.
#Göz HastalıklarıGörme problemlerinde erken teşhisi önemlidir. Görme bozuklukları, çocuğun gelişimini geciktirebilir ve geç tanı, görme sorununun çözümünde kalıcı görme kaybına sebebiyet verebilir. Çocukların görsel potansiyelini ve gelişimini en üst düzeye çıkarmak adına yapılması gerekenleri sıralayan Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, göz kontrollerinin hangi aralıklarla ve ne zaman yapılması gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.
#Göz SağlığıGöz tembelliği(ambliyopi), gözde ve görme yollarında bilinen bir hastalık olmaksızın, görmenin engellenmesi ve/veya her iki göz arası anormal etkileşim sonucu ortaya çıkan, çoğunlukla tek gözde, seyrek olarak iki gözde ortaya çıkan görme azlığıdır. Görmede bulanıklık, görme azlığı, çift görme gibi belirtileri olabilmektedir.
#Göz TembelliğiGözün saydam tabakası korneanın incelerek sivrileşmesiyle ortaya çıkan keratokonus rahatsızlığı, gözleri ovuşturmak, sert baskı yapmak ve kaşımak ile tetikleniyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar, keratokonus hastalığı hakkında bilinmeyenleri paylaşıyor.
#CcltedavisiGözlerin aynı hizada olmaması ve senkronik göz hareketlerinde paralelliğin bozulması olarak nitelendirilen şaşılık daha çok estetik bir problem olarak düşünülüyor. Ancak sanılanın aksine tedavisinde geç kalındığında göz tembelliği gibi önemli bir tabloya neden olabiliyor.
#TedaviBu sorunun cevabı kocaman ve güçlü bir “evet”tir. Eğer böyle bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız herhangi bir kilo programına başlamadan önce mutlaka ama mutlaka açlık ve tokluk insülin değerlerinize baktırıp insülin direnci sorununuzun olup olmadığını öğrenmeye çalışınız.
Okuduğu cümleleri eliyle takip etmesi… Okurken kelime ya da satır atlaması… Yazarken satırı düzgün takip edememesi… Çocuklarda sıkça karşılaşılan bu tür alışkanlıklar aileler tarafından ‘okuma-yazmayı yeni öğreniyor, doğaldır’ düşüncesiyle geçiştirilebiliyor. Oysa bu alışkanlıkların altında genellikle tedavide geç kalındığında kalıcı hale gelebilen görme problemleri yatıyor!